anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Suceală la „Cuza“: facultăţile decid cum încep cursurile. Majoritatea, online

GALERIE
cuza
 • cuza
- +

Schimbare peste noapte la Universitate: mai nou, facultăţile decid cum începe anul universitar, iar majoritatea vor face exclusiv online.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) a schimbat de la o zi la alta felul în care vor începe noul an universitar facultăţile instituţiei. Rectorul, prof.dr. Tudorel Toader, a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ discuţiile din Consiliul de Administraţie de miercuri, 22 septembrie. Planul era respectarea deciziei Senatului de vara trecută: seminarii şi laboratoare faţă în faţă, iar cursurile online.

În vară, Senatul decisese că 25% dintre cursuri pot fi făcute în sistem online, în cazul în care incidenţa COVID-19 creşte în Iaşi, pentru a fi evitate aglomeraţii. Restul de 75% dintre cursuri trebuiau făcute însă faţă în faţă, conform ultimei hotărâri de Senat.

„Nu ştim ce va fi peste o săptămână, două - vrem să menţinem faţă în faţă seminarii, laboratoare, iar cele 25% cursuri online să începem cu ele. Ulterior vom revizui scenariul, analizăm săptămânal situaţia şi ne dăm seama dacă rămânem online doar cu 25% şi mergem în online şi cu restul“, declara miercuri rectorul Toader.

Ieri, însă, s-au schimbat complet apele în timpul şedinţei Senatului. Deşi noul ordin de ministru specifică faptul că decizia nu mai cade integral în curtea Senatului, aceasta este luată de Consiliul de Administraţie, cu informarea Senatului, acest lucru nu a mai fost valabil ieri. Mai mulţi senatori au atras atenţia asupra faptului că rata incidenţei creşte vertiginos în Iaşi, sunt din ce în ce mai multe cazuri, iar la seminarii şi laboratoare nu se pot asigura spaţiile necesare. De aceea, în Senat s-a luat o decizie care pare a fi pe ultima sută de metri: fiecare facultate va decide cum începe noul an. Astfel că şi discursul rectorului s-a schimbat.

„Nu m-a deranjat să transferăm decizia la facultăţi, care ştiu mărimea sălilor, a grupelor, numărul de studenţi. Astfel, ele preiau şi responsabilitatea în egală măsură. Din informaţiile mele, majoritatea facultăţilor au decis să facă integral online, mai puţin cele două facultăţi de teologie şi alte facultăţi care au grupe mai mici, cum ar fi la geografie“, a explicat ieri prof.dr. Tudorel Toader, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Rectorul a mai explicat că nu au impus nicio condiţie legată de vaccinare sau testare pentru accesul în cămine sau la cursuri, explicând că, „din punctul meu de vedere“, nici nu ar avea dreptul universităţile să facă asta. Chiar dacă multe dintre ele, la nivel naţional, au impus astfel de filtre.

„De principiu, reţinem un lucru: de ce oare legiuitorul nu condiţionează activitatea didactică de vaccinare, să o pună obligatorie? Atunci eu cred, cu formaţia juridică, faptul că noi nu putem adăuga la lege, dacă ea nu prevede asta. Da, ştiu că mai multe universităţi din ţară au luat decizia asta“, a mai precizat prof.dr. Tudorel Toader. Anul universitar la UAIC începe luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.