Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Suntem la coada clasamentului privind politicile guvernamentale

GALERIE
Cabinetul Ciolos
  • Cabinetul Ciolos
- +

Intr-un top al Bertelsmann Foundation, România este pe poziţia 34 cu patru locuri mai jos faţă de de anul trecut. Clasamentul include 41 de ţări.


România a coborât 4 poziţii, pe locul 34, într-un clasament referitor la politicile guvernamentale care reuneşte 41 de ţări din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi UE, realizat de Bertelsmann Foundation. În 2014, România ocupa poziţia 30 în studiul realizat de Bertelsmann Foundation, care ia în considerare politicile economice, sociale şi în domeniul mediului. Topul este condus de statele nordice, pe primele 3 locuri aflându-se Suedia, Danemarca şi Norvegia. Între statele din Europa Centrală şi de Est, România este devansată de Cehia (20) şi Polonia (24), dar este înaintea Ungariei (36). România este depăşită şi de cele trei state baltice. Germania este pe locul 6, Marea Britanie pe 9, în timp ce Franţa ocupă poziţia 18, iar Italia 32. Statele Unite ocupă poziţia 26 în acest clasament.

În privinţa politicilor economice, România a coborât 2 poziţii, pe locul 34, în domeniul social de pe 37 pe 39, iar în cazul politicilor de mediul declinul a fost de pe poziţia 14 pe 17. În pofida tendinţelor promiţătoare, România a obţinut un scor relativ slab în domeniul politicilor economice. Creşterea economică a fost solidă în ultimii ani, susţinută de consumul privat, stimulat de reducerea taxelor şi creşterea salariilor. Investiţiile au crescut pe fondul măsurilor anti-corupţie, se arată în raport. Rata şomajului este scăzută comparativ cu cea de la nivelul UE, dar a stagnat, contrar creşterii economice puternice şi a migraţiei. Rata de ocupare a forţei de muncă este sub media europeană, iar ponderea tinerilor care nu au loc de muncă şi nu sunt înscrişi într-o formă de educaţie este ridicată. Politicile active de pe piaţa muncii nu sunt bine finanţate. TVA şi taxa pe dividende au fost reduse substanţial, iar veniturile pierdute au fost compensate de creşterea economică şi îmbunătăţirea colectărilor. După reducerea deficitului bugetar, politica fiscală a fost relaxată. Atenţia mai mare acordată cercetării şi inovaţiei încearcă să inverseze pierderea de personal calificat, potrivit studiului. România este la coada clasamentului în ceea ce priveşte politicile sociale, având în vedere resursele financiare limitate de care dispune. Accesul la educaţie şi calitatea acesteia au devenit subiecte politice majore, problemele generalizate din sistem persistând. Un proiect de lege care prevedea învăţământ obligatoriu de 12 clase, precum şi alte schimbări a fost blocat prin manevre politice.

Excluderea socială rămâne o problemă majoră, minoritatea romă fiind discrimitată grav. Sistemul de sănătate publică are deficienţe semnificative, în privinţa universalităţii, în timp ce finanţarea inadecvată reduce calitatea asistenţei medicale şi a echităţii acesteia. Indemnizaţiile acordate părinţilor pentru creşterea copiilor sunt generoase, dar cheltuielile pentru politicile destinate familiilor sunt scăzute, în timp ce oferta limitată de servicii de îngrijire a copiilor accesibile financiar afectează echilibrul între muncă şi viaţa de părinte. Femeile reprezintă în prezent majoritatea migranţilor din România, arată raportul. Migraţia, îmbătrânirea populaţiei şi declinul real al vârstei de pensionare, (în pofida creşterii oficiale a acesteia) pun în pericol sustenabilitatea sistemului de pensii. Chiar dacă România are probleme cu poluarea şi deşeurile, se află totuşi în prima jumătate a clasamentului realizat de Bertelsmann, pe locul 17, în ceea ce priveşte politicile de mediu.

O serie de probleme nu sunt încă suficient rezolvate. Corupţia şi controalele insuficiente permit tăierile ilegale de arbori şi exploatarea incorectă a resurselor. Taxele pe depozitarea deşeurilor şi amenzile de mediu au îmbunătăţit marginal situaţia, dar au provocat şi îngrijorări legate de corupţie. Există unele speranţe de îmbunătăţire, datorită angajamentelor semnificative din partea companiilor şi a fondurilor UE, pentru îmbunătăţirea managementului în domeniul mediului. România a ratificat prima Protocolul de la Kyoto şi a transpus legislaţia UE în referitoare la mediu. Cu toate acestea, România nu are un rol activ în modelarea regimului global în acest domeniu. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri