Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Succes medical la Arcadia: chirurgia laparoscopică a herniei hiatale de talie mare

GALERIE
Dr._Sebastian_Ralea
  • Dr._Sebastian_Ralea
- +

Un diagnostic sigur și un abord chirurgical profesionist au fost premisele unei noi șanse la o viață sănătoasă pentru o pacientă de 62 de ani cu o hernie hiatală rară, de talie mare, operată cu succes la Arcadia de echipa condusă de dr. Sebastian Ralea.

 

Herniile reprezintă exteriorizarea unui organ sau a unei părți dintr-un organ din cavitatea în care se găsește în mod normal, din cauza existenței unui punct slab sau a unui defect în stratul muscular al acestei cavități.

Apariția herniei hiatale este legată de lărgirea hiatusului esofagian. Diafragmul, mușchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală, prezintă orificii (hiatusuri). În mod natural, hiatusul esofagian asigură continuitatea segmentului toracic al tubului digestiv (esofagul), permițând trecerea acestuia către stomac. Când acest orificiu se lărgește, poate apărea ascensiunea (hernierea) stomacului din abdomen în torace.

Cel mai adesea, herniile hiatale se manifestă prin simptome multiple reprezentate de pirozis (arsuri în piept, cauzate de urcarea acidului din stomac în esofag), vărsături, disfagie (dificultăți la înghițire), dispnee (dificultăți respiratorii) și anemie (pierderea globulelor roșii ale sângelui) antrenând oboseala cronică.

Particularitatea cazului operat cu succes la Arcadia de către dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală și pediatrică, competențe în Chirurgia bariatrică și metabolică, asistat de dr. Cristiana Cordun, medic specialist Chirurgie generală, constă în mărimea herniei. Hernia hiatală de talie mare (hiatusul esofagian având peste 5 cm diametru) este întâlnită rar, fiind o provocare diagnostică și terapeutică. O complicație a unei astfel de hernii poate fi volvulusul gastric (răsucirea stomacului ascensionat în torace), care poate antrena suferința pereților stomacului până la necroză, urgență chirurgicală grevată de o mortalitate de aproximativ 50%.

Pacienta operată la Arcadia, aflată sub tratament pentru un complex de afecțiuni – fibrilație atrială, hipertensiune arterială stadiul 2 și psoriazis – s-a prezentat la consultație acuzând o oboseală cronică în contextul dovedit al unei anemii severe. Pe fondul unei sângerări lente și progresive, pacienta a pierdut peste jumătate din hemoglobină (prezentă în globulele roșii ale sângelui), necesitând transfuzii multiple. Examenele efectuate pentru determinarea sursei acestei sângerări au demonstrat prezența unei hernii hiatale de dimensiuni mari, în care aproape o treime din volumul stomacului era herniat (ascensionat) în torace. În sprijinul diagnosticului au venit și concluziile examenului CT abdominal, care a măsurat dimensiunea herniei la 105x75x65 mm, rezultând deci un volum de peste 250 cm cubi al porțiunii de stomac ascensionate.

Bilanțul preoperator specific a exclus alte surse de sângerare digestivă și a permis stabilirea indicației chirurgicale, diagnosticul fiind confirmat prin endoscopia digestivă superioară, efectuată în cadrul serviciului de Gastroenterologie de la Arcadia.

Managementul anestezic eficient realizat de către departamentul de Anestezie Generală și Terapie Intensivă de la Arcadia, coordonat de dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI, a contribuit la reușita actului operator, mai ales având în vedere afecțiunile asociate ale pacientei. Tratamentul chirurgical s-a realizat laparoscopic, fără incidente, și a permis o recuperare postoperatorie rapidă. Pacienta a fost externată a treia zi după operație, starea generală susținându-i afirmația: „parcă m-am născut din nou!”.

Intervenția chirurgicală a avut loc în cadrul Centrului de Specialități Chirurgicale Arcadia, cea mai modernă unitate privată de profil din regiunea Moldovei, cu o activitate de excepție în 15 arii și specialități chirurgicale.

www.arcadiamedical.ro


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri