„Sunt prosumator de peste doi ani și nu am văzut niciun ban” / Revolta prosumatorilor acuzați că fac afaceri

joi, 11 iulie 2024, 22:06
3 MIN
 „Sunt prosumator de peste doi ani și nu am văzut niciun ban” / Revolta prosumatorilor acuzați că fac afaceri

Prosumatorii din România au instalat panouri solare cu o capacitate totală mai mare decât cele două reactoare de la Cernavodă, primesc banii pentru electricitatea livrată peste cel puțin doi ani și acum sunt puși să echilibreze rețeaua electrică a țării. Este revolta unui prosumator față de afirmația deputatului UDMR, Șandor Bende, care spune că prosumatorii nu trebuie să facă un business din asta, ci să-și asigure consumul propriu.

HotNews.ro a publicat luni un articol care arăta că o lege votată în ultima ședință din această sesiune parlamentară îi obligă pe prosumatori să-și monteze baterii de stocare. Aceasta deoarece sistemul energetic nu mai poate gestiona dezechilibrele aduse de cantitatea mare de electricitate solară.

Parlamentarii nici măcar nu înțeleseseră ce votează, după cum arată stenogramele.

„Prosumatorii nu trebuie să facă un business din asta, ci să-și asigure consumul propriu”, a declarat deputatul UDMR Șandor Bende, președintele Comisiei de industrii și servicii, pentru HotNews.ro.

În urma acestui articol, unul dintre prosumatori, Ovidiu Constantinescu, ne-a contactat extrem de revoltat de această situație, pentru a arăta care sunt problemele reale cu care se confruntă cei care și-au instalat panouri pe acoperișuri.

„Am investit 14.000 de euro pentru instalația de 7,2 kW de la casa pe care o dețin în Popești-Leordeni și pentru cea de 6 kW la locuința tatălui meu din județul Vâlcea. Nu sunt capacități mari, sunt calibrate pentru a ne acoperi consumul. Nici vorbă să vreau să fac o afacere din asta. În Popești am două aparate de aer condiționat, o mașină de spălat și un cuptor electric, iar în Vâlcea ne încălzim electric, pentru că nu sunt gaze”, spune Ovidiu.

Decizia de a investi în producția proprie de energie a venit în urma creșterilor mari de prețuri la energie din perioada 2021-2022.

„Eu am investit din banii mei nu să fac o afacere, ci să mă protejez de facturile imense de acum doi ani și jumătate. Am scos din buzunarul meu propriu, nu am cerut Statului niciun ajutor. Am încercat să găsesc o soluție la o problemă. O problemă a mea, personală, și o problemă a Statului, care nu producea la momentul respectiv suficientă energie electrică”.

Prosumatorii livrează surplusul de energie în rețea, furnizorii o preiau și o folosesc, însă emit facturi cu întârzieri chiar și de peste un an

O altă problemă este faptul că prosumatorii livrează surplusul de energie în rețea, furnizorii preiau această energie și o folosesc, însă emit facturi cu întârzieri chiar și de peste un an.

Acest lucru contează foarte mult, întrucât, potrivit legii, scandența unei facturi pe care trebuie să o încaseze prosumatorii de la furnizori este de 24 de luni de la emitere.

Furnizorii întârzie deliberat, cu lunile, să factureze energia livrată de prosumatori pentru a întârzia cât mai mult să îi plătească, consideră Constantinescu.

Nu am văzut niciun ban până acum. De doi ani și jumătate eu creditez sistemul energetic

„Nu am văzut niciun ban până acum. De doi ani și jumătate eu creditez sistemul energetic. Noi, prosumatorii, asta facem în momentul de față. Mai mult decât atât, nu ni se trimit facturi. Mie, de exemplu, în primăvara asta, Enel îmi transmitea facturi de acum un an și jumătate. Din ce cauză?

Pentru că facturile cu minus sunt scandente în doi ani. Adică eu trebuie să îi plătesc la zi, la 30 de zile, facturile cu ceea ce consum, iar el are doi ani de zile în care să-mi plătească surplusul, din momentul în care îmi eliberează facturile. Din această cauză întârzie facturarea. În acest moment, eu de la Enel n-am mai văzut o factură de trei-patru luni de zile”.

„În condițiile în care rata inflației era, la un moment dat, de 10-15%, eu creditam marile companii și sistemul energetic românesc”, mai spune Constantinescu.

El a arătat această problemă este una generalizată în rândul prosumatorilor.

Mai mult, pe Hotnews

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii