Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Supervizorul

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Dacă vă mai aduceţi aminte, cu nişte ani în urmă, ni se vorbea despre două Românii. Una era, ca şi astăzi,  a celor cocotaţi în frunte şi puşi pe căpătuială, cealaltă Românie era şi este a oamenilor normali care au unul-două joburi sau care trag la jug pentru a-şi face o mică afacere din care să trăiască. Există şi o altă categorie: cea a românilor care s-au mutat din ţară pentru a le putea da de mâncare copiilor. Mai exact, românii de la cozile umilinţei din noiembrie...

În această relaţie dintre cele două Românii, abuzatul a fost tot timpul cetăţeanul, plătitorul. Într-o campanie de imagine fără precedent, guvernul a sufocat cu controale toţi agenţii economici mici, iar asaltul a continuat pe bacşişuri, profesii liberale, practic tot ce respiră în ţară. "Toată lumea să-şi plătească taxele", spune de fiecare dată premierul României, când  justifică descinderile inspectorilor ANAF, dar nu ne spune nimic despre impozitarea care seamănă a  jaf la drumul mare, nu ni se spune nimic despre suprataxare, sfidare, spagă, corupţie, instituţii care abuzează, politicieni care îşi aduc aminte de alegători doar în anii electorali.

În această relaţie abuzivă, România lor, a celor „aflaţi la putere" cheltuieşte banii de la buget cu cea mai mare iresponsabilitate. Angajează funcţionari publici, care zice-se au multe abilităţi (multi-tasking), dar care zac unii peste alţii prin birouri şi reuşesc să facă două lucruri odată: mută un dosar de pe o masă pe alta şi se uită în acelaşi timp la televizor. Primăriile cumpără flori şi salcâmi japonezi de la firme de partid cu adaosuri ameţitoare. Fac grădini Versailles şi parcuri de joacă în comune fără curent electric, mimează construcţia de autostrăzi cu cel mai mare preţ din Europa, aruncă milioane de Euro pe studii de fezabilitate şi prefezabilitate pentru proiecte care nu sunt niciodată executate. Sau, alocă zeci de milioane de euro unor companii de stat care adună doar găuri în buzunarele noastre.

Dacă Guvernul ar vrea să arate cât de onest este în demersul său de a aduna taxele, ar trebui să ne arate şi cum se cheltuieşte fiecare centimă, în modul cel mai transparent. Acesta este, cu adevărat, punctul zero al începerii oricărei reforme fiscale şi al unei construcţii pe termen lung, fundamentată pe încredere: statul în cetăţean că îşi plăteşte fiecare taxă şi cetăţeanul în stat că nu îi va fura banii.

Într-o ţară cu informaticieni de top care fac legea în marile companii de software, un sistem informatic de transparentizare a cheltuielilor publice ar fi floare la ureche. Sunt mii de tineri care ar putea oricând să compună un program pentru instituţiile publice, în care să fie trecute absolut toate cheltuielile şi la care să avem acces si care ne-ar ajuta să găsim eventualele aberaţii plătite din banii noştri. La fel de bine, poate nu ar strica şi un program în care să fie trecute absolut toate instituţiile cu absolut toţi angajaţii pe care îi au, pe funcţii şi atribuţii.

Sunt multe astfel de aplicaţii sau programe, iar una funcţionează la trei paşi de România, în Slovenia. Se numeşte Supervizor. Prin implementarea acesteia şi la noi, cetăţeanul ar deveni supervizorul clasei politice şi administraţiei, iar relaţia dintre cele două Românii s-ar mai echilibra. Dar se doreşte?

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri