Surpare din cauza unui izvor: un tronson din drumul Iaşi-Ţibăneşti mai rezistă doar luna aprilie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Surpare din cauza unui izvor: un tronson din drumul Iaşi-Ţibăneşti mai rezistă doar luna aprilie

GALERIE
drum iasi voinesti
  • drum iasi voinesti
- +

„Vreo două-trei săptămâni, drumul mai ţine, ceea ce înseamnă că dispunem de timpul necesar unei intervenţii“, explică şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor.

Un drum judeţean a luat-o la vale peste noapte. Acostamentului unui tronson de aproximativ 40 de metri din DJ 248A Iaşi - Ţibăneşti s-a surpat în râpa care mărgineşte drumul la ieşirea din comuna Voineşti. Traficul rutier nu a fost întrerupt, dar în zonă au fost introduse restricţii de viteză. „Cedarea are 5-6 metri adâncime, dar nu ştim în ce măsură situaţia s-a stabilizat. La aproximativ 200 de metri distanţă este un izvor, care probabil a determinat infiltraţii în patul drumului. Ruptura este într-o curbă, pe exteriorul acesteia, iar traficul auto a împins treptat terasamentul, până s-a ajuns la surpare. Noi am marcat zona, am pus patru balize şi am introdus restricţii de viteză de 30 km/h. Din fericire, balizele nu au fost furate. La faţa locului a venit o comisie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Aşteptăm raportul de sinteză pe care îl va redacta aceasta, pentru a putea demara lucrările de consolidare“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Achiţei.

Conform aprecierii acestuia, chiar dacă temporar s-a stabilizat, surparea ar putea reîncepe, mai ales în cazul unor precipitaţii semnificative. 

În această situaţie, ruptura ar putea afecta şi carosabilul, nu doar terasamentul drumului. „Vreo două-trei săptămâni, drumul mai ţine, ceea ce înseamnă că dispunem de timpul necesar unei intervenţii. Am mai avut o situaţie similară în trecut, la Glodenii Gândului, iar acolo au fost montaţi piloni care să susţină terenul, până la o adâncime de 5-6 metri. Aici probabil va fi nevoie de piloni mai adânci, dar vom şti exact după ce se face expertiza geotehnică şi vom afla astfel la ce adâncime este pământul bun pentru fundaţie. Lucrarea va depăşi probabil ca valoare un milion de lei, poate chiar să ajungă la vreo două milioane“, a spus Achiţei. Sumele necesare efectuării lucrărilor de consolidare şi refacere a terasamentului ar urma să fie alocate de Consiliul Judeţean, după convocarea unei şedinţe extraordinare în plen a acestuia. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.