Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Super-poveste din ţigănie: Evaziune cu lada de ducaţi de aur transformați în bijuterii Cellini

GALERIE
aur
  • aur
- +

Sute de ţigani din Moldova, în special din Iaşi, s-au aflat în vizorul anchetatorilor DIICOT în dosarul „Filiera aurului“. Fie că vindeau cantităţi mari de aur, într-un circuit evazionist la capătul căruia se aflau oameni de afaceri influenţi în Capitală, fie că deţineau firme „fantomă“ ce ofereau ca la piaţă facturi false, romii au fost audiaţi de procurorii de la Crimă Organizată, detaliile obţinute fiind interesante. Unul dintre ei, de pildă, a povestit la DIICOT Iaşi cum i-a vândut o ladă cu ducaţi Franz Joseph, din aur, unui celebru afacerist din industria aurului din România

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut rechizitoriul întocmit de DIICOT Iaşi într-un dosar în care mai mulţi afacerişti, dar şi romi din judeţ sau Moldova, sunt acuzaţi de fapte de evaziune fiscală. Acuzaţiile procurorilor vizează tranzacţii fictive sau reale pe care afacerişti celebri din industria luxului le derulau cot la cot cu ţigani cunoscuţi în rândul autorităţilor ieşene ca având preocupări evazioniste. Printre cei trimişi în judecată de DIICOT Iaşi în acest dosar se numără şi Alessandro Amato şi Cătălin Mihart. Cei doi sunt fondatorii brandului de lux Cellini şi, în trecut, deţinători ai firmei Sodo Migliori România. Cei doi au mai multe conturi şi proprietăţi sechestrate de DIICOT Iaşi, fiind acuzaţi că, în anii din urmă, prin intermediul unui rom din Grajduri, Dragoş Stănescu, ar fi păcălit statul român de aproape 1 milion de euro. Unul dintre cei care i-au înfundat pe cei doi celebri afacerişti la DIICOT Iaşi este un rom originar din Piatra Neamţ pe nume Moracea Stănescu. Acesta a povestit, cu lux de amănunte, cum i-a vândut lui Amato aur, fiind de acord astfel să intre într-un circuit evazionist. 
 
Mărturia lui Moracea Stănescu a fost importantă pentru procurorii DIICOT Iaşi. Acesta a povestit că, în 2012, a făcut nunta băiatului şi i-a dat zestre acestuia, însă doar formal, 600 de ducaţi Franz Joseph. „În urma nunţii eu am rămas cu datorii“, a povestit Moracea, care a relatat că, aurul a rămas de fapt la el şi, în 2012, a fost contactat de părinţii lui Dragoş Stănescu, zis Ciorpan, un ieşean din Grajduri, pentru a-l vinde. Alături de alţi indivizi implicaţi în grupul infracţional, printre care şi fratele lui Cătălin Moroşan, Claudiu, Moracea a ajuns la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu Alessandro Amato în biroul acestuia.
 
„În birou la Amato Alessandro, Stănescu Dragoş zis Ciorpan a negociat cu Amato Alessandro un preţ cu 3% mai mic decât preţul bursei pentru aurul meu. Eu i-am spus lui Amato Alessandro că aurul este al meu şi am cerut o garanţie că banii vor ajunge la mine. În mod cert numitul Amato Alessandro a cunoscut că eu am o firmă, dar nu am putut să-i vând aurul de pe firma mea deoarece acesta nu a acceptat deoarece societatea pe care o administram SC Avilo Cable SRL nu avea autorizaţie. În acest sens, în biroul lui Amato Alessandro şi de faţă cu acesta, Stănescu Dragoş zis Ciorpan mi-a propus să primesc bilete la ordin emise de SC Sodo Migliori Romania SRL către SC Gold Brut International SRL pe care el le va gira către SC Avilo Cable SRL“, a povestit Moracea Stănescu. Acesta a spus că, în aceeaşi zi, a topit aproximativ 2,8 kilograme de aur, transformând ducaţii într-un lingou, pe care i l-a dus lui Amato. „Atunci l-am întrebat de ce nu a făcut factură pe ducaţi ca bucăţi şi de ce a trebuit să îi distrugă. Amato Alessandro mi-a spus atunci că el are nevoie de lingou şi că factura trebuie să fie făcută pe bijuterii din aur şi nu pe lingou deoarece facturile cu bijuterii au TVA, iar facturile cu lingouri nu au TVA“, a mai povestit Moracea. 
 
Cel mai important dosar de evaziune din ultimii ani, de la Iaşi 
 
Acestea a detaliat că, la un moment dat, partenerul de afaceri al lui Amato i-ar fi spus acestuia „să aibă grijă cu ăştia“. „Reţin că ne-a arătat un tablou în care el dădea mâna cu Traian Băsescu şi că el i-ar fi cerut să fie corect. Pe perete era şi un tablou în care Amato dădea mâna cu Călin Popescu Tăriceanu“, a mai povestit romul. În jur de 1 milion de lei a tranzacţionat acesta pentru aurul vândut „la sacoşă“ lui Amato, reiese din rechizitoriu. 
Povestea relatată de Moracea Stănescu e doar una dintre cele cuprinse în acest dosar, poate cel mai important de evaziune din ultimii ani, de la Iaşi.
 
În dosar mai este implicat şi un om de afaceri din Alba Iulia, Cornel Marcu, soţul unei judecătoare, care, la rândul său, ar fi făcut afaceri cu ţiganii de la Grajduri, în special cu Dragoş Ciorpan, care ar fi coordonat zeci de persoane ce deţin firme fictive. Statul s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 14.104.830 lei. Alessandro Amato a refuzat, la DIICOT, să dea declaraţii în acest caz.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri