anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Sugari: problemele de somn cresc riscul unor tulburări emoţionale

GALERIE
sugari, somn
 • sugari, somn
- +

Dificultățile persistente de somn la sugari în primele 12 luni de viață sunt legate de un risc crescut de a dezvolta anxietăți și tulburări emoționale din copilărie, indică cercetările publicate online în Archives of Disease in Childhood.

 

Pe baza descoperirilor lor, sugarii care au probleme de somn trebuie monitorizați pentru problemele de sănătate mintală în copilăria ulterioară, informează cercetătorii.

Aproximativ 19% dintre sugari (0-12 luni) au dificultăți de somn, inclusiv trezirea frecventă noaptea și/sau probleme de adormire fără ajutor din partea părinților.
 
Aceste dificultăți au fost asociate cu sănătatea mintală mai slabă în copilăria timpurie, dar nu este clar dacă acest risc persistă în copilăria mai înaintată și dacă persistă, nu este clar dacă este posibil să apară simptome psihiatrice specifice.
 
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au extras date dintr-un studiu pe termen lung care urmărește starea de sănătate a 1.507 mame și copiii lor din Australia.
 
Aproape 20%, probleme de somn persistente
 
Mamele au descris modelele de somn ale bebelușului când erau de 3 luni, 6 luni, 9 luni și 12 luni, precum și date despre sănătatea lor mintală la vârsta de 4 și 10 ani.
 
De asemenea, au completat scala de anxietate pentru copil când acesta avea 10 ani. Analiza finală s-a bazat pe 1.460 de perechi mamă-copil.
În total, aproape un sfert din tiparele de somn (25%; 360) sugari au fost normale, în timp ce peste jumătate (56%; 817) au avut probleme de somn moderate și fluctuante și aproximativ 1 din 5 (19,5%; 283) a avut probleme persistente severe de somn.
 
Tulburările de somn au fost asociate cu riscuri crescute de anxietate din copilărie și probleme emoționale, a arătat analiza.
 
În comparație cu sugarii ale căror moduri de somn au fost normale, cei cu dificultăți de somn persistente și severe au avut de aproape 3 ori mai mare riscul de a avea simptome de probleme emoțională la vârsta de 4 ani și aveau mai mult de două ori mai multe șanse să îndeplinească criteriile de diagnostic pentru o tulburare emoțională până la 10 ani.
 
Probleme de somn severe, risc mai mare 
 
Tulburarea emoțională include oricare dintre următoarele: anxietatea de separare; fobie socială; agorafobie; tulburari obsesiv-compulsive; fobii specifice; tulburare de panică; stres post traumatic; anxietate generalizată; depresie; sau tulburare bipolară.
Bebelușii ale căror probleme de somn au fost persistente și severe au avut, de asemenea, de mai mult de două ori mai mare riscul să aibă anxietate de separare, teamă de a nu se răni, (fizic) și să fie mai anxioși în general până la vârsta de 10 ani.
Acesta este un studiu de observație și, ca atare, nu poate stabili cauza și nici nu au fost măsurate probleme neurologice, care pot afecta atât somnul, cât și sănătatea mintală. Studiul a inclus doar copii și mame australiene, astfel încât rezultatele sale s-ar putea să nu se aplice pe scară larg, cel puțin până ce acesta nu se va extinde pe un eșantion populațional mai mare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.