Sugari: problemele de somn cresc riscul unor tulburări emoţionale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Sugari: problemele de somn cresc riscul unor tulburări emoţionale

GALERIE
sugari, somn
  • sugari, somn
- +

Dificultățile persistente de somn la sugari în primele 12 luni de viață sunt legate de un risc crescut de a dezvolta anxietăți și tulburări emoționale din copilărie, indică cercetările publicate online în Archives of Disease in Childhood.

 

Pe baza descoperirilor lor, sugarii care au probleme de somn trebuie monitorizați pentru problemele de sănătate mintală în copilăria ulterioară, informează cercetătorii.

Aproximativ 19% dintre sugari (0-12 luni) au dificultăți de somn, inclusiv trezirea frecventă noaptea și/sau probleme de adormire fără ajutor din partea părinților.
 
Aceste dificultăți au fost asociate cu sănătatea mintală mai slabă în copilăria timpurie, dar nu este clar dacă acest risc persistă în copilăria mai înaintată și dacă persistă, nu este clar dacă este posibil să apară simptome psihiatrice specifice.
 
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au extras date dintr-un studiu pe termen lung care urmărește starea de sănătate a 1.507 mame și copiii lor din Australia.
 
Aproape 20%, probleme de somn persistente
 
Mamele au descris modelele de somn ale bebelușului când erau de 3 luni, 6 luni, 9 luni și 12 luni, precum și date despre sănătatea lor mintală la vârsta de 4 și 10 ani.
 
De asemenea, au completat scala de anxietate pentru copil când acesta avea 10 ani. Analiza finală s-a bazat pe 1.460 de perechi mamă-copil.
În total, aproape un sfert din tiparele de somn (25%; 360) sugari au fost normale, în timp ce peste jumătate (56%; 817) au avut probleme de somn moderate și fluctuante și aproximativ 1 din 5 (19,5%; 283) a avut probleme persistente severe de somn.
 
Tulburările de somn au fost asociate cu riscuri crescute de anxietate din copilărie și probleme emoționale, a arătat analiza.
 
În comparație cu sugarii ale căror moduri de somn au fost normale, cei cu dificultăți de somn persistente și severe au avut de aproape 3 ori mai mare riscul de a avea simptome de probleme emoțională la vârsta de 4 ani și aveau mai mult de două ori mai multe șanse să îndeplinească criteriile de diagnostic pentru o tulburare emoțională până la 10 ani.
 
Probleme de somn severe, risc mai mare 
 
Tulburarea emoțională include oricare dintre următoarele: anxietatea de separare; fobie socială; agorafobie; tulburari obsesiv-compulsive; fobii specifice; tulburare de panică; stres post traumatic; anxietate generalizată; depresie; sau tulburare bipolară.
Bebelușii ale căror probleme de somn au fost persistente și severe au avut, de asemenea, de mai mult de două ori mai mare riscul să aibă anxietate de separare, teamă de a nu se răni, (fizic) și să fie mai anxioși în general până la vârsta de 10 ani.
Acesta este un studiu de observație și, ca atare, nu poate stabili cauza și nici nu au fost măsurate probleme neurologice, care pot afecta atât somnul, cât și sănătatea mintală. Studiul a inclus doar copii și mame australiene, astfel încât rezultatele sale s-ar putea să nu se aplice pe scară larg, cel puțin până ce acesta nu se va extinde pe un eșantion populațional mai mare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.