Suprafaţa pădurilor retrocedate în România: 3,17 milioane de hectare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Suprafaţa pădurilor retrocedate în România: 3,17 milioane de hectare

GALERIE
padure
  • padure
- +

Suprafaţa terenurilor forestiere din România retrocedate însuma, la data de 30 aprilie 2014, aproximativ 3,17 milioane de hectare, din care 1,89 milioane de hectare au fost puse în posesie în baza Legii nr.1/2000, prin care se prevede retrocedarea de păduri către persoanele fizice în limita a 10 hectare, potrivit datelor Institutului pentru Dezvoltare şi Inovare /IDI/, prezentate recent în cadrul unui eveniment ce a marcat 25 de ani de mediu în România.

 

O parte importantă din pădurile private, 803.000 hectare, sunt deţinute de circa 706.000 proprietari, dimensiunea medie a unei proprietăţi fiind de 1,1 hectare.

La nivel naţional, incluzând totalitatea deţinătorilor privaţi, adică unităţi administrativ teritoriale, persoane fizice şi juridice, diferite forme asociative, suprafaţa medie a proprietăţii este 4,6 hectare pentru 3.300.000 hectare şi 716.000 proprietari', se arată în raportul IDI.

Conform sursei citate, statul român, prin Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, deţine controlul şi administrarea suprafeţei de 4,160 milioane hectare, din care 3,060 milioane hectare reprezintă păduri ale statului. Totodată, peste 500.000 de hectare de păduri sunt în afara oricărei forme administrative.

'Activitatea Gărzii forestiere privind combaterea tăierilor ilegale, conform controlului efectuat de către Curtea de Conturi a României, pentru perioada 2010-2013, arată că de la 3.779 contravenţii silvice aplicate (...) proprietarilor de păduri pentru ne-administrarea pădurilor în anul 2010, numărul acestora a scăzut la 783, în 2013.

Majoritatea contractelor încheiate de proprietarii privaţi de păduri cu RNP (...) însumând 722.000 hectare sunt simple contracte de pază (98,6%), fără servicii de administrare în regim silvic', notează economica.net.

Legea nr. 18/1991 a prevăzut retrocedarea pădurilor către persoane fizice în limita a un hectar. Ulterior, Legea nr. 1/2000 a extins limita de retrocedare pentru persoanele fizice la 10 hectare.

De asemenea, prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, un proprietar de 12 hectare compacte de pădure înainte de naţionalizarea din anul 1948, deţine, în prezent, trei proprietăţi însumând 12 hectare, respectiv un hectar după Legea nr. 18/1991, 9 hectare după Legea nr. 1/2000 şi alte două hectare după Legea nr. 247/2005, atenţionează reprezentanţii Institutului pentru Dezvoltare şi Inovare.

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier naţional, şi asigură servicii silvice pentru o suprafaţă de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată.

Datele prezentate în noiembrie 2015 de Inventarul Forestier Naţional arată că suprafaţa reală totală a fondului forestier din România însuma 6.99 milioane de hectare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.