Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sunteţi de acord cu un salariu minim european? De ce nu se discută subiectul în România

GALERIE
salariu-minim-european
  • salariu-minim-european
- +

La noi discuţia publică despre aceste lucruri e aproape zero. Elitele noastre, aşa-zisa clasă de mijloc, massmedia, influencerii şi aproape toţi cei care au un cuvânt de spus sau care au acces la decizii, nici nu vor să audă de aşa ceva. Pentru ei, orice discuţie despre reducerea inegalităţilor e etichetată drept socialism, cu care trebuie luptat din răsputeri.

Lumea e tot mai inegală, o nouă criză globală e deja în plină desfăşurare, spectrul foametei în zone largi ale globului e aproape o certitudine, toate se duc în jos. Viaţa va fi tot mai grea pentru toată lumea, mai puţin pentru o pătură subţire de privilegiaţi care deja profită şi devin şi mai bogaţi (pandemia fiind pentru ei o mare binecuvântare). Dar asta nu înseamnă că nu sunt oameni şi instituţii care nu se preocupă de această stare de lucruri şi nu caută soluţii.

La nivelul UE s-a stabilit deja introducera aşa numitului „salariul minim european”. Nu e vorba de o sumă fixă valabilă la nivelul UE, ci de o sumă calculată la nivelul fiecarei ţări menită să asigure fiecărui cetăţean siguranţa zilei de mâine. Cu alte cuvinte, un salariu din care să se poate trăi decent, ceea ce nu-i cazul acum, cel puţin la noi. Cu salariu minim de acum, adică cu 1524 de lei, un român nu se descurcă nici jumătate de lună, iar scumpirile din ultima perioadă înrăutăţesc şi mai mult lucrurile.

Acest salariu minim european va creşte automat de fiecare dată când condiţiile economice se schimbă şi afectează nivelul de trai, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să aibă asigurat un trai decent. UE a stabilit că acest salariu minim european urmează a fi introdus în fiecare stat membru în decurs de doi ani, adică până în 2024.

USR vorbeşte de vreo doi ani de „Zero taxe pe salariul minim”. Un fel de apă de ploaie, pentru că asta nu ajută cu absolut nimic pe cei cu salariul minim (vreo două milioane de români). Acesta râmâne la fel, doar că angajatorii nu vor mai plăti la stat taxele aferente. Din acest punct de vedere USR e cel mai anti-social partid de la noi, cel mai refractar la ideea de reducere a inegalităţilor sociale, cel mai dedicat celor cu venituri mari şi foarte mari şi cel mai indiferent la problema sărăciei. La fel ca gaşca lui Cîţu din PNL cu care USR e de altfel perfect compatibil.

PNL e şi el refractar, dar încearcă să nu iasă prea mult în evidenţă, conştient că tema e şi reală şi sensibilă. AUR nu are nimic de spus, cum nu are în general de spus în legătură cu problemele reale ale ţării. Doar PSD mai mişcă ceva în zona asta, a reducerii inegalităţilor şi asigurării unui trai decent pentru toată lumea.

Da, PSD cel hoţ şi bandit, dar care înţelege că sărăcia chiar e o problemă reală în România şi că trebuie făcut ceva împotriva ei. Că soluţiile propuse de ei nu sunt ok, că-s demagogice, că nu-s sustenabile şi că nu rezolvă problema de fond, da, e posibil şi e de discutat. Dar măcar pun problema pe agenda publică.

Astfel, partidul lui Ciolacu a propus recent partenerilor de coaliţie, PNL şi UDMR, un pachet de măsuri din care cele mai importante sunt: suprataxarea pensiilor speciale care depăşesc pensia medie şi suprataxarea salariilor care depăşesc salariul preşedintelui.

Oricum, la noi discuţia publică despre aceste lucruri e aproape zero. Elitele noastre, aşa-zisa clasă de mijloc, massmedia, influencerii şi aproape toţi cei care au un cuvânt de spus sau care au acces la decizii, nici nu vor să audă de aşa ceva. Pentru ei, orice discuţie despre reducerea inegalităţilor e etichetată drept socialism, cu care trebuie luptat din răsputeri. Dar lucrurile se schimbă rapid în jurul nostru şi, din fericire, vom fi obligaţi să ne schimbăm şi noi. Cu sau fără voinţa celor care ne conduc sau ne dictează agenda publică, care, altfel, vor fi măturaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri