De Business

Punem punctul pe știi

Subvenţii încasate ilegal la Iaşi, de ordinul milioanelor. Peste 400 de fermieri sunt ameninţaţi cu executarea

joi, 07 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Subvenţii încasate ilegal la Iaşi, de ordinul milioanelor. Peste 400 de fermieri sunt ameninţaţi cu executarea

Controalele în teren la fermierii care au solicitat şi încasat subvenţii pe suprafeţe, culturi sau animale au scos la iveală multe nereguli, la Iaşi. Sute de fermieri au fost somaţi, anul trecut, de către APIA să restituie banii aferenţi programelor de finanţare accesate. Sumele sunt uriaşe.

 

Peste 400 de fermieri din Iaşi au încasat, anul trecut, subvenţii necuvenite de aproape 3,5 milioane de lei. Dacă nu vor returna banii de bunăvoie, ei vor fi executaţi silit de către ANAF. Însă, nu doar la Iaşi au fost descoperite nereguli, ci în mai toată ţara. În Timişoara, de exemplu, APIA trebuie să recupereze de la 288 de fermieri peste 3,7 milioane de lei. După judeţul Timiş, în topul celor mai mari debite înregistrate se mai află Bihor şi Arad, unde s-au încasat, fără drept, câte 3,2 milioane de lei în fiecare judeţ, dar şi Clujul, unde statul are de recuperat peste 2,2 milioane de lei de la 369 de fermieri, care au solicitat şi încasat subvenţii în agricultură.

Din punct de vedere al numărului de debite, judeţul Iaşi se clasează pe locul 9, la nivel naţional, aici fiind înregistrate 416 datorii de recuperat, în cuantum de 3.466.315 de lei. În acest top, primele locuri sunt ocupate de judeţul Hunedoara, cu peste 1.800 debite, cumulate la 4,1 milioane de lei, Bistriţa-Năsăud, unde figurează 1.215 fermieri datornici cu peste 3 milioane de lei şi Caraş-Severin, unde au fost înregistrate 939 debite care depăşesc suma de 6,3 milioane de lei.

Dacă tragem linie, pe tot parcursul anului 2023, în Registrul debitorilor europeni au fost înregistrate în dreptul fermierilor români peste 12.500 de datorii, valoarea totală a acestor sume ridicându-se la 87,5 milioane de lei. Conform APIA, până la finele anului trecut aproape jumătate din aceşti bani au şi fost recuperaţi, asta în urma somaţiilor transmise de către reprezentanţii instituţiilor judeţene. În cazul celorlalţi au fost începute demersurile pentru executarea silită de către ANAF. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii