Suntem obligaţi să alegem medierea?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

BIROUL DE MEDIERE

Suntem obligaţi să alegem medierea?

GALERIE
Mediere
  • Mediere
- +

Pentru că toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi să meargă mai întâi la mediator, Ziarul de Iaşi îşi propune prin noua rubrică săptămânală să explice cu ajutorul persoanelor specializate care sunt cazurile în care este folosită medierea şi care sunt beneficiile unei astfel de practici.

Începând cu data de 1 august 2013, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile şi unele acţiuni penale. 

Ce înseamnă acest lucru?

* Acţiunile civile în instanţă şi unele acţiuni penale vor fi respinse de către instanţă dacă părţile nu vor trece printr-o şedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii. Impactul va fi major, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, fiind ţinuţi de Noul Cod de procedură civilă şi Legea 192/2006 art. 2 alin. (12)

Cât costă şedinta obligatorie de informare a avantajelor medierii?

* Şedinta de informare este gratuită, dar procedura de mediere este taxată de către mediator. Mediatorul va informa părţile despre avantajele şi beneficiile pe care le oferă procedura de mediere.

Cum fac dovada participării laşedinta obligatorie de informare a avantajelor medierii şi cine trebuie să meargă la mediator?

1. Printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.

2. Părţile aflate în conflict se pot prezenta împreună la mediator. În cazul în care se prezintă numai una din părţi, aceasta va completa o cerere adresată mediatorului care va transmite o invitaţie scrisă celeilalte părţi, în vederea informării şi acceptării medierii. Termenul prevăzut pentru transmiterea invitaţiei este de 15 zile.

Dacă una din părţi refuză explicit prin scris ori nu se prezintă de două ori la rând la datele fixate, medierea se consideră neacceptată.

Care este sancţiunea neîndeplinirii obligaţiei de participare la şedinţa de informare?

Conform dispoziţiilor art. 2 alin. (12) din legea medierii, instanţa va respinge ca inadmisibilăcererea de chemare în judecată în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare în situaţiile prevăzute de art. 601 alin. (1) lit. a)–f). Sancţiunea inadmisibilităţii se aplică doar proceselor începute după data de 1 august 2013.

Avantaje: Mediere este cea mai elegantă metodă de a ne rezolva conflictele pe cale amiabilă. Discreţia, rapiditatea procedurilor, reducerea costurilor, satisfacerea intereselor ambelor părţi ne fac pe noi toţi să înţelegem că se POATE.

 
 
Mediator Liliana ŞTEFAN

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.