Sucursala ieseana a Bancii Dacia Felix a prejudiciat bugetul de stat cu peste un miliard de lei
In urma unui control efectuat de economistii Curtii de Conturi, s-a descoperit ca filiala ieseana a bancii a utilizat banii care au fost varsati de unele societati iesene, ce aveau contracte cu banca pentru plata datoriilor fata de bugetul de stat, in scopuri proprii. Mai mult, expertii financiari au unele suspiciuni ca acesti bani au fost folositi de banca pentru plata depozitelor unor persoane fizice, care au incercat sa-si recupereze o parte din banii depusi.
Expertii Curtii de Conturi considera ca sucursala ieseana a Bancii Dacia Felix a prejudiciat bugetul de stat cu o suma imensa, de peste un miliard de lei. Controlorii au descoperit ca sucursala ieseana a Bancii Dacia Felix (BDF), in urma operatiunilor financiare derulate in anii 1996-1997, nu a achitat statului obligatii financiare in valoare de peste 1,245 miliarde lei. In perioada 27 noiembrie 1997 – 4 decembrie 1997, economistii Curtii de Conturi au verificat modul in care sucursala ieseana a BDF a virat statului obligatiile banesti (ajutor de somaj, CAS, pensii etc), sume care provin de la societatile iesene ce utilizeaza serviciile BDF. Incepind cu 4 iulie 1996, Banca Dacia Felix se afla sub incidenta Legii 64/95, privind reorganizarea si lichidarea judiciara, data dupa care nu mai avea dreptul de a efectua nici o operatiune de plata.
Controlorii au constatat insa ca, in perioada 1996 -1997, sucursala Iasi a BDF Cluj a efectuat plati din conturile agentilor economici, clienti ai bancii, pentru achitarea unor obligatii catre bugetul de stat, bani care au luat alta destinatie. Mai precis, controlorii financiari au descoperit ca sucursala ieseana nu a platit catre bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurarilor sociale si bugetul fondurilor speciale o suma de 446.736.541 lei, bani la care se adauga majorarile de intirziere, insumind 406.075.477 lei si penalitatile, care sint calculate ca un procent de 20% din suma datorata initial, adica 89.347.308 lei. Expertii financiari explica modul in care a fost realizata aceasta "gaura" la buget intr-un mod cit se poate de simplu. Ei sustin ca, dupa incheierea contractelor cu agentii economici, in urma carora agentii plateau un comision, banca trebuia sa opreasca din sumele pe care firmele respective le "rulau" prin intermediul ei, datoriile acestora catre stat.
Controlorii financiari au descoperit ca, desi banca a oprit din conturile societatilor respective banii pe care acestea le datorau la buget, in loc sa le verse la fondurile speciale ale bugetului de stat, a folosit banii in alte scopuri. Cu acesti bani, sustin controlorii, au fost achitate unele debite catre persoane fizice, care au dorit sa-si retraga banii din banca, in limita plafonului de 10 milioane de lei de persoana. In plus, controlorii financiari au descoperit ca BDF din Iasi nu a platit statului, in perioada mai 1996-mai 1997, nici macar impozitul pe salarii oprit din lefurile propriilor angajati, suma ridicindu-se la 138,1 milioane de lei, la care se adauga majorarile stabilite de lege. La incheierea actului de control, conducerea filialei Iasi a Bancii Dacia Felix a evitat sa recunoasca vreo vina. Totusi, in actul de incheiere intocmit de Curtea de Conturi, economistii bancii au specificat ca achitarea sumelor stabilite de expertii Curtii de Conturi se va realiza in raport cu deciziile Centralei BDF si ale judecatorului sindic, in legatura cu lichidarea datoriilor bancii. Dupa definitivarea verificarii, controlorii financiari au trimis acest dosar procurorului financiar al Curtii de Conturi, in vederea depistarii eventualelor aspecte penale. Dupa analizarea raportului intocmit de controlorii Curtii de Conturi, procurorul financiar a dispus sesizarea instantei, in vederea recuperarii sumelor de bani datorate statului, procesul urmind sa aiba loc la Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi. (Dragos STINGU)
top Local news
Publicitate și alte recomandări video