Suceava, județul cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă. Iași este pe locul 3

vineri, 19 august 2022, 09:39
3 MIN
 Suceava, județul cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă. Iași este pe locul 3

Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Prahova, Galați și Vaslui sunt județele din România cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă, în lipsa părinților plecați la muncă în străinătate, se arată într-un studiu publicat ieri de Asociația Salvați Copiii România. La nivel național, 76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale.

Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Prahova, Galați și Vaslui sunt județele din România cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă, în lipsa părinților plecați la muncă în străinătate, se arată într-un studiu publicat ieri de Asociația Salvați Copiii România.

44% dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinți plecați peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială.

Conform Asociației Salvați Copiii România, cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județul Suceava – 6.518. Din păcate, migrația masivă din zona Moldovei din motive economice se reflectă  și în statistica realizată de “Salvați Copii”: sunt 5.025 copii lăsați singuri acsă în Botoșani, 4.855 în Iași, 4.019 în Neamț, 3.809 în Bacău. Cifre mari se mai întâlnesc în județele Prahova – 3.196, Galați – 3.067, Vaslui – 2.919, Constanța – 2.765, Maramureș – 2.064.

Datele  anchetei realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

„În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întărește programele de informare și suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță”, transmite organizația.Astfel, Salvați Copiii anunță că derulează, luna aceasta, o „amplă campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil” principalul mesaj fiind acela că „Împreună totul este mai mai bine!”. 

Sursa: obiectivdesuceava.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii