SURPRINZĂTOR - Două promisiuni ale ambasadorului SUA: şosea şi cale ferată care leagă Iaşul de linia Constaţa - Gdansk
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

SURPRINZĂTOR - Două promisiuni ale ambasadorului SUA: şosea şi cale ferată care leagă Iaşul de linia Constaţa - Gdansk

GALERIE
Adrian Zucherman
  • Adrian Zucherman
- +

Aflat într-o vizită de două zile la Iaşi, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a vizitat mai multe obiective, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” la sediile unor firme cu capital american precum Amazon sau BorgWarner, întâlnindu-se şi cu autorităţile locale. 

Ambasadorul a făcut însă şi o serie de promisiuni îndrăzneţe pentru Iaşi: că va exista o şosea şi poate şi o cale ferată care să lege Iaşul de magistrala Gdansk - Constanţa, care e menită să conecteze Marea Baltică de Marea Neagră. Adrian Zuckerman a anunţat şi că American Corner din Iaşi se va muta la Biblioteca Centrală Universitară, unde va deveni un adevărat centru cultural, ca importanţă şi prezenţă pe scena Iaşului.

SUA, cel mai bun prieten al României, indiferent cine iese preşedinte

Luni, la USAMV, după ce a fost întâmpinat de o delegaţie condusă de rectorul USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu, ambasadorul SUA a vizitat amfiteatre şi laboratoare ale instituţiei, atelierele de microproducţie pentru procesarea produselor de carne, lactate şi panificaţie, discutând cu studenţii prezenţi, despre adaptarea la aceste condiţii de învăţare. Concluziile întâlnirii au fost acelea că trebuie intensificate schimburile de studenţi între universităţile din SUA şi cele din Iaşi, în special USAMV, ambasadorul concluzionând că România „va avea un viitor superb” dacă toţi tinerii care termină studiile vor lucra în ţară în agricultură.

A doua zi, Adrian Zuckerman a fost primit de primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu. „Iaşi este un oraş absolut spectacular, trebuie să fie mai mulţi investitori americani aici, am văzut oficiile Amazon ieri, am văzut fabrica de la BorgWarner, trebuie să fie mai multe aici şi trebuie să fie dezvoltate infrastructura, căile ferate, şoselele şi cred că o să începem să lucrăm la asta în viitorul apropiat”, a spus ambasadorul. Adrian Zuckerman a reiterat faptul că SUA este cel mai bun prieten al României şi a subliniat că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări nu se vor modifica indiferent de rezultatele alegerilor din SUA. În declaraţia de presă susţinută la Palatul Roznovanu, Zuckerman a abordat şi tragedia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

„E o mare tragedie şi vreau să spun din nou că trimit condoleanţe nu numai din partea mea, dar şi din partea preşedintelui Trump şi din partea poporului american pentru toate familiile care au pierdut un membru în acest dezastru. Le urez tuturor care au fost răniţi să se facă bine cu cât mai repede posibil. E o tragedie groaznică care sper să nu se-ntâmple din nou şi e un lucru care poate să fie evitat, sper, dacă toate spitalele şi alte clădiri au sisteme moderne de protecţie şi stingere a incendiilor. Din păcate, când ai clădiri vechi nu se poate face nimic peste noapte, dar spitalele trebuie să fie inspectate şi modernizate. Cu cât mai repede posibil, cu atât mai bine”, a spus Adrian Zuckerman. În cadrul discuţiilor de la Primărie, ambasadorul SUA şi primarul Mihai Chirica au discutat în special despre activitatea companiilor americane în Iaşi.

Promisiuni de şosele şi căi ferate

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi Iulia Scântei, senator PNL de Iaşi, a fost anunţată deschiderea la Iaşi a unui forum transatlantic, sub egida ambasadei SUA. „Studenţii ieşeni au nevoie de această platformă pentru a promova şi susţine principiile atlantice la Iaşi, pentru a susţine noi punţi de dezbatere, teme de o sensibilitate, dar şi de o actualitate importantă, cum ar fi promovarea libertăţii de exprimare, combatarea fake news sau a propagandei de orientare ruseasă sau chinezească”, a declarat Iulia Scântei, fără să fie oferite detalii suplimentare cu privire la când anume va fi lansat acest forum. Ambasadorul SUA a declarat că va muta American Corner la BCU Iaşi şi va începe transformarea într-un „American Cultural Center”.

A spus că Iaşul este un „oraş fantastic”, care se află în competiţie cu Berlin, Roma sau Madrid şi a insistat asupra faptului că trebuie să fie o infrastructură care să îl susţină în această competiţie: autostradă, căi ferate, aeroport cu multe curse internaţionale. „Facem planuri pentru a construi o şosea de la Constanţa la Gdansk, să legăm Marea Baltică de Marea Neagră, dar şi o cale ferată care să unească cele două mări. Va fi un mare avantaj pentru economia română, polonă şi cea europeană şi am promis aici că o să lucrăm la un plan pentru ca o şosea şi o cale ferată să unească şi Iaşul cu această şosea şi această cale ferată, ca să continue să se dezvolte ca un centru industrial şi economic în această regiune”, a completat ambasadorul. (Cătălin HOPULELE, Alex ANDREI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.