Suntem în luna de miere cu Inteligența Artificială. Să ne bucurăm acum, cât mai putem

vineri, 27 septembrie 2024, 03:00
1 MIN
 Suntem în luna de miere cu Inteligența Artificială. Să ne bucurăm acum, cât mai putem

Nu vine încă sfârșitul lumii, dar Inteligența Artificială ne va schimba fundamental viața.

Există modele de Inteligență Artificială care-ți scriu versuri în funcție de o tematică pe care-o alegi. Inclusiv în română. Altele sunt făcute să dea corecturi riguroase, de sens și gramatică, în măsura limitelor pe care încă le are tehnologia. Apoi poți încărca aceste versuri pe platforme de Inteligență Artificială care le transformă în melodii. Cu fundal sonor și voce adecvată – bărbat sau femeie, mai tânăr sau mai bătrân, rock, latino sau pop. Iar cireașa de pe tort: o altă platformă creează și videoclipuri, cu oameni care nu există în realitate, dar care ți-ar putea fi foarte bine vecini. Sunt modele ce fac toate la un loc, deși aici se văd limitările tehnologiei, mai ales dacă mergi pe altă limbă decât engleza.

Dar chiar și așa, am reușit să creez, gratuit, în câteva minute, melodii rock și pop absolut decente despre băiatul meu care dansează cu pisica lui pe ritmuri de chitară. Nu vor fi niciodată de un Grammy, dar dau scris că-s mai bune decât multe dintre lucrurile care se perindă la radio ca fiind muzică. Încercați și voi pe suno.com și, după ce vă reveniți din groaza aceea că vine sfârșitul lumii, sunt multe feluri în care puteți să vă amuzați. Ultima oară i-am cerut „o melodie blues despre președintele României, Klaus Iohannis, care a rămas fără case și fără slujbă și încearcă acum să-și convingă vechii prieteni să doarmă pe canapea”. Vă dau linkul de la mine, dar încercați și voi, că-s execuții randomizate și am impresia că fiecare hit va fi o capodoperă.

Nu vine încă sfârșitul lumii, dar ăsta cred că e cel mai bun exemplu despre cât de mult ne va schimba Inteligența Artificială viața. Că de modelele lingvistice pare că ne-am plictisit cam repede: rămân niște pr-iști, jurnaliști, programatori și alți câțiva fără joburi. Dar dacă reușești să creezi ceva decent în domeniul muzicii, industria nu va arăta niciodată la fel. În spatele unui cântec, chiar dacă are două versuri jumate și-un refren, stă o echipă care poate ajunge și la 10 persoane. Ai case de producții care fac doar asta: găsesc tineri talentați, plătesc oameni să-i învețe să cânte, pe alții să le scrie niște versuri, niște ingineri de sistem să-i facă să sune bine și un studio întreg ca să-i înregistreze, eventual și cu o orchestră. Asta poți face acum printr-o solicitare de trei rânduri pe o platformă gratuită.

Argumentul meu principal nu este însă că Inteligența Artificială va cuceri lumea. Dar cred că o va schimba fundamental pentru binele tuturor, iar dacă vrei să faci față, trebuie să ții pasul. Jurnalismul așa cum îl știm astăzi nu va muri niciodată, indiferent de progresul Inteligenței Artificiale. Dar, sigur, ne vom putea folosi de IA să ne informăm, ca cetățeni, și să informăm, ca jurnaliști, despre evenimentele curente, într-un mod mai rapid și cumva standardizat. Cred că dacă vor apărea instrumente dedicate exclusiv acestei zone va fi un mare câștig – mai dispar știrile cu „Tirul a intrat pe contrasens. Nu-ți va veni să crezi ce a făcut șoferul”. Pentru că cititorii vor afla ce-a făcut șoferul fără un clickbait inutil, probabil direct dintr-un buletin de informare al poliției, prelucrat de o aplicație și venit ca notificare.

Apariția acestor super-calculatoare care au reușit, recent, să treacă și testele CAPTCHA, ne va solicita și cred că va aduce și o provocare semnificativă pentru oameni. Pur și simplu nu mai suntem singurii de pe planeta asta capabili să scrie o melodie, să cânte un cântec, să exprime valori și idei. Acum o vor putea face și calculatoarele, printr-o interfață aproape umanoidă. Și ce putem face decât să fim mai buni? Cu cât vom fi mai buni, cu cât vom crea lucruri de valoare mai mare. Cu cât vom crea noi, cu atât ne va imita și IA-ul, care încă funcționează ca model de „absorbție” a bazelor de date. Mă aștept ca progresul și dezvoltarea științifică în următorii zece ani să fie peste așteptările tuturor. Ce se va întâmpla când nu ne va mai imita și vor fi modele care vor crea singure lucruri noi? Fie că e vorba de limbaje, structuri, sisteme, scenarii, previziuni, abia atunci cred că ne putem face cu adevărat griji.

Momentan cred că trăim o perioadă la care acum 10-15 ani nu se așteptau nici cercetătorii. Suntem în luna de miere în mariajul cu inteligența artificială. Putem să plătim abonamente modice pe platforme video și să creăm noi conținutul pe care doar l-am visat, folosind uneori fotografii și imagini reale, ale noastre. Putem să vorbim cu un calculator care răspunde rațional și inteligent la întrebări logice.

Purtați o discuție cu ultima versiune a Chat GPT despre Dumnezeu, spre exemplu. Insistați să primiți un răspuns despre existența sa. L-am abordat din două perspective diferite și mi-a dat două răspunsuri la care nu m-aș fi așteptat. Ca să nu reproduc integral, Chat GPT spune că există argumente filosofice și religioase care oferă o bază solidă pentru oricine alege să creadă în Dumnezeu, chiar dacă argumentele științifice arată că forțele naturale care guvernează Pământul n-au nevoie de o putere divină. „Aș spune că întrebarea despre existența lui Dumnezeu rămâne una deschisă”, concluzionează el. Un răspuns ciudat din partea unui robot care are acces la o bază imensă de date și care ar putea să dea un răspuns științific și simplu – nu există dovezi, ci doar credință. Și atât ne rămâne momentan: să credem în noi și să fim un pic mai buni decât am fost înainte de a putea să creăm hituri precum „Klaus pe canapea” în 30 de secunde.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii