Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Suicidul de la Blue Air, analizat de un psihiatru. Cele două săptămâni decisive

GALERIE
suicid blue air
  • suicid blue air
- +

Drama tânărului însoţitor de zbor de la Blue Air care a fost găsit spânzurat în pădurea de la pârtia de schi din Copou arată o realitate a secolului actual, în care generaţia tânără se luptă cu o fragilitate psihică alimentată de nesiguranţa zilei de mâine, de presiunea de la locul de muncă şi de alte provocări ale vieţii peste care aceştia par că nu pot trece. În multe cazuri, suicidul ajunge să fie privit ca singura soluţie într-un moment dificil din viaţă.

Psihiatrii ieşeni spun că secolul XXI este un secol al vitezei, caracterizat printr-o neglijenţă foarte mare faţă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar şi faţă de trăirile interioare ale noastre.

Cititi si: Motivele sinuciderii steward-ului de la Blue Air. O scrisoare de adio răvăşitoare

„Suntem atât de focusaţi pe tot ce se întâmplă în jur, acaparaţi de tehnologie, şi pur şi simplu ajungem să nu ne cunoaştem. Un astfel de eveniment traumatic ne prinde descoperiţi, necunoscându-ne adevăratele rezerve sufleteşti, emoţionale, cu care am putea să răzbim peste aceste momente“, a explicat dr. Cozmin Mihai, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi.

Medicul consideră că Robert Ştefan Cepăreanu, tânărul în vârstă de 24 de ani, avea o structură emoţională mai aparte, o persoană mult mai sensibilă fiind mai afectată de problemele actuale.

„Ar putea să fie o tulburare de adaptare la despărţirea de persoana iubită sau un episod depresiv instalat pe acest fond de despărţire. Din nefericire, toţi tinerii trec prin aşa ceva, însă în cazul celor cu simptomatologie care durează mai bine de două săptămâni ar trebui să apelăm la un specialist, care cu tratamentele potrivite să sprijine pacientul şi să alunge aceste gânduri rele de suicid“, a precizat medicul ieşean. Din păcate însă, psihiatria este încă o specializare stigmatizată, pacienţii care ajung la un spital de profil fiind judecaţi din start de cei din jur şi consideraţi „nebuni“, ceea ce îi face pe oameni să întârzie prezentarea la un medic specialist care ar putea să îi ajute să treacă peste astfel de gânduri de suicid. „Ar trebui ca aceşti tineri să fie orientaţi către serviciile de psihologie şi pshiatrie şi să nu îşi rezolve singuri problemele, să nu îşi înece amarul în alcool sau alte substanţe psihoactive şi să apeleze la un specialist atunci când au nevoie“, a mai spus psihiatrul ieşean.

„Ne vindem prea uşor pentru un loc de muncă“

Dr. Cozmin Mihai spune că vede tot mai des tineri care muncesc peste măsură şi care astfel sunt acaparaţi de presiunea de la locul de muncă, iar în timp trec prin episoade depresive care însă nu ajung să fie tratate:

„Părerea mea este că ne neglijăm cu toţii mult prea mult, muncim mult prea mult, mai mult decât putem duce şi nu ne satisfacem propriile nevoi. Nu ne respectăm pe noi, nu avem grijă de noi, ne vindem prea uşor pentru un loc de muncă. Este bine ca atunci când cei apropiaţi observă schimbări în comportamentul unui prieten să îl sprijine şi să îl conducă spre un medic specialist. Modelul părinţilor noştri, care munceau de dimineaţă până la amiază, cu mese luate în familie, cu timp petrecut cu prietenii, cu mişcare fizică, era cel mai potrivit.“

Atunci când vedem că o persoană este mereu tristă, abătută, fără chef de viaţă, cu probleme de concentrare, anxioasă şi că reclamă insomnii, medicii spun că este necesar să purtăm o discuţie, iar ulterior să recomandăm prezentarea la un medic specialist.

Dr. Cozmin Mihai susţine că adresabilitatea în cabinetele private de psihiatrie este în ultima perioadă una foarte mare, pentru că tinerii vor ca nimeni să nu ştie că au apelat la un psihiatru şi totul să rămână „între cei patru pereţi“.

Într-un raport publicat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“ anul trecut, suicidul era considerat ca fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul tinerilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri