Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Suceava va participa la competiţia Capitală Culturală Europeană 2023; aplicant, Cernăuţi

GALERIE
suceava
  • suceava
- +

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, marţi, că judeţul Suceava va participa la competiţia Capitală Culturală Europeană 2023, când aplicantul va fi municipiul Cernăuţi care, spre deosebire de municipiul Suceava, a înţeles conceptul de Bucovina istorică. 

Nechifor a declarat, într-o conferinţă de presă, că pentru anul 2021 Suceava a ratat şansa de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană întrucât strategia culturală a municipalităţii nu a inclus şi colaborarea cu Cernăuţi privind Bucovina istorică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că mesajul care este foarte important în cultură este că aceasta nu are bariere şi că acest aspect nu a fost înţeles de Primăria Suceava, când a depus proiectul de candidatură.

"Aplicantul va fi Primăria Cernăuţi, nu Suceava. Primăria Suceava a fost până în această toamnă. Cernăuţi are şansă pentru anul 2023 şi sigur trebuie să existe din partea Cernăuţiului dorinţa în continuare”, a spus Nechifor, adăugând că atât primarul, cât şi autorităţile localre din Cernăuţi şi-au exprimat această dorinţă de a colabora la nivel regional.

"Ne avantajează în 2023 şi proximitatea de spaţiu european pentru că Cernăuţi este la graniţa Uniunii Europene şi în felul acesta putem demonstra, cum de altfel ne-am şi dorit în această vară, dar nu s-a putut pentru că strategia adoptată la Suceava nu a presupus colaborarea cu Cernăuţiul, că fiind vecini putem colabora, putem să gândim proiecte importante în comun”, a spus Nechifor.

El a adăugat că proiectul privind Bucovina istorică trebuie să arate că pentru cultură nu există bariere, iar cultura traversează frontiere şi uneşte.

"Cred foarte mult că ceea ce înseamnă cultură înseamnă că nu există barieră, nu există un format de separare. Cultura traversează şi frontierele şi sufletul şi traversează din fericire şi timpul. Şi sper să fi învăţat toţi din această experienţă nefericită de la Suceava”, a spus Nechifor.

Acesta a adăugat că, deşi Primăria Suceava a ratat competiţia din 2021, judeţul Suceava mai are o şansă în acest sens, în 2023, când Ucraina va avea Capitală Culturală Europeană şi atunci să participe la această competiţie alături de regiunea Cernăuţi, având ca aplicant municipiul Cernăuţi.

El a arătat că această colaborare a fost discutată deja cu primarul municipiului Cernăuţi, Alexei Kaspruk, care a cerut la sfârşitul lunii noiembrie sprijinul CJ Suceava pentru această competiţie şi că în discuţiile ulterioare solicitarea a fost reiterată.

"Există un foarte mare interes pe partea ucraineană pentru această colaborare”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a menţionat că s-a constituit, în urma alegerilor locale, şi Consiliul regional Cernăuţi şi că urmează ca în perioada următoare să fie organizată prima întâlnire cu noile autorităţi regionale pentru a discuta principalele proiecte de cooperare, între care şi cel de susţinere a candidaturii pentru Capitală Culturală Europeană 2023.

"Discuţiile au fost foarte interesante, dar ştiţi că vorba trece, important e ce rămâne în fapt. Avem doi ani de muncit la acest proiect pentru că jurizarea va fi undeva în 2017 pentru Cernăuţi ca şi capitală a culturii, pe regiunea istorică Bucovina şi cred că avem capacitatea să fim parteneri buni, cum ne-am dorit şi la Suceava. Din păcate, la Suceava nu s-a reuşit, dar mai avem o şansă cu Cernăuţi”, a spus Nechifor.

Municipiul Suceava şi-a depus candidatura pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, dar în urma preselecţiei au fost selectate pentru faza finală doar candidaturile municipiilor Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca şi Timişoara.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri