Suferința jurnalistei Paula Rusu. „Eu credeam că această boală nu mai există în România”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Suferința jurnalistei Paula Rusu. „Eu credeam că această boală nu mai există în România”

GALERIE
jurnalist paula rusu
  • jurnalist paula rusu
- +

„Nu e nimic banal atunci când îți spune cineva să fii sănătos. Până când nu pierzi sănătatea nu îți dai seama cât de bogat erai”, spune jurnalista de televiziune Paula Rusu. Pe ecranul unei vieți obișnuite, pierdute între evenimentele zilei fiecăruia, aceste fraze pot părea clișee. Când le spune un om care a fost în iad și a făcut un drum greu înapoi către lume, aceste vorbe ajung la tine încărcate de sens și de viață.

„Sunt Paula Rusu şi am un plămân şi jumătate”, scria în urmă cu trei zile jurnalista pe blogul personal. Povestea sa vorbește despre o boală tăcută, erori și idei preconcepute care pot avea consecințe tragice. O astfel de idee este aceea că tuberculoza este o boală care apare astăzi doar sporadic. O alta, că îi afectează doar pe cei care fac parte din categoriile defavorizate. 

Cât timp a stat în spital, Paula Rusu a cunoscut o tânără angajată în bancă, doi tineri care lucrau în corporație, un director al unei firme de publicitate. „Tuberculoza nu alege”. A ajuns să vadă acest lucru pe propria-i viață.În urmă cu doi ani, Paula Rusu a început să tușească. Era o tuse seacă, pe care a tratat-o, la început, cu expectorante. În loc să îi fie mai bine, i-a fost mai rău și a mers la un medic pneumolog. A făcut o spirometrie și i s-a pus diagnosticul de astm. A urmat, fără niciun rezultat, două tratamente cu cortizon. Apoi a primit diagnosticul de esofagită de reflux. Tușea însă atât de tare încât nu mai putea să vorbească. „Au fost patru luni în care am mers la medic și tușeam din rău în mai rău. Mi-a prescris diferite tratamente, mai puțin analizele de bază”, povestește jurnalista pentru Republica.ro.

Într-un final, a decis să își facă singură o serie de analize la o clinică privată și s-a dus cu rezultatele la Spitalul Universitar din București. 

„Primul lucru pe care l-au făcut a fost un computer tomograf, în care era evident că plămânul meu stâng este într-o stare gravă, cu caverne, mari și mici. M-au trimis a doua zi la Marius Nasta, unde m-au și internat. Mi-au făcut o bronhoscopie, au luat prima analiză de spută pentru TBC și am intrat în categoria suspect TBC. Zilele alea am sperat că poate că nu e TBC, ci vreo răceală uriașă de la care am ajuns în situația asta. Pentru că absolut nimeni nu vrea să audă diagnosticul ăsta”. Și diagnosticul a venit. „A fost îngrozitor, pentru că spaima mea s-a înmulțit cu spaima tuturor celor cu care am intrat în contact. Fix ăsta a fost raportul. Eu ori toți cei cu care am intrat în contact: colegi, prieteni, am trimis pe toată lumea la radiografie. Colegii de la serviciu speriați, gândindu-se că au copiii acasă. Nu îți poți imagina, e un cutremur social. Se declanșează un iad în care tu ești în mijloc și te simți vinovat pentru tot ce s-ar putea întâmpla împrejur. Din fericire, nu a fost cazul și nici nu e într-atât de contagioasă. Dar trebuie să ținem cont că ea se ia, este bacilul peste tot și se ia pe un fond imunitar scăzut: oboseală multă, stres mult, alte probleme de sănătate”, își amintește Paula Rusu.

Mai mult, pe  Republica.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.