Sunt sau nu în pericol funcțiile noilor vici ai lui Alexe? Cum a ajuns să fie județul guvernat „de îndată”? Suntem campioni pe țară

vineri, 25 octombrie 2024, 05:35
4 MIN
 Sunt sau nu în pericol funcțiile noilor vici ai lui Alexe? Cum a ajuns să fie județul guvernat „de îndată”? Suntem campioni pe țară

Din 35 de ședințe ale CJ, 23 au fost convocate „de îndată”. Ca o comparație, tot „liberală”, Bihorul a avut doar 5 asemenea ședințe din cele 18 convocate anul acesta de președintele Ilie Bolojan. Alegerea într-o asemenea ședință a vicepreședinților CJ Iași a adus două contestații la Instituția Prefectului. Urmează verificarea legalității și, foarte probabil, sesizarea instanței.

Graba liberalilor de a-și alege vicepreședinții în Consiliul Județean înainte ca efectivul să devină complet ar putea să-i coste. În primul rând pe cei doi aleși, Sorin Afloarei și Marius Dangă, pentru că, în cazul în care prefectul va decide să sesizeze instanța Contencios administrativă a Tribunalului Iași pe subiectul legalității hotărârii adoptate, aceasta se suspendă pe tot parcursul judecății. În consecință, și indemnizațiile celor doi vor scădea de la aproximativ 15 mii de lei/ lună la doar 1.300 lei.

Pe de altă parte, cei patru consilieri aleși care încă nu au depus jurământul ar fi avut și ei dreptul să candideze la cele două funcții de vicepreședinți – însă acesta este aspectul moral al situației, neprevăzut în reglementări.

Urgență mare, dar să știm și noi

Până ieri fuseseră depuse deja la Instituția Prefectului două solicitări de examinare a legalității hotărârii care consemnează alegerea vicepreședinților, respectiv a celei care modifică Regulamentul de funcționare al CJ. Cum a fost vorba de o ședință extraordinară „de îndată”, autorii celor două sesizări – Marius Ostaficiuc, de la AUR, și Cristian Stanciu, în numele grupului de consilieri județeni PSD – reclamă lipsa motivării urgenței.

CITESTE SI: Lovitura lui Alexe cu vicii: PNL sărbătorește, PSD anunță contraatac, AUR aplică excluderi, USR tace

Președintele Costel Alexe a explicat în debutul ședinței că două proiecte de hotărâre privind Centura de trafic ușor a municipiului Iași reprezintă urgența convocării întrunirii, dar asta a fost pentru cine a ajuns în sala de ședințe. Amintim că grupurile PSD și USR au absentat, doar 17 aleși cu tot cu șeful CJ rămânând în sală după retragerea a 4 consilieri AUR. Până în ziua ședinței, 33 de aleși au depus jurământul.

Cu comisie, fără comisie

Sesizarea celor de la PSD invocă și îngrădirea exercitării dreptului la vot a consilierilor care s-au văzut în imposibilitatea de a ajunge la ședință în termenul scurt de la convocarea ei, susțin surse consultate de Ziarul de Iași.

Nu în ultimul rând, propriul Regulament de organizare și funcționare al Consiliului Județean impune ca alegerea vicepreședinților să se facă „după validarea mandatelor și depunerea jurământului de către toți consilierii județeni”. Această prevedere a fost modificată chiar înainte să fie propuși și aleși vicepreședinții, dar juriștii specializați în probleme de administrație pe care i-am întrebat ne-au spus că această hotărâre, deși se aliniază Codului administrativ, poate fi intepretată că este valabilă pentru următoarele ședințe, nu și pentru cea în care a fost adoptată.

CITESTE SI: Pe repede înainte, la o ședință fulger, Costel Alexe și-a ales vicii printr-un șiretlic ingenios. Opoziția, luată ca din oală

Dispoziția președintelui CJ de convocare a ședinței menționează că proiectele „vor intra în analiza, dezbaterea și avizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Iași”. „E o eroare de redactare”, ne-a spus vicele ales Marius Dangă. De altfel, toate celelalte ședințe extraordinare convocate „de îndată” de până acum nu au avut această mențiune trecută în dispoziție, iar Codul administrativ este ambiguu în această privință (art. 136, lit. d, alin. 10). În schimb, Regulamentul CJ Iași precizează (art. 19, alin. 18) că ședințele de acest fel nu sunt precedate de comisii de specialitate. Mai mult, la începutul mandatului trecut, pe 9 noiembrie 2020, vicepreședinții, comisiile și atribuirea acestora s-au ales și stabilit tot într-o ședință de acest fel.

La Iași sunt mai multe ședințe „de îndată” decât cele de plen. La Bihor și Cluj e invers

Pe de altă parte, în Codul administrativ se precizează (art. 134, alin. 4) că ședințele extraordinare de îndată se convoacă „în caz de forță majoră și/sau de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, ai orașului sau ai municipiului/ subdiviziunii administrativ-teritoriale ori în alte situații stabilite de regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local”, respectiv județean.

Așadar, celor de la CJ le mai rămâne de demonstrat „forța majoră și/sau de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei” prin alegerea vicepreședinților, precedată de modificarea regulamentului.

De remarcat că ședințele „de îndată” sunt din ce în ce mai numeroase. Anul acesta, dintr-un total de 35 de ședințe, CJ Iași a avut 23 de asemenea întruniri pe repede înainte care nu mai necesită dezbateri în comisiile de specialitate.

În comparație, Consiliul Județean Bihor a avut de la începutul anului de două ori mai puține ședințe (18), dintre care doar 5 „de îndată”. La Cluj, pe parcursul acestui an au fost 7 din 18.

Etichete: cj iasi, costel alexe, Danga

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii