anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Surpriză în Venezuela: Maduro câştigă preşedinţia la mustaţă

GALERIE
maduro
 • maduro
- +

Contracanditatul său, Henrique Capriles, adept al economiei de piaţă, a obţinut peste 49% din voturi şi contestă numărătoarea oficial. 

Preşedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost declarat învingător la alegerile pentru succesiunea lui Hugo Chavez, cu 50,66% din voturi, a anunţat Consiliul Naţional Electoral (CNE). Maduro, în vârstă de 50 de ani, succesor desemnat de fostul lider charismatic înainte de deces, a câştigat scrutinul în faţa candidatului opoziţiei Henrique Capriles, în vârstă de 40 de ani, care a obţinut 49,07 la sută din sufragii, a declarat preşedintele CNE, Tibisay Lucena. El a afirmat că tendinţa este "ireversibilă".
Rezultatul foarte strâns al scrutinului a plonjat într-un climat de tensiune şi incertitudine această ţară bogată în petrol şi cu 29 de milioane de locuitori, profund divizată după aproape 14 ani de "revoluţie socialistă". "Astăzi putem spune că avem o victorie electorală justă, legală, constituţională", s-a felicitat preşedintele declarat în faţa susţinătorilor săi reuniţi la palatul prezidenţial Miraflores. "Este o altă victorie, un omagiu pentru El Comandante Hugo Chavez", a continuat el, îmbrăcat într-o bluză în culorile drapelului naţional.
 

"Lupta nu s-a terminat"

 
Totuşi, candidatul opoziţiei, care contestă imparţialitatea arbitrului electoral şi care nu a încetat să denunţe "abuzuri" în timpul scrutinului, a avertizat că refuză să îşi recunoască înfrângerea. "Nu vom recunoaşte un rezultat înainte ca fiecare buletin de vot al venezuelenilor să fie renumărat, unul câte unul", a declarat Capriles, guvernatorul statului Miranda, înconjurat de simpatizanţii săi. "Perdantul, astăzi, sunteţi dumneavoastră şi vă spun acest lucru ferm", a declarat el, adresându-se adversarului său, al cărui scor relativ scăzut constituie o mare surpriză. "Lupta nu s-a terminat", a subliniat acest avocat în vârstă de 40 de ani, care a înregistrat un progres spectaculos după ce a fost învins de Chavez la o diferenţă de 11 puncte la alegerile din octombrie. "Vom insista pentru ca adevărul să fie cunoscut".
 

De la şofer de autobuz, la şef de stat

 
Fost şofer de autobuz şi fost lider sindical cu o ţinută impozantă, Maduro s-a afişat pe tot parcursul campaniei drept un garant al "misiunilor bolivariene" şi al programelor sociale finanţate din petrol. În 14 ani, proporţia populaţiei afectate de sărăcie a scăzut în mod spectaculos de la 50 la sută la 29 la sută, potrivit ONU. Misiunea se anunţă dificilă pentru Maduro, care a preluat şi stindardul "antiimperialist", asigurând că are "noi dovezi" ale "intervenţionismului Statelor Unite" în Venezuela.
În afară de o succesiune grea, după vidul lăsat de fostul lider al Venezuelei, succesorul acestuia, care urmează să fie învestit vineri pentru un mandat de şase ani, moşteneşte o economie fragilă, cu o industrie petrolieră ce trebuie modernizată, o datorie egală cu jumătate din PIB şi o inflaţie de peste 20 la sută, un record în America Latină. Analiştii politici îi apreciază capacitatea sa de a "naviga" printre diferitele curente ale chavismului, caracterul său conciliant şi marea sa capacitate de a negocia. Însă de când a început să exercite puterea în fapt, el şi-a înăsprit tonul faţă de opoziţie şi "inamicii din interior şi exterior", reluând pe cont propriu retorica chavistă. Ţinta sa favorită a rămas candidatul opoziţiei, guvernatorul Henrique Capriles, pe care l-a calificat drept "prinţul burgheziei parazite".
De partea cealaltă, în timpul campaniei electorale, Capriles a insistat asupra dificultăţilor zilnice cu care se confruntă ţara: lipsa de securitate record, cu 16.000 de omucideri anul trecut, tăieri de curent electric şi penurii alimentare recurente. Adept al economiei de piaţă, el a promis să pună capăt "cadourilor" oferite Cubei şi altor aliaţi ai regimului, beneficiarii a peste 100.000 de barili de ţiţei pe zi, o "petro-diplomaţie" în jurul căreia Venezuela şi-a construit influenţa regională.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.