Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sunt de patru ori mai mulți urși în județul Harghita decât ”numărul optim”

GALERIE
ursuleti
  • ursuleti
- +

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, cere organismelor europene să adopte măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de animalele sălbatice, susținând că numărul urșilor a ajuns să fie de patru ori mai mare decât cel pe care îl poate susține fondul cinegetic din județ.

Potrivit datelor unui studiu realizat de grupul de analiză și sinteză al Consiliului Județean (CJ) Harghita, comunicate presei luni, ”numărul optim” de urși în județul Harghita este de 340 de exemplare, ”de patru ori mai mic” față de cel raportat de asociațiile de vânătoare din județ, respectiv 1.350.

”Astfel, numeroși urși ajung în teritoriile locuite de oameni pentru a-și procura hrană, iar adesea întâlnirea dintre urs și om se soldează cu daune”, se arată în comunicatul de presă al CJ Harghita.

Conform sursei citate, anul trecut, în județul Timiș s-a aprobat împușcarea a 16 la sută din populația de urși, în timp ce pentru județul Harghita a fost stabilită o cotă de recoltare de numai 3,9 la sută.

În comunicatul de presă se menționează că președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a solicitat în repetate rânduri găsirea de soluții pentru rezolvarea acestei probleme, iar în prezent el ”încearcă prin toate mijloacele” să introducă în raportul de revizuire a strategiei proiectului ”Natura 2000” aspecte privind victimele atacurilor urșilor.

”La ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR), din 20 noiembrie, președintele CJ a solicitat grupului Partidului Popular European (PPE) luarea de măsuri care să ducă la rezolvarea problemelor cauzate de daunele provocate de animalele sălbatice. Borboly Csaba s-a consultat în această chestiune și cu membrul fracțiunii luxemburgheze Roby Biwer, din partea căruia a primit asigurări că va încerca să introducă în raportul său la capitolul de prevenire a conflictelor, partea cu «vătămările corporale»”, se precizează în documentul citat.

De asemenea, Borboly a solicitat UDMR să sprijine și să facă demersuri în PPE, pentru rezolvarea problemelor provocate de urși în județ.

”Introducerea acestor aspecte în platforma Uniunii Europene este foarte dificilă, iar cu această ocazie solicit UDMR să sprijine aceste demersuri în cadrul Partidului Popular European, astfel ca grupul acestuia să poată să-și asume sprijinirea propunerii în cadrul Comitetului Regiunilor”, a afirmat Borboly Csaba.

La rândul său, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat că, ”matematic”, cifrele prezentate în studiul realizat de Consiliul Județean sunt corecte, însă pornesc pe premise greșite, în ultimii 25 de ani nefiind făcut niciun studiu referitor la ”numărul optim” de exemplare de urși pe care îl poate susține fondul cinegetic din județ.

”Matematic este corect, un profesor de matematică nu ar găsi vreo greșeală, dar nu există un studiu care să stabilească numărul optim al populației (de urs – n.r.). Stabilirea numărului optim ar trebui să pornească de la un studiu științific foarte amănunțit despre habitatul urșilor și câte exemplare de urși poate el să întrețină. Cifrele prezentate sunt cele deținute de asociațiile de vânătoare înainte de 1989, care au fost preluate din mers și care tot timpul au influențat în mod negativ rezultatele acestor studii. Am văzut că sunt studii comparative cu alte județe, dar ceea ce pot să spun este că numărul optim nu mi se pare că este fundamentat științific, acolo trebuie căutate eventualele erori care s-au strecurat în acest studiu și corectate printr-un alt studiu făcut despre numărul optim”, a spus șeful APM Harghita.

Potrivit evaluărilor APM, în Haghita trăiesc între 800 și 1.000 de exemplare de urși, iar numărul pagubelor provocate de aceste animale este în scădere față de anul trecut, când numărul total al cazurilor de pagube provocate de animalele sălbatice în județ a fost de 242, urșii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea.

”Anul acesta, până în prezent, au fost înregistrate 170 de pagube produse de animale sărbatice, 70 la sută din acestea fiind provocate de urși. Probleme au fost peste tot, și în zona de nord a județului și la Plăieși, la Lunca de Sus și Lunca de Jos, mai puțin în zona Cristurului și în bazinul Odorhei, în anul acesta”, a mai spus Domokos Laszlo.

Pe de altă parte, localnicii din Toplița, care au suferit pagube în urma atacurilor urșilor, susțin că sunt mai multe animale decât anul trecut, iar pagubele sunt mai mari, aceeași părere având și oamenii din Plăieșii de Jos și din Valea Ghimeșului.

Locuitorii comunei Leliceni spun că niciodată nu au avut atât de mulți urși ca anul acesta și cu un comportament atât de ciudat.

”Sunt mai mulți urși care se plimbă prin satele din comună, chiar și pădurarul confirmă că sunt mult mai mulți. De exemplu, pe teritorul comunei, pe trei mii de hecare sunt opt urși. Niciodată nu am avut atât de multe pagube din cauza lor, înainte nu am avut probleme. În toamnă, au intrat în 13 curți și au mâncat câinii, vă dați seama cât de speriați erau oamenii, că le era teamă să iasă din case după ce se întuneca”, a povestit primarul comunei Leliceni, Pal Peter.

De la începutul anului, cinci persoane din Harghita, între care și un copil de 14 ani, au ajuns la spital după ce au fost atacate de urși.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri