Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, revocat din funcție. Locul lui luat de Dan Barna
”Astazi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Presedinte Klaus Iohannis documentele de rev (...)
citeste totmiercuri, 14.04.2021
Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.
M-am adus la zi cu mişcarea de top a vlogging-ului românesc de pe Youtube. Pot spune că am rămas impresionat de unele lucruri aflate, eu fiind până acum total în afara problemei. Habar nu aveam, în primul rând, că „piaţa” de vlogging e atât de intensă şi competitivă. Am aflat că începând de prin 2012 a luat avânt. Se lucrează la standarde din ce în ce mai înalte, se cooptează, manevrează energii şi oameni din ce în ce mai numeroşi şi mai diverşi, şi se fac bani incredibil de mulţi.
Sunt vloggeri cu milioane de viziualizări pentru un clip şi sute de mii de dolari în cont făcuţi doar din filme. Arată deja a industrie. Vloggerii de top sunt profesionişti în adevăratul sens al cuvântului cu ani de experienţă în spate şi o carieră de invidiat. Nici nu ştiu dacă această profesie există în nomenclator, iar dacă nu, cu siguranţă ar trebui să fie băgată.
Am urmărit în mod special şi cu un ochi critic la început locul întâi din topul românesc, pe Selly (Andrei Şelaru). A început să practice această meserie cu o pasiune de neegalat de la 11 ani şi a făcut-o neîntrerupt până acum, la 20 de ani. Ca să vedeţi nivelul lui de performanţă, a creat la începutul acestui an un curs online (Academia de Vlogging) organizat, prezentat, realizat, documentat de el şi din propria experienţă, de un milion de ori mai bine decât orice proiect guvernamental cu bani europeni şi făcut de armate de bugetari. Fiecare film realizat de el are un nivel de prezentare întâlnit doar în mari firme, instituţii de profil, televiziuni şi altele asemenea. Şi tot ce are, de la echipament, la maşina personală sunt achiziţionate cu banii făcuţi de el. Toate astea, repet, începând de la vârstă de 11 ani (chiar şi filmele de atunci arată o seriozitate, organizare şi performanţă foarte rar întâlnite la adulţi), când majoritatea covârşitoare a copiilor pierd timpul jucând jocuri infinite şi inutile pe telefoane ori tablete, sau conversând nimicuri cu prietenii pe Whatsapp, Tik Tok, Instagram etc. Copilul acela a învăţat singur să găsească subiecte şi să scrie scenarii care să fie interesante, pline de consistenţă şi umor, să facă şi să editeze filme la nivel şi calitate dintre cele mai înalte, să folosească echipament complex şi performant, să îşi creeze o imagine după principii studiate de alţii mai în vârstă decât el la universităţi, să facă marketing şi, nu în ultimul rând, să îşi educe propriul mod de a vorbi, să îşi studieze atent dicţia cu care natura a ţinut morţiş să îl pună pe o treaptă inferioară altora oferindu-i un „r” stâlcit şi cu neputinţă de mascat. A reuşit cu brio să atragă atenţia întregii ţări cu abordări ale unor subiecte cu care şi marile televiziuni se luptă din greu, cum ar fi temele educaţiei, sportului românesc sau culturii. După cum spune chiar el, nu a făcut niciun film slab pentru că nu îşi permite. Este în paralel şi membru al unei trupe de muzică (5Gang) cu hituri pe bandă rulantă. Puţini muncesc ca el şi au realizări pe măsura lui.
Pe locul doi pe ţară am găsit o fată, Bianca Adam, care are aproximativ acelaşi profil ca Selly, doar că e un pic mai puţin elocventă inspirând o energie mai calmă, poate mai nesigură. Subiectele ei sunt mai superficiale, mai feminine, ca să zic aşa, dar asta nu înseamnă că profesionalismul ei este mai prejos, sau conţinutul mai nereuşit. Găsim şi la ea aceeaşi dedicaţie şi totală implicare în perfecţiune încă de la vârsta fragedă de 14 ani de când şi-a început cariera. Din asta trăieşte şi o duce destul de bine cu sute de mii de abonaţi şi milioane de vizualizări. Cântă şi ea ca şi Selly, sub numele de Tequila, are propriile hituri şi fani.
Pe aceeaşi direcţie se află şi Diana C în vloggul ei (colegă de grup musical cu Selly).
Urmează Vlad Munteanu şi Cristi Munteanu, doi gemeni care au fost şi ei acaparaţi de mici de microbul acesta foarte provocator al vlogging-ului. Subiectele abordate sunt interesante, diverse, dar se pierd cumva în marea de subiecte pop. Tot cântăreţi şi ei.
Dorian Popa, un alt youtuber, apasă puternic pedala mondenului şi a fiţelor, sector pe care el l-a văzut deschis şi primitor şi la care s-a pretat ca o mănuşă. Ce mă fascinează la el şi la ceilalţi este că indiferent despre ce vorbesc şi filmează, oricât de ridicolă, aparent banală ori chiar jenantă ar putea fi în esenţă ideea, o fac cu toată dedicaţia şi priceperea pe care o au, ridicând astfel discuţia la alt nivel. Toţi sunt vorbitori desăvârşiţi, niciunul nu se bâlbâie, fie că vorbeşte despre ce simte el după ce s-a despărţit de iubita lui (Vlad Munteanu), fie despre ce prostii sau cât de simpatic arată Cheluţu, câinele „super-mega” răsfăţat al lui Dorian Popa, ori cât de „beton” sunt căştile de 1500 de lei pe care şi le-a luat tot acesta din urmă pentru a-i servi pe drumul cu maşină lui „super-mega” scumpă şi „bengoasă”… Ceea ce este de apreciat.
Dacă îţi place ceea ce vezi, rămâi cu ei, dacă nu mergi la următorul, sau la alţii mai serioşi, cum ar fi Mihai Hash care e cel mai vechi şi mai cunoscut din domeniu. Încă din 2012 era cunoscut şi apreciat drept cel mai bun şi profesionist vlogger din România. Nu-i e teamă să intre în niciun subiect şi o face destul de bine, reuşeşte să atragă atenţia prin profunzimea discursului şi a gândirii. Am urmărit, de pildă, unul dintre ultimele sale filme în care abordează problema femeii care a accidentat şi ucis doi copii în Bucureşti cu maşina sau acela despre investiţii financiare, şi mi-a plăcut ce am văzut şi auzit. Merită urmărit şi îşi merită statutul. Datorită influenţei sale şi a numărului imens de urmăritori are acces la aproape toate persoanele importante din ţară, are autoritatea pe care o au reprezentanţii mass-media, el chiar este un formator de opinie adevărat. Şi e un singur om cu Internetul in spate.
Pe lângă cei amintiţi avem la ora actuală de toate. Sunt vlogguri pentru familie, copii (Anabella Show, Bogdan’s Show, Jasmina Show), de farse, caterincă, provocări nebune (Bogdan IBMFamily, Florentin Hriscu, ilie’s vlogs - din Basarabia), de comedie (Mircea Bravo, Ionuţ Rusu - foarte bune ambele). Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.
Briscan Zara este scriitor şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cîțu vine cu o explicație vagă pentru demiterea ministrului Sănătății
O femeie din Suceava a murit înecată cu o bucată de pâine, în timp ce mergea la biserică
Peste 100 de cazuri noi la Iași. Județul însă nu este în primele 10 din țară
Mulți morți, la ATI e plin. 4.076 cazuri noi și 164 de decese în 24 de ore
GALERIE FOTO: Pufoșenii din Iași care vă vor topi inimile înainte de Paști
Rafila, despre demiterea lui Voiculescu: Este un gest de responsabilitate a premierului
Român beat criță, arestat pe un aeroport din Amsterdam după ce a strigat că are o bombă în bagaj
Bilete de avion gratuite oferite doar azi de o companie din Romania
Cioloş, despre revocarea lui Vlad Voiculescu: Absolut inacceptabil
Cum s-ar fi produs demiterea ministrului Sănătății: „Atunci plecați amândoi”!
Bena unui TIR, agățată de un pod, după explozia unui cauciuc. Cabina a ajuns pe sensul opus
Iese USR de la guvernare după demiterea lui Voiculescu? Calcule, ședință fulger
Vaccinul Moderna, eficiență de 90% împotriva COVID şi 95% împotriva formelor severe
Surse: Penny în locul fostului Lidl din Canta, Kaufland în zona Fortus
Scafandrii au scos trupul neînsuflețit al unui om din râul Olt
Dani Oțil, noi declarații despre relația cu Mihaela Rădulescu: „Mă simțeam o unealtă, o ustensilă”
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, revocat din funcție. Locul lui luat de Dan Barna
Scântei o poate opri pe Şoşoacă să mai vorbească 3 luni de la tribuna Parlamentului
De ce vrea mafia din sănătate să scape de Vlad Voiculescu. Explicațiile lui Dan Barna
Municipiul Iași va trece duminică din scenariul roșu în scenariul galben
De ce apar cheaguri de sânge după vaccinarea cu serul AstraZeneca? Explicațiile oamenilor de știință
Minciuna Andreei Moldovan, demontată de Voiculescu. La ce oră a aflat de tragedie
Medicii de familie, salvatorii AstraZeneca. Se pot face vaccinări fără programare
Președintele OMV discută vânzarea Petrom. Care este legătura cu Rusia
De ce iubesc românii bătaia. VIRAL pe rețelele de socializare
Unde se înregistrează cele mai multe infecții pe cap de locuitor din Europa
Percheziții într-un dosar de evaziune și spălare de bani la firme care făceau curățenie în spitale
Şoşoacă spune că a fost bătută de Scântei: „Îmi voi lua inclusiv permis de port-armă”
Informare meteorologică valabilă până vineri în toată țara: frig, ploi și vânt
Novavax are probleme de aprovizionare care îi întârzie producţia de vaccinuri pentru Covid
Ministrul Sănătăţii dă asigurări: Bucureştiul NU se carantinează de Paşti
Andrei Muraru, audiat în comisiile de specialitate pentru postul de ambasador în SUA
Îngrijiri paliative, din respect pentru viață, la Spitalul Sf. Sava Iași (P)
Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?
200 de studenţi bioingineri vor participa online la cea mai mare conferinţă de profil
Proiect european: o cunoscută mănăstire de peste Prut, prezentată pe larg la Iaşi
Autorizaţiile de construire s-au redus la jumătate într-un an: iată noile edificii ale Iaşului!
Nu s-a mai bucurat de heroina la preţ de chilipir: l-au săltat din gară la 5 dimineaţa
Green Park: incendiul s-a extins la 10 apartamente pe tubulatura de aerisire
Cum a rămas oboista Filarmonicii fără slujbă, dintr-o banală neatenţie
Lucian DÎRDALAEurocanapeaua |
Florin CÎNTICUn dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V) |
Radu PĂRPĂUȚĂDe-a joaca |
Alex VASILIUÎn amintirea lui Constantin Munteanu |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.