anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare

GALERIE
BNR cladirea veche
 • BNR cladirea veche
- +

Sucursala Iaşi a Băncii Naţionale a României sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare. Sucursala Iaşi a devenit operaţională începând cu data de 1 martie 1881 şi a reprezentat unul din primii “plămâni” prin care Banca Naţională a trimis credit ieftin în provincie prin operaţiunile sale de scont, oferind astfel, un consistent impuls unei vieţi urbane autentice. În primii ani de funcţionare s-a dovedit a fi cea mai dinamică din perspectiva efectelor tranzacţionate la scont, care reprezentau principala operaţiune desfăşurată, volumul acestora depăşindu-l chiar şi pe cel de la centrala din Bucureşti.

Actul de naştere al Sucursalei Iaşi l-a reprezentat chiar legea constitutivă a BNR - Legea nr.1233 din 17 aprilie 1880 privind înfiinţarea Băncii Naţionale a României, unde se preciza că „se va institui câte o sucursală în fiecare capitală de judeţ şi în toate localităţile din ţară unde trebuinţă va cere. Acum imediat va înfiinţa sucursala în Iaşi, Galaţi, Brăila şi Craiova.”

Iniţial, sediul Sucursalei Iaşi a fost într-un spaţiu închiriat situat pe strada Carol, în casele Dimitrie Cozadini, urmând ca, în 1888, să fie inaugurată clădirea de pe Strada Mare nr. 45 (actualul Bulevard Ştefan cel Mare şi Sfânt 17), construită după planurile arhitectului Nicolae Cerchez, clădirea fiind una reprezentativă pentru arhitectura secolului al XIX-lea, îmbinând elemente ale renaşterii italiene cu elemente ale clasicismului francez. (foto clădire)

Activitatea Sucursalei din Iaşi a BNR a fost legată de câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria ţării noastre. În contextul războiului pentru reîntregirea neamului, în anul 1916, când capitala împreună cu toate instituţiile statului român au fost mutate la Iaşi din cauza ocupării unei părţi semnificative din teritoriul naţional, s-a decis şi mutarea sediului central al Băncii Naţionale a României, precum şi a tezaurului României, care ulterior a fost transferat la Moscova, spre păstrare. În acea perioadă, Sucursala Iaşi s-a implicat activ în viaţa oraşului prin realizarea a numeroase acte de caritate pentru susţinerea artiştilor, a ziariştilor şi a elevilor aflaţi în refugiu, a cantinelor populare, pentru sprijinirea unor societăţi de binefacere şi repararea sediului Liceului Naţional, folosit ca spital pentru răniţii din război.

Un episod dureros din istoria Sucursalei Iaşi s-a înregistrat în urma operaţiunilor militare de pe frontul din Moldova din vara anului 1944, când clădirea Băncii Naţionale a fost distrusă în totalitate. În primăvara anului 1946, arhitectul Radu Dudescu a proiectat o nouă clădire pentru Sucursala din Iaşi, ridicarea acesteia realizându-se neaşteptat de repede, având în vedere condiţiile epocii, lucru apreciat şi în presa vremii, titlul din ziarul OPINIA din data de 29 iunie 1947 fiind sugestiv: „Acolo unde au fost ruine se clădeşte un palat”. Finalizată în anul 1949, clădirea are o arhitectură sobră, în stil neoclasic, care se încadrează armonios ansamblului monumentelor istorice din vecinătate. Faţada noii clădiri a fost decorată cu un număr de nouă efigii sculptate în piatră, reprezentând vechi monede moldoveneşti din secolele XIV-XVI şi care ilustrează, în limbaj vizual, destinaţia clădirii.

Activitatea Sucursalei Iaşi este subordonată obiectivului fundamental al Băncii Naţionale a României, respectiv asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, fiind implicată în colectarea de informaţii financiare relevante necesare calibrării politicii monetare, elaborării statisticilor monetare şi financiare, statisticii balanţei de plăţi şi a poziţiei investiţionale internaţionale.

Parte a moştenirii istorice a unei instituţii de prestigiu, Banca Naţională a României, Sucursala Iaşi continuă şi astăzi, după 140 de ani de funcţionare, să reprezinte o prezenţă discretă dar care şi-a pus de-a lungul timpului amprenta asupra identităţii „oraşului celor şapte coline”, instituţia reprezentând în conştiinţa ieşenilor un simbol al stabilităţii şi continuităţii.

Foto: Clădirea veche a Sucursalei Iaşi a BNR, anul 1905, Sursa: cartea „Strada Stefan cel Mare Iaşi- Memoria monumentelor”, autori Sorin Iftimi, Aurica Ichim, Editura Palatul Culturii, Iaşi, 2016

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.