anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

SURPRINZĂTOR - Două promisiuni ale ambasadorului SUA: şosea şi cale ferată care leagă Iaşul de linia Constaţa - Gdansk

GALERIE
Adrian Zucherman
 • Adrian Zucherman
- +

Aflat într-o vizită de două zile la Iaşi, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a vizitat mai multe obiective, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” la sediile unor firme cu capital american precum Amazon sau BorgWarner, întâlnindu-se şi cu autorităţile locale. 

Ambasadorul a făcut însă şi o serie de promisiuni îndrăzneţe pentru Iaşi: că va exista o şosea şi poate şi o cale ferată care să lege Iaşul de magistrala Gdansk - Constanţa, care e menită să conecteze Marea Baltică de Marea Neagră. Adrian Zuckerman a anunţat şi că American Corner din Iaşi se va muta la Biblioteca Centrală Universitară, unde va deveni un adevărat centru cultural, ca importanţă şi prezenţă pe scena Iaşului.

SUA, cel mai bun prieten al României, indiferent cine iese preşedinte

Luni, la USAMV, după ce a fost întâmpinat de o delegaţie condusă de rectorul USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu, ambasadorul SUA a vizitat amfiteatre şi laboratoare ale instituţiei, atelierele de microproducţie pentru procesarea produselor de carne, lactate şi panificaţie, discutând cu studenţii prezenţi, despre adaptarea la aceste condiţii de învăţare. Concluziile întâlnirii au fost acelea că trebuie intensificate schimburile de studenţi între universităţile din SUA şi cele din Iaşi, în special USAMV, ambasadorul concluzionând că România „va avea un viitor superb” dacă toţi tinerii care termină studiile vor lucra în ţară în agricultură.

A doua zi, Adrian Zuckerman a fost primit de primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu. „Iaşi este un oraş absolut spectacular, trebuie să fie mai mulţi investitori americani aici, am văzut oficiile Amazon ieri, am văzut fabrica de la BorgWarner, trebuie să fie mai multe aici şi trebuie să fie dezvoltate infrastructura, căile ferate, şoselele şi cred că o să începem să lucrăm la asta în viitorul apropiat”, a spus ambasadorul. Adrian Zuckerman a reiterat faptul că SUA este cel mai bun prieten al României şi a subliniat că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări nu se vor modifica indiferent de rezultatele alegerilor din SUA. În declaraţia de presă susţinută la Palatul Roznovanu, Zuckerman a abordat şi tragedia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

„E o mare tragedie şi vreau să spun din nou că trimit condoleanţe nu numai din partea mea, dar şi din partea preşedintelui Trump şi din partea poporului american pentru toate familiile care au pierdut un membru în acest dezastru. Le urez tuturor care au fost răniţi să se facă bine cu cât mai repede posibil. E o tragedie groaznică care sper să nu se-ntâmple din nou şi e un lucru care poate să fie evitat, sper, dacă toate spitalele şi alte clădiri au sisteme moderne de protecţie şi stingere a incendiilor. Din păcate, când ai clădiri vechi nu se poate face nimic peste noapte, dar spitalele trebuie să fie inspectate şi modernizate. Cu cât mai repede posibil, cu atât mai bine”, a spus Adrian Zuckerman. În cadrul discuţiilor de la Primărie, ambasadorul SUA şi primarul Mihai Chirica au discutat în special despre activitatea companiilor americane în Iaşi.

Promisiuni de şosele şi căi ferate

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi Iulia Scântei, senator PNL de Iaşi, a fost anunţată deschiderea la Iaşi a unui forum transatlantic, sub egida ambasadei SUA. „Studenţii ieşeni au nevoie de această platformă pentru a promova şi susţine principiile atlantice la Iaşi, pentru a susţine noi punţi de dezbatere, teme de o sensibilitate, dar şi de o actualitate importantă, cum ar fi promovarea libertăţii de exprimare, combatarea fake news sau a propagandei de orientare ruseasă sau chinezească”, a declarat Iulia Scântei, fără să fie oferite detalii suplimentare cu privire la când anume va fi lansat acest forum. Ambasadorul SUA a declarat că va muta American Corner la BCU Iaşi şi va începe transformarea într-un „American Cultural Center”.

A spus că Iaşul este un „oraş fantastic”, care se află în competiţie cu Berlin, Roma sau Madrid şi a insistat asupra faptului că trebuie să fie o infrastructură care să îl susţină în această competiţie: autostradă, căi ferate, aeroport cu multe curse internaţionale. „Facem planuri pentru a construi o şosea de la Constanţa la Gdansk, să legăm Marea Baltică de Marea Neagră, dar şi o cale ferată care să unească cele două mări. Va fi un mare avantaj pentru economia română, polonă şi cea europeană şi am promis aici că o să lucrăm la un plan pentru ca o şosea şi o cale ferată să unească şi Iaşul cu această şosea şi această cale ferată, ca să continue să se dezvolte ca un centru industrial şi economic în această regiune”, a completat ambasadorul. (Cătălin HOPULELE, Alex ANDREI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.