Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.
„Toţi sunt la fel” e sloganul ultimelor două decenii. Mai exact, are circa 22 de ani, pentru că s-a născut de fapt prin anul 2000. Alegerile din acel an, care au culminat cu finala prezidenţială Iliescu-Vadim, au reprezentat momentul de cotitură. Atunci s-a produs primul declic, şi de atunci s-a votat în consecinţă: ori cu un „nebun”, votul-înjurătură, ori cu unul „rău” ca să nu iasă unul „mai rău”, adică votul-din-silă.
Nici votul pentru USR de la ultimele alegeri nu a fost altfel, respectiv, unul pozitiv. Aparent s-a votat destul de consistent pentru „oameni noi” şi pentru „un alt fel de politică”, în realitate şi cu USR s-a votat atunci tot din disperare. E drept, a fost ceva şi din entuziasmul pasager al intrării unei noi generaţii pe marea scenă a politicii, dar lipsa de consistenţă şi-a spus până la urmă cuvântul. Prin ascensiunea la vârf, cu mijloace deloc ortodoxe, a celor cinici şi lipsiţi de scrupule, USR a ratat mai apoi şansa de a schimba într-un fel sau altul cursul unei ţări lipsite de alternativă.
De aceea cred că va trebui să părăsim terenul discuţiei despre politicianul sau partidul X sau Y şi asta nu neapărat pentru că „toţi sunt la fel”, ci pentru că a devenit irelevant şi să intrăm pe cel al sistemului în care joacă cu toţii. Pentru că doar de sistem e vorba când vedem că oricâţi „oameni noi” a-i scoate în faţă, majoritatea covârşitoare rămâne la fel de încăpăţânată: nu are încredere în niciunul.
Iar discuţia despre sistemul în care joacă cu toţii e legată în principal de direcţie, mai concret, de lipsa ei. Problema majorităţii românilor (şi nu doar a românilor), e că nu înţeleg încotro ne ducem. Şi asta nu din analfabetism, ci pentru că pur şi simplu o direcţie anume nu există. Suntem într-o fundătură. Lumea aşa cum o ştiam când, după căderea comunismului, ne-am reconstruit, cu chiu cu vai cum am făcut-o, o nouă ţară, nu mai e. Pur şi simplu. A dispărut în neant.
Anii 90, când am pus bazele României de azi, sunt istorie antică. Aproape nimic din ce visam atunci ca model de societate, nu mai e nici posibil, nici dezirabil. Pentru că modelul era Vestul, iar Vestul nu mai e nici el ce-a fost. Pentru că, de fapt, nici lumea întreagă nu mai e ce-a fost. Vestea consolatoare cumva e că nici Vestul, nici lumea largă, nu sunt mai fericite azi decât noi, dar asta e o altă discuţie. Problema, cum spuneam, e lipsa de direcţie şi de sens. Care e globală.
Semnele sunt mai vechi şi probabil că 2008 a fost prima alertă. Criza declanşată atunci a avut rolul unei dezvrăjiri în masă. Atunci am început să punem la îndoială toate fundamentele ideologice ale lumii în care trăiam, de la capitalismul cu legile lui sacre ale pieţei şi lăcomiei, care a dat frâu liber mai mult răului din noi decât părţilor mai luminoase, la socialismul redistributiv şi teoretic egalitar, dar care a dovedit, în Vest, acolo unde s-a manifestat în libertate, că nu e capabil să rezolve nimic important pe termen lung. La problemele reale de azi, soluţiile prefabricate cu zeci şi zeci de ani în urmă nu mai au nici un cuvânt de spus.
Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri. Aici vorbim de efectele tot mai nocive pe care le produc noile tehnologii, noile corporaţii şi noii guru ai economiei digitale: de la invadarea şi, uşor-uşor, controlul asupra vieţii private, la noile clivaje sociale şi culturale, categorii întregi de populaţie fiind deja condamnate la excluziune, marginalizare şi abuz. Aceste două noi realităţi sunt principalele responsabile de atmosfera apăsătoare, despresivă şi, în final, paralizantă, care domină psihicul civilizaţiei noastre occidentale la care suntem şi noi aliniaţi. Atmosferă perfectă pentru unul ca Putin să-şi facă de cap, găsindu-şi mereu aliaţi în chiar inima zisei civilizaţii.
Din acest punct de vedere, Putin e mai degrabă consecinţă, decât cauză. E mai degrabă profitor decât provocator al crizei prin care trece lumea. O lume care de vreo două decenii nu-şi găseşte direcţia. Asta cred că e tema reală a lumii de azi şi a noastră, a României, inclusiv. Iar când vom vedea politicieni care chiar înţeleg şi chiar sunt preocupaţi de această problemă, vom putea renunţa cu folos la fatidicul „toţi sunt la fel”.
Cuvinte cheie: + modelul Vestului, economie digitala, capitalism, socialism redistributiv, modele de vot
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.