Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Succes, Loţi Bölöni!

GALERIE
gin
  • gin
- +

Dacă Stoichiţă îşi va menţine promisiunea că Loţi va fi lăsat să lucreze minimum două campanii, dacă Bölöni nu va folosi naţionala României ca o trambulină spre relansarea carierei de antrenor, s-ar putea să fie bine.

Sau Laci Bölöni, sau Ladislau Bölöni, cum preluarăm noi traducerea prenumelui după model unguresc, sau Bölöni Laszlo, cum îl cheamă în acte. Dacă dăm crezare „Gazetei Sporturilor” numirea lui Loţi în funcţia de selecţioner al naţionalei de fotbal a României este în proporţie de 99%. Şi de data aceasta credem, fiindcă e de crezut.

Să ne înţelegem, pornind de la o premisă indiscutabilă: numirea selecţionerului este apanajul exclusiv al preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal. Această sentinţă n-a fost inventată de Răzvan Burleanu şi a funcţionat din plin în vremurile daurite ale lui Mircea Sandu. De data aceasta, Răzvan Burleanu a „inventat” un exerciţiu de democraţie: o comisie de selecţie condusă de sfetnicul de taină al Lăpuşneanului de la FRF, „vornicul Moţoc” alias Mihai Stoichiţă. Cu alte cuvinte, cerem părerile avizate ale comisiei, inclusiv ale celor de la fotbal feminin, futsal, ori a lui Marcel Răducanu, cu şcoală de fotbal la Dortmund în ultimii treizeci-şi-ceva-de ani, şi după aia discutăm cu fiecare „catindat” în parte şi luăm decizia.

Ideea că democratica idee pare a fi fost de faţadă a fost dominantă în discuţiile de după plecarea lui Mirel Rădoi. Într-adevăr, primele discuţii cu Gheorghe Hagi şi Răzvan Lucescu erau sortite eşecului. Gică a invocat just problema conflictului de interese, iar Răzvan tinde a deveni urmaşul unei vendete familiale la adresa FRF, ambii fiind - să nu uităm trandafirii - antrenori sub contract. Că Burleanu &Co au negociat cu astfel de tehnicieni, nu este probă de diletantism, ci un exerciţiu de imagine. S-a ajuns la Dan Petrescu, la fel de legat-de-glie ca predecesorii, dar care şi-ar fi dorit să preia naţionala. Vorba vine şi - mai târziu - Super-Dan a deschis supapa sincerităţii: „Vă invit pe cei care îmi vorbesc de bani să antreneze naţionala pe gratis!”. Ce să-i mai spui? Victor Piţurcă, cel mai plin de succes selecţioner al României, simte şi el că vremea lui dusu-s-a, simte şi Burleanu, simte şi Stoichiţă. Iar Edi Iordănescu e puţin cam orgolios şi puţin cam ţâfnos în raport cu antecedentele sale. E greu de lucrat cu el, asta cam aşa este. Cu timpul, poate se mai dă cu brazdă.

Astfel încât toate astrele din horoscopul federal s-au întors spre Adrian Mutu. O soluţie acceptată cu braţele deschise de Burleanu-Stoichiţă şi la care a aderat şi autorul acestor rânduri. Motivele? Continuarea unui proiect început catastrofal de fostul „şef” al „briliantului”, Mirel Rădoi, dar readus la matcă în ultimele meciuri, şi o promisiune a unui fotbal mai spectaculos decât meschina abordare a lui Petrescu.

Dar a mai rămas o „formalitate” de îndeplinit: hai să vorbim şi cu Loţi. Formalitate pentru că se ştiau pretenţiile mureşeanului, dar dă bine pentru FRF să încerce şi varianta asta foarte populară. Astfel, conul Răzvan şi boierul Mihai s-au deplasatără pe Coasta de Azur să discute şi cu el. Un prieten a observat pe bună dreptate că Bölöni a stat la începutul lunii decembrie la Târgu Mureş, dar nu l-a deranjat nimeni cu vreo întrebare. Înainte - vorba lui MR Iacoban - de a dansa tango la Nisa. Surpriză: Bölöni a acceptat, fără cerinţe insurmotabile. Şi acum este aproape sigur că va accepta funcţia federală. Şi ştiţi de ce? Pentru că dacă era vorba de „regie de faţadă”, Loţi nu s-ar fi deplasat la Bucureşti, eventual ar mai fi suportat conul şi boierul supliciile unei deplasări la Nisa!

Concluzia! Bölöni va fi antrenor la naţională, deşi nu a lucrat de ani de zile în fotbalul românesc, deşi ultimele aventuri antrenoriale au fost mai degrabă eşecuri. Dar - am mai spus-o - activitatea de selecţioner şi cea de antrenor de club sunt foarte diferite în ultima vreme, iar experienţa lui Bölöni din 2000-2001, deşi scurtă, a fost fructuoasă. Din câte ne amintim, Loţi a dovedit că nu este prizonierul unui sistem, a jucat funcţie de adversar şi 3-5-2 şi 4-4-3 şi 4-2-4, iar ceea ce se spune că e rupt de realităţile fotbalului românesc e o biată marotă. Loţi Bölöni chiar urmăreşte fotbalul românesc, în măsura în care, dacă Adrian Mutu ar accepta o ucenicie pe lângă acesta n-ar fi rău de loc.

Se pot spune multe - bune şi rele - despre ideea „ Bölöni la naţională!”. Dacă Stoichiţă îşi va menţine promisiunea că Loţi va fi lăsat să lucreze minimum două campanii, dacă Bölöni nu va folosi naţionala României ca o trambulină spre relansarea carierei de antrenor, s-ar putea să fie bine. Până atunci, bun venit Bölöni Laszlo sau Ladislau Bölöni şi, mult succes!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri