SURPRINZĂTOR - Două promisiuni ale ambasadorului SUA: şosea şi cale ferată care leagă Iaşul de linia Constaţa - Gdansk
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

SURPRINZĂTOR - Două promisiuni ale ambasadorului SUA: şosea şi cale ferată care leagă Iaşul de linia Constaţa - Gdansk

GALERIE
Adrian Zucherman
  • Adrian Zucherman
- +

Aflat într-o vizită de două zile la Iaşi, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a vizitat mai multe obiective, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” la sediile unor firme cu capital american precum Amazon sau BorgWarner, întâlnindu-se şi cu autorităţile locale. 

Ambasadorul a făcut însă şi o serie de promisiuni îndrăzneţe pentru Iaşi: că va exista o şosea şi poate şi o cale ferată care să lege Iaşul de magistrala Gdansk - Constanţa, care e menită să conecteze Marea Baltică de Marea Neagră. Adrian Zuckerman a anunţat şi că American Corner din Iaşi se va muta la Biblioteca Centrală Universitară, unde va deveni un adevărat centru cultural, ca importanţă şi prezenţă pe scena Iaşului.

SUA, cel mai bun prieten al României, indiferent cine iese preşedinte

Luni, la USAMV, după ce a fost întâmpinat de o delegaţie condusă de rectorul USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu, ambasadorul SUA a vizitat amfiteatre şi laboratoare ale instituţiei, atelierele de microproducţie pentru procesarea produselor de carne, lactate şi panificaţie, discutând cu studenţii prezenţi, despre adaptarea la aceste condiţii de învăţare. Concluziile întâlnirii au fost acelea că trebuie intensificate schimburile de studenţi între universităţile din SUA şi cele din Iaşi, în special USAMV, ambasadorul concluzionând că România „va avea un viitor superb” dacă toţi tinerii care termină studiile vor lucra în ţară în agricultură.

A doua zi, Adrian Zuckerman a fost primit de primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu. „Iaşi este un oraş absolut spectacular, trebuie să fie mai mulţi investitori americani aici, am văzut oficiile Amazon ieri, am văzut fabrica de la BorgWarner, trebuie să fie mai multe aici şi trebuie să fie dezvoltate infrastructura, căile ferate, şoselele şi cred că o să începem să lucrăm la asta în viitorul apropiat”, a spus ambasadorul. Adrian Zuckerman a reiterat faptul că SUA este cel mai bun prieten al României şi a subliniat că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări nu se vor modifica indiferent de rezultatele alegerilor din SUA. În declaraţia de presă susţinută la Palatul Roznovanu, Zuckerman a abordat şi tragedia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

„E o mare tragedie şi vreau să spun din nou că trimit condoleanţe nu numai din partea mea, dar şi din partea preşedintelui Trump şi din partea poporului american pentru toate familiile care au pierdut un membru în acest dezastru. Le urez tuturor care au fost răniţi să se facă bine cu cât mai repede posibil. E o tragedie groaznică care sper să nu se-ntâmple din nou şi e un lucru care poate să fie evitat, sper, dacă toate spitalele şi alte clădiri au sisteme moderne de protecţie şi stingere a incendiilor. Din păcate, când ai clădiri vechi nu se poate face nimic peste noapte, dar spitalele trebuie să fie inspectate şi modernizate. Cu cât mai repede posibil, cu atât mai bine”, a spus Adrian Zuckerman. În cadrul discuţiilor de la Primărie, ambasadorul SUA şi primarul Mihai Chirica au discutat în special despre activitatea companiilor americane în Iaşi.

Promisiuni de şosele şi căi ferate

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi Iulia Scântei, senator PNL de Iaşi, a fost anunţată deschiderea la Iaşi a unui forum transatlantic, sub egida ambasadei SUA. „Studenţii ieşeni au nevoie de această platformă pentru a promova şi susţine principiile atlantice la Iaşi, pentru a susţine noi punţi de dezbatere, teme de o sensibilitate, dar şi de o actualitate importantă, cum ar fi promovarea libertăţii de exprimare, combatarea fake news sau a propagandei de orientare ruseasă sau chinezească”, a declarat Iulia Scântei, fără să fie oferite detalii suplimentare cu privire la când anume va fi lansat acest forum. Ambasadorul SUA a declarat că va muta American Corner la BCU Iaşi şi va începe transformarea într-un „American Cultural Center”.

A spus că Iaşul este un „oraş fantastic”, care se află în competiţie cu Berlin, Roma sau Madrid şi a insistat asupra faptului că trebuie să fie o infrastructură care să îl susţină în această competiţie: autostradă, căi ferate, aeroport cu multe curse internaţionale. „Facem planuri pentru a construi o şosea de la Constanţa la Gdansk, să legăm Marea Baltică de Marea Neagră, dar şi o cale ferată care să unească cele două mări. Va fi un mare avantaj pentru economia română, polonă şi cea europeană şi am promis aici că o să lucrăm la un plan pentru ca o şosea şi o cale ferată să unească şi Iaşul cu această şosea şi această cale ferată, ca să continue să se dezvolte ca un centru industrial şi economic în această regiune”, a completat ambasadorul. (Cătălin HOPULELE, Alex ANDREI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.