Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Super Luna Albastră Sângerie, un eveniment celest rar, miercuri seară

GALERIE
luna
  • luna
- +

O eclipsă totală de lună se va produce pe 31 ianuarie în momentul unei luni pline "albastre", atunci când satelitul natural va fi mai aproape de Pământ. Aceasta va produce ceea ce astronomii numesc "super Luna albastră sângerie", un eveniment celest rar.

Luna plină din 31 ianuarie este specială din trei motive: este a treia dintr-o serie de super-luni, când astrul se află mai aproape de Pământ, poziţie numită perigeu, şi cu 14% mai luminoasă decât de obicei. Este de asemenea a doua lună plină din ianuarie, ceea ce se numeşte Lună albastră. Super Luna albastră va trece prin umbra Pământului şi le va oferi celor bine poziţionaţi o eclipsă totală. Cât timp Luna se va afla în umbra Pământului, va căpăta o culoare roşiatică, aşa-numita lună sângerie.

"Vom putea vedea, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra", a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA. Acest fenomen rezulta dintr-un "aliniament rar al celor trei cicluri astronomice", subliniează Jason Aufdenberg, profesor adjunct de astronomie la Universitatea de Aeronautică din Embry-Riddle, în Florida.

Expresia "Lună albastră" desemnează a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, un fenomen care apare, în medie, la doi ani şi jumătate. "Avem multe super-luni şi eclipse lunare dar aceste două fenomene nu coincid prea des cu o Lună albastră", a precizat Jason Aufdenberg.

"Pe 31 ianuarie 2018 se va produce o eclipsă totală de Lună. Fenomenul se produce la ore când Luna se află sub orizont, iar după ce va răsări doar ieşirea din penumbra planetei noastre va putea fi văzută. Din cauză că penumbra este transparentă, culoarea şi strălucirea Lunii vor părea neschimbate. Din cauză ca Luna se află aproape de orizont, este posibil ca aceasta să nu se vadă din Bucureşti, din cauza clădirilor înalte", potrivit Observatorului Astronomic.

Ultima eclipsă totală de super-lună a fost vizibilă în septembrie 2015. Şi ultima eclipsă de super-Lună albastră a avut loc pe 30 decembrie 1982.

Cei care locuiesc în America de Nord sau în Hawaii vor putea vedea eclipsa înainte de răsăritul soarelui pe 31 ianuarie.

Persoanele care locuiesc în Orientul Mijlociu, Asia, Indonezia, Australia sau Noua Zeelandă vor vedea eclipsa după apus, pe 31 ianuarie. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri