Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?
Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul sau de arhitectura în 2021, mai mult (...)
citeste totduminica, 03.07.2022
„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă cazurile asistenţilor maternali Elena Rusu şi soţilor Vătavu din comuna Scânteia. „Bunica“ Rusu a crescut cinci fetiţe cu probleme de sănătate, două dintre acestea fiind bolnave de autism. „Faptul că fetiţa are autism nu a fost niciodată o problemă pentru noi“, ne spune Elena. Acum, soţii Vătavu sunt asistenţi maternali pentru patru copii de etnie romă. Și în trecut au crescut şi alţi copii de aceeaşi etnie. Toţi au reuşit în viaţă. „O altă fetiţă de care ne-am ocupat, Eliza, tot de etnie romă, este acum în Franţa, studentă în anul II la Sorbona. În clasa a II-a, când a ajuns la noi, era corigentă“, îşi aminteşte Gheorghe Vătavu.
Cei mai frumoşi părinţi din Iaşi sunt, de fapt, bunici - oameni trecuţi de prima tinereţe care, după ce copiii naturali s-au aşezat la casele lor, au început să ofere căldura unui cămin copiilor care nu au avut parte de aşa ceva. În judeţul Iaşi, peste 1.400 de copii care au trecut prin situaţii dificile se află în grija a 807 asistenţi maternali. „Ziarul de Iaşi“ a stat de vorbă cu trei dintre bunicii care sunt mamă şi tată pentru 8 astfel de copiii. Elena Rusu şi soţii Eugenia şi Gheorghe Vătavu din comuna Scânteia au casa plină de copii, chiar dacă fetele şi băieţii lor au depăşit de mult vârsta copilăriei.
Elena Rusu, în vârstă de 64 de ani, are 13 copii şi 17 nepoţi. Bunica din Scânteia a crescut opt copii ai ei şi când s-a văzut singură, fără nimeni în curte care să o strige „mama“, şi-a asumat răspunderea pentru cinci copii care se aflau în grija statului, în diferite centre de plasament. Din 2005, în casa Elenei au intrat cinci fetiţe străine - două cu autism, trei cu diferite probleme de sănătate - de care se îngrijeşte ca şi cum ar fi copiii ei de sânge.
„Mai întâi am avut-o pe Andreea, o fetiţă cu autism infantil care a stat la noi şase ani. În al doilea an, am mai cerut de la DGASPC un copil, că m-am gândit că dacă sunt doi se iau, se joacă, şi altfel se dezvoltă fiecare. Aşa a ajuns la noi Brânduşa, pe care o vedeţi şi acum aici. În 2011, nu am mai putut să o ţin pe Andreea, dar am cerut în schimb alt copil. Atunci a venit Maria, o fetiţă de un an cu autism infantil, foarte bolnăvioară şi firavă, care acum este prinţesa familiei. În 2012, le-am primit şi pe surorile Dumitriţa şi Ioana, care provin dintr-o relaţie zbuciumată, cu multe necazuri şi situaţii dificile. Aşa am ajuns în formula în care suntem acum“, povesteşte asistentul maternal.
Elena Rusu spune că nu se vede ocupându-se cu altceva decât cu creşterea copiilor. Aşa de mult îndrăgeşte să aibă grijă de cei mici, încât i-a insuflat şi fiicei sale de 43 de ani aceeaşi pasiune. Acum, fiica sa, mamă naturală a patru copii, se pregăteşte să primească al patrulea copil în plasament: o fetiţă de şapte luni, blondă şi cu ochi albaştri, ca un îngeraş.
„Abia aşteptăm să ajungă şi bebeluşul. Fiica mea e cea mai nerăbdătoare şi tot mă întreabă: «Oare când vine, mămică, că m-am săturat să aştept». E o fetiţă bolfoasă şi frumoasă pe care noi am văzut-o de câteva ori şi care ne-a cucerit“, mărturiseşte asistentul maternal.
Elena Rusu este pentru fetele luate din centrele de plasament când bunică, când mama. Fetele mai mari îi spun „bunica“, dar pentru mezina Maria este mama. În lumea fetiţei cu autism, casa în care se află şi cei din jurul său sunt ce iubeşte mai mult. De aceea, în unele momente, vine la doamna Elena, îi cuprinde faţa în braţe şi-i spune „Maria te iubeşte. Tu o iubeşti pe Maria?“.
„Când am adus-o de la centru era cel mai firav copil. Soţul meu când m-a văzut cu ea în braţe mi-a spus „măi, femeie, ce-i cu tine, uite cât e de mică“, şi-a pus mâinile în cap şi a plecat în grădină. Atunci, fetiţa nu scotea nicio vorbă, iar acum, uitaţi, e cea mai energică şi vorbăreaţă dintre toate. Faptul că are autism nu a fost niciodată o problemă pentru noi. Maria este o fetiţă cu probleme, dar de o inteligenţă extraordinară“, arată asistentul maternal.
Bunica din Scânteia a învăţat în cei 12 ani în care s-a ocupat de creşterea copiilor abandonaţi că toţi merită o şansă. Chiar şi atunci când comportamentul lor poate supără şi necăjeşte.
„Nu e vina lor. Ei vin cu bagajul acesta din familie după ce au trecut prin bătăi şi ameninţări cumplite. Noi trebuie doar să avem răbdare pentru că altceva nu putem face. Eu stau şi mă gândesc, câteodată, Doamne ce aş face eu fără copii“, conchide ieşeanca.
Părinţi pentru copii de etnie romă
În Scânteia locuieşte cel mai vârstnic asistent maternal din judeţul Iaşi. Gheorghe Vătavu se apropie de 76 de ani şi în casa sa se află, în prezent, patru fete de etnie romă de care se ocupă de la câteva luni. Corina, Ingrid, Vasilica şi Florentina, domnişoare educate cu vârste cuprinse între patru şi 17 ani, sunt cele mai bune eleve din clasă, cu înclinaţii spre lectură şi artă, cu care soţii Vătavu se mândresc de fiecare dată când au ocazia.
„Mă ocup cu cea mai nobilă şi importantă funcţie pe care poate să o aibă orice om, aceea de a creşte copii. Ne ocupăm de creşterea copiilor de peste 50 de ani. Avem patru copii naturali şi şapte copii pe care i-am adoptat cu inima. Întotdeauna au fost în casă câte doi-patru copii. Când am început să ne ocupăm de asistenţa maternală, am luat doi copii care după un an au fost integraţi în familie. Pe urmă, am avut mereu câte patru copii în casă“, spune Gheorghe Vătavu.
Asistentul maternal se ocupă cu creşterea copiilor din sistemul de protecţie socială din 2002, cu doi ani mai târziu decât soţia sa, Eugenia. Acum, fiecare soţ are încredinţat spre creştere câte două fete, cea mai mică, Corina, fiind înscrisă la grădiniţă, iar cea mai mare, Florentina, la o şcoală profesională din Braşov.
„Noi nu refuzăm niciodată niciun copil, dovadă că toate fetele sunt de etnie romă. Ele, însă, au ajuns la noi de la câteva luni şi acum sunt pe podium. Ingrid este premiantă la şcoală, Florentina a fost aleasă din mii de copii şefa departamentului de învăţământ profesional pe judeţul Braşov. O altă fetiţă de care ne-am ocupat, Eliza, tot de etnie romă, este acum în Franţa, studentă în anul II la Sorbona. În clasa a II-a, când a ajuns la noi, era corigentă. Copii din clasă o jigneau, o făceau ţigancă şi într-o zi venit acasă plângând şi atunci i-am spus «tu nu poţi schimba statul tău social, pe moment, dar poţi să faci ceva: să înveţi bine şi să te porţi frumos“, subliniază tatăl fetelor.
Gheorghe şi Eugenia Vătavu sunt pentru cele patru fete de care au grijă în prezent „mama“ şi „tată“ şi, chiar dacă au trecut de mult de prima tinereţe, se joacă cu ele de parcă ar fi pentru prima dată părinţi.
„Eu nu aş fi în vigoarea în care sunt dacă nu ar fi copiii, să mă activeze cu zâmbetul lor, cu ghiduşiile lor. Îmi place să fac lecţii cu ei, îmi place să mă joc cu ei, să ne dăm cu săniuţa şi să ne jucăm de-a «baba oarba». Eu şi soţia mea trăim viaţa cu adevărat prin copiii ăceştia“, încheie cel mai vârstnic asistent maternal din judeţul Iaşi.
Potrivit ultimului raport al DGASPC, în 2016, 22 de copii proveniţi din mame minore sau din familii cu situaţii deosebite au ajuns în grija asistenţilor maternali.
Cuvinte cheie: + asistenți maternali iași, părinți, rusu, vătavu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a revenit pe Twitter. El a postat o fotografie în care se află alături de papa Francisc
Iga Swiatek, liderul WTA, a fost eliminată în turul trei de la Wimbledon
Simona Halep o va înfrunta pe Paula Badosa în optimi la Wimbledon
Femeie dată dispărută la începutul săptămânii, găsită cu ajutorul unui câine poliţist
Bărbat în stop cardio-respirator, după ce a fost lovit de trăsnet, la Sângeorz Băi
Armata ucraineană susţine că se duc lupte violente pentru Lisichansk, dar oraşul "nu este încercuit"
Papa Francisc regretă că nu a putut face călătoria în Africa
Un bărbat şi-a reclamat soţia la Poliţie că face scandal şi distruge lucrurile din casă
Tehnicianul croat Igor Tudor, principalul favorit să preia Olympique Marseille
Simona Halep s-a calificat în optimi la Wimbledon. A făcut totuşi 18 erori neforţate
Separatiştii pro-ruşi susţin că au încercuit oraşul Lisichansk
Andy Goram, fostul portar al clubului Glasgow Rangers, a murit la 58 de ani
O nouă taxă pe facturile la gaze. Vor plăti toţi consumatorii din Germania
Elicopterul H145M, care a lansat o rachetă Spiker ER în România, prezentat la Paris
Încă un accident pe şoseaua morţii: două persoane au ajuns la spital
Dinamo a început vara cu o înfrângere. A pierdut cu Concordia Chiajna
Doi copii, de 6 şi 8 ani, răniţi de maşina lui Mihai Leu la un raliu, la Târgu Mureş
VIDEO - Micka, voluntar german din Legiunea Internaţională, luptă în Ucraina
Paula Seling şi Radu Bucura trăiesc de 17 ani o frumoasă poveste de dragoste, însă nu au încă copii
Fotomodelul Jerry Hall divorţează de miliardarul Rupert Murdoch. A depus deja actele
Maria Sole Ferrieri Caputi, prima femeie care arbitrează în Serie A
Vera Pauw, antrenoare olandeză, a dezvăluit că a fost abuzată sexual
Selecţionata Angliei a câştigat titlul de campioană europeană la fotbal U19
Femeie omorâtă în bătaie şi îngropată de soţ. Crima a ieşit la iveală după un an
Va mai concerta Whitesnake la Bucureşti pe 16 iulie? Anunţ de ultimă oră pe reţelele de socializare
Simona Halep evoluează astăzi în turul trei la Wimbledon. O va întâlni pe Magdalena Frech
Schimbare fără precedent în domeniul căsătoriilor! A fost emis şi un timbru comemorativ
Germania va restitui Nigeriei bronzurile din Benin. Ele au fost furate în perioada colonială
Radu Stoleriu, elev la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", medalie de aur la Balcaniada de matematică
Schimbare majoră în domeniul criptomonedelor! În UE companiilor vor avea nevoie de licenţă
Apple va facilita plata automată a combustibilului prin CarPlay
Polonia dă 1,83 miliarde dolari pe 32 de elicoptere AW149 de la producătorul italian Leonardo
Tineri din Iaşi prinşi că au şantajat o fată să se prostitueze în folosul lor
Lamborghini va investi în următorii doi ani cel puţin 1,8 miliarde de euro în electrificare
Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni
Două autoturisme s-au izbit frontal: o tânără a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital
A murit Peter Imre. Omul de afaceri avea doar 60 de ani si suferea de cancer
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare
"Jocurile copilăriei” la Palat: ateliere creative pentru copii, în vacanţă
Cum poţi să rămâi fără permis de şofer din pricina căldurii? Iată ce a păţit un ieşean!
Ghionul vieţii lui: a început o ceartă taman când repara cerdacul casei, cu ciocanul în mână
Estimările ZdI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
„Dialogul plastic” - Inedită expoziţie de pictură la Palatul Culturii
Nicolae GRECUEfectul mediatic David PopoviciBanii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător. |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
pr. Constantin STURZUCrize, amăgiri şi limpeziri |
arh. Ionel OANCEAMarele plan urbanistic zonal |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.