Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare

GALERIE
BNR cladirea veche
  • BNR cladirea veche
- +

Sucursala Iaşi a Băncii Naţionale a României sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare. Sucursala Iaşi a devenit operaţională începând cu data de 1 martie 1881 şi a reprezentat unul din primii “plămâni” prin care Banca Naţională a trimis credit ieftin în provincie prin operaţiunile sale de scont, oferind astfel, un consistent impuls unei vieţi urbane autentice. În primii ani de funcţionare s-a dovedit a fi cea mai dinamică din perspectiva efectelor tranzacţionate la scont, care reprezentau principala operaţiune desfăşurată, volumul acestora depăşindu-l chiar şi pe cel de la centrala din Bucureşti.

Actul de naştere al Sucursalei Iaşi l-a reprezentat chiar legea constitutivă a BNR - Legea nr.1233 din 17 aprilie 1880 privind înfiinţarea Băncii Naţionale a României, unde se preciza că „se va institui câte o sucursală în fiecare capitală de judeţ şi în toate localităţile din ţară unde trebuinţă va cere. Acum imediat va înfiinţa sucursala în Iaşi, Galaţi, Brăila şi Craiova.”

Iniţial, sediul Sucursalei Iaşi a fost într-un spaţiu închiriat situat pe strada Carol, în casele Dimitrie Cozadini, urmând ca, în 1888, să fie inaugurată clădirea de pe Strada Mare nr. 45 (actualul Bulevard Ştefan cel Mare şi Sfânt 17), construită după planurile arhitectului Nicolae Cerchez, clădirea fiind una reprezentativă pentru arhitectura secolului al XIX-lea, îmbinând elemente ale renaşterii italiene cu elemente ale clasicismului francez. (foto clădire)

Activitatea Sucursalei din Iaşi a BNR a fost legată de câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria ţării noastre. În contextul războiului pentru reîntregirea neamului, în anul 1916, când capitala împreună cu toate instituţiile statului român au fost mutate la Iaşi din cauza ocupării unei părţi semnificative din teritoriul naţional, s-a decis şi mutarea sediului central al Băncii Naţionale a României, precum şi a tezaurului României, care ulterior a fost transferat la Moscova, spre păstrare. În acea perioadă, Sucursala Iaşi s-a implicat activ în viaţa oraşului prin realizarea a numeroase acte de caritate pentru susţinerea artiştilor, a ziariştilor şi a elevilor aflaţi în refugiu, a cantinelor populare, pentru sprijinirea unor societăţi de binefacere şi repararea sediului Liceului Naţional, folosit ca spital pentru răniţii din război.

Un episod dureros din istoria Sucursalei Iaşi s-a înregistrat în urma operaţiunilor militare de pe frontul din Moldova din vara anului 1944, când clădirea Băncii Naţionale a fost distrusă în totalitate. În primăvara anului 1946, arhitectul Radu Dudescu a proiectat o nouă clădire pentru Sucursala din Iaşi, ridicarea acesteia realizându-se neaşteptat de repede, având în vedere condiţiile epocii, lucru apreciat şi în presa vremii, titlul din ziarul OPINIA din data de 29 iunie 1947 fiind sugestiv: „Acolo unde au fost ruine se clădeşte un palat”. Finalizată în anul 1949, clădirea are o arhitectură sobră, în stil neoclasic, care se încadrează armonios ansamblului monumentelor istorice din vecinătate. Faţada noii clădiri a fost decorată cu un număr de nouă efigii sculptate în piatră, reprezentând vechi monede moldoveneşti din secolele XIV-XVI şi care ilustrează, în limbaj vizual, destinaţia clădirii.

Activitatea Sucursalei Iaşi este subordonată obiectivului fundamental al Băncii Naţionale a României, respectiv asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, fiind implicată în colectarea de informaţii financiare relevante necesare calibrării politicii monetare, elaborării statisticilor monetare şi financiare, statisticii balanţei de plăţi şi a poziţiei investiţionale internaţionale.

Parte a moştenirii istorice a unei instituţii de prestigiu, Banca Naţională a României, Sucursala Iaşi continuă şi astăzi, după 140 de ani de funcţionare, să reprezinte o prezenţă discretă dar care şi-a pus de-a lungul timpului amprenta asupra identităţii „oraşului celor şapte coline”, instituţia reprezentând în conştiinţa ieşenilor un simbol al stabilităţii şi continuităţii.

Foto: Clădirea veche a Sucursalei Iaşi a BNR, anul 1905, Sursa: cartea „Strada Stefan cel Mare Iaşi- Memoria monumentelor”, autori Sorin Iftimi, Aurica Ichim, Editura Palatul Culturii, Iaşi, 2016

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.