Summitul democraţiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Summitul democraţiilor

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, candidatul Joseph Biden îşi exprima intenţia ca, după venirea la Casa Albă, să organizeze un „summit al democraţiilor”. Era, în mare măsură, o replică politică la deteriorarea relaţiei SUA cu UE şi Canada, în timpul administraţiei Trump, dar venea pe fondul unor preocupări mult vechi, apărute mai ales în Europa occidentală şi în „anglosferă”. Acum, după învestire, ar fi de aşteptat ca preşedintele Biden să ofere mai multe detalii despre organizarea acestei întâlniri la vârf - şi, evident, despre aşteptările SUA în această privinţă.

Desigur că echipa de consilieri pe linie de politică internaţională, plus alţi cercetători care vor fi consultaţi de noua Administraţie, se bazează pe o literatură extinsă. Nu vom discuta aici chestiuni teoretice, mărginindu-ne să observăm că o bună parte a ei se întemeiază pe concluzia de sorginte neokantiană potrivit căreia democraţiile liberale sunt capabile să-şi rezolve pe cale paşnică divergenţele între ele - aşa-numita „pace democratică” - şi pot genera norme internaţionale benefice, în ultimă instanţă, pentru întreaga comunitate globală, nu doar pentru iniţiatorii lor. Desigur, ca orice edificiu teoretic, şi acesta este expus multor critici, însă este clar că actuala situaţie internaţională, cu o competiţie între marile puteri ce riscă să degenereze într-un nou război rece, sporeşte atractivitatea argumentelor de acest tip.

Pe de altă parte, un asemenea proiect ar putea obţine sprijin şi din partea unor specialişti mai puţin interesaţi de enunţurile de mai sus, dar care văd utilă o formă de îngrădire (containment) a Chinei comuniste sau a coaliţiei între aceasta şi cealaltă mare putere revizionistă din sistem, Rusia. Pentru ei, o organizaţie de acest tip ar putea fi binevenită nu atât pentru că ar furniza norme care să îmbunătăţească şi să stabilizeze actuala ordine internaţională, ci pentru că ar permite Occidentului şi partenerilor cu valori asemănătoare să contreze eforturile expansioniste ale Beijingului, învăluite în împrumuturi, investiţii şi alte instrumente în aparenţă benigne.

Fără îndoială că discursurile oficiale de pregătire a summitului vor pune accent pe norme, dar în spatele cortinei şi în mediile mai puţin constrânse de regulile diplomatice se va discuta mult şi despre securitate. Conferinţa, dacă va fi convocată, ar putea lansa un tipar de cooperare permanentă, deşi neoficială. Dacă se doreşte ca democraţiile mai mici sau cele ameninţate direct de expansiunea chineză să simtă cu adevărat existenţa unui sprijin solid, se va opta pentru această variantă, chiar dacă ea nu va fi anunţată în prealabil. Pe de altă parte, ideea creării unei organizaţii internaţionale cu agendă amplă pare, deocamdată, greu de concretizat, chiar dacă ar putea apărea structuri cu scopuri punctuale, cum ar fi cel legat de tehnologiile sensibile din perspectiva securităţii naţionale - o zonă sensibilă în condiţiile implicării tot mai puternice a firmelor din China.

În orice caz, preşedintele Biden şi ceilalţi iniţiatori nu vor dori să pară că ignoră sau exclud anumiţi parteneri non-democratici importanţi (cum ar fi Arabia Saudită şi emiratele din zona Golfului Persic). De asemenea, trebuie să explice clar ce criterii vor folosi pentru împărţirea ţărilor în democraţii şi non-demoraţii, şi cum vor trata regimurile în tranziţie sau democraţiile ce păstrează mecanismul alegerilor libere, dar în alte privinţe au degenerat în regimuri hibride. Asemenea chestiuni pot părea minore, dar un summit de acest tip va mobiliza destule orgolii.

Chiar dacă solidaritatea între democraţii este ceva lăudabil, preşedintele american nu-şi poate permite să sugereze că doar democraţiile merită ajutate şi protejate de influenţa chineză. De asemenea, chiar dacă opţiunea pentru multilateralism are virtuţile ei, ea este pândită de clasicul pericol al diluării responsabilităţii şi, în ultimă instanţă, al detaşării. În fine, mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite. Preşedintele Biden nu poate conta pe aşa-numita armonie naturală a intereselor, nici măcar între democraţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.