Supraînălţarea blocurilor din complexul Exclusive Residence din Copou, motiv de dispută între Negurici şi Primărie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Supraînălţarea blocurilor din complexul Exclusive Residence din Copou, motiv de dispută între Negurici şi Primărie

GALERIE
Negurici exclusive-residence
  • Negurici exclusive-residence
- +

Suma în cauză, minoră: 50.000 de euro. Au curs însă pe bandă rulantă sentinţele contradictorii.

Dezvoltatorul imobiliar Cristian Negurici luptă cu Primăria pentru nici 50.000 de euro. Suma i-ar fi fost impusă suplimentar faţă de limita legală în cazul autorizării unor supraînălţări ale blocurilor construite de Negurici pe amplasamentul fostei fabrici Textila din zona Târguşor Copou, în complexul Exclusive Residence. În primă instanţă, acţiunea i-a fost respinsă. În recurs, dezvoltatorul a avut câştig de cauză, fără însă ca membrii completului de judecată să fi căzut de acord.

În 2014 şi 2015, lui Negurici i s-au eliberat trei autorizaţii de construire vizând supraînălţarea a trei blocuri din complex cu mansarde locuibile. La stabilirea valorii impozabile a acestora, i-a fost aplicată o majorare de 5% pentru suprafeţele care o depăşeau pe cea de 150 mp. Faptul a fost considerat incorect de Negurici, acesta precizând că majorarea se aplică doar în cazul locuinţelor individuale, nu şi al blocurilor de locuinţe, motiv pentru care a depus declaraţii rectificative. În decembrie 2018 a fost verificată situaţia sa fiscală, constatându-se că ar fi plătit în plus ca taxă pentru eliberarea autorizaţiilor de construire o sumă de aproape 392.000 de lei. Suma ar fi trebuit restituită, dar inspectorii fiscali ai municipalităţii au apreciat că taxa aplicată pentru eliberarea autorizaţiilor ar fi trebuit să fie de 1% din valoarea autorizată a lucrărilor, nu de 0,5% cât se calculase iniţial. Ca urmare, din suma ce urma să-i fie returnată s-au scăzut 219.300 de lei, această sumă reprezentând miza procesului. Diferenţa apărea din modul de interpretare a prevederilor Codului Fiscal. Astfel, taxa pentru o clădire ce urmează să fie folosită ca locuinţă este de 0,5% din valoarea acesteia, 2% pentru campinguri sau 3% pentru lucrările de organizare de şantier. Procentul de 1% este aplicat, generic, pentru alte tipuri de construcţii. Magistraţii Tribunalului au apreciat că un bloc nu poate fi considerat propriu-zis locuinţă în sensul strict al legii, ci un condominiu.

„Reclamantul deţine un ansamblu rezidenţial format din mai multe blocuri, acestea din urmă cuprinzând mai multe locuinţe, însă acest ansamblu nu poate fi considerat ca o singură locuinţă, atâta timp cât acest ansamblu rezidenţial nu este destinat asigurării nevoilor de locuit ale unei singure familii, ci este destinat să asigure aceste nevoi mai multor familii sau persoane. De altfel, Legea nr. 114/1996 (legea locuinţei, n.r.) defineşte că un condominiu este reprezentat şi de un ansamblu rezidenţial format din locuinţe şi construcţii cu altă destinaţie, individuale, amplasate izolat, înşiruit sau cuplat, în care proprietăţile individuale sunt interdependente printr-o proprietate comună forţată şi perpetuă. Pe cale de consecinţă, ansamblul rezidenţial nu poate fi considerat ca o singură locuinţă, iar reclamantul datorează o taxă în procent de 1% şi nu de 0,5%, cum pretinde“, au argumentat judecătorii decizia de repingere a cererii lui Negurici de returnare şi a sumei de 219.300 de lei.

Sentinţa Tribunalului a fost atacată de Negurici în faţa Curţii de Apel. Aici, magistraţii au luat o decizie diametral opusă, considerând că autorizaţiile s-au dat pentru locuinţe, deci ar fi trebuit aplicat procentul de 0,5%. Ca urmare, decizia de impunere emisă de inspectorii municipalităţii a fost anulată, lui Negurici urmând să i se returneze întreaga sumă de 392.000 de lei. Unul dintre membrii completului a emis totuşi o opinie separată, el apreciind că recursul lui Negurici ar fi trebuit respins.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.