O mare ciudățenie descoperită în urne la Iași încaieră PNL și PSD la nivel național. „A fost un blat”
La fel ca la alegerile europarlamentare precedente, Uniunea a luat mii de voturi în județ, ceea ce l-a făcut pe președintele PNL Iași să acuze o înţelegere, un așa-numit „blat”, între PSD şi UDMR.
A devenit tradiție ca UDMR să obțină mii de voturi la alegerile europarlamentare în județele unde trăiesc doar câteva zeci de maghiari. La Iași, de exemplu, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a ales cu 1.906 voturi la scrutinul de pe 9 iunie, deși Recensământul 2021 a găsit numai 98 de maghiari în tot județul.
La Vaslui, diferența e și mai mare: doar 28 de etnici maghiari și 1.466 de voturi la europarlamentare. În Botoșani, tot 28, dar 1.179 de voturi, iar în Galați 90 de cetățeni de etnie maghiară și 1.381 de voturi pe 9 iunie. Suceava seamănă cu Iașul, în vreme ce în Bacău erau 4.561 de maghiari la ultimul recensământ, iar la numărătoarea voturilor au ieșit 4.540 pentru UDMR. Cea mai mare diferență s-a înregistrat în Dolj: 87 de maghiari declarați la recensământ, dar 3.575 de voturi pentru UDMR găsite la numărătoarea buletinelor pentru europarlamentare. În total, peste 40 de mii de asemenea voturi dincoace de Carpați, cu tot cu cele aproape 5.000 din București.
Uricani, „bastion” al UDMR
La Iași, cei mai mulți susținători ai UDMR sunt la Uricani, 26, unde formațiunea este pe locul 5 în topul preferințelor politice ale localnicilor. Interesant este că la europarlamentare au votat mai mulți săteni decât pentru primarul comunei (571 față de 533), iar în toată comuna Miroslava au fost 76 de voturi pentru candidații Uniunii la Parlamentul European.
Pe de altă parte, la alegerile parlamentare, în județ susținerea a fost mai mică, între 300 și 800 de voturi la camere din 1996 încoace, respectiv între 300 și 1450 de voturi la prezidențiale. Vârful la acest din urmă tur de scrutin a fost atins în 2014, când Kelemen Hunor încerca pentru a doua oară să cucerească Palatul Cotroceni. A treia oară, în 2019, a strâns în județul nostru doar 910 voturi.
De unde vine surplusul?
Așadar, de unde vine surplusul de voturi pentru eurocandidații maghiari? Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, s-a arătat convins într-o recentă emisiune B1TV că „nu există niciun dubiu că a fost o înţelegere între PSD şi UDMR pentru a exista acest transfer de voturi”. El a adăugat că „nu este o practică democratică, nu este nimic legitim în această chestiune”. O replică din partea PSD a venit de la un deputat de Maramureş, Gabriel Zetea, care a invocat o bună mobilizare a celor de la UDMR. În lipsa unor informații clare privind acest transfer de voturi, singurul lucru recunoscut până acum este că în mai multe secții de votare, inclusiv la Iași, UDMR a „împrumutat” observatori de la PSD. O posibilă explicație pentru ajutorul pe care PSD l-ar da UDMR ar fi faptul că social-democrații vor ca Uniunea să nu rateze pragul electoral, fiindu-i mereu un aliat, la nevoie.
Citiți și: Conspirație sau intâmplare? La Iași, 161 de etnici maghiari și 2033 de voturi pentru UDMR
Citiți și: Ce spune un sociolog despre numărul mare de voturi pro-UDMR în Iaşi şi Moldova
Publicitate și alte recomandări video