Surpriză pe listele PSD: Directoarea Liceului de Informatică vrea în Parlament. Acum câteva zile era membră PNL

joi, 05 septembrie 2024, 03:20
5 MIN
 Surpriză pe listele PSD: Directoarea Liceului de Informatică vrea în Parlament. Acum câteva zile era membră PNL

PSD Iași se confruntă cu o inflație de candidați în cursa internă pentru alegerile parlamentare. Până aseară, erau înscrise în competiție 25 de persoane. Surpriza de pe lista PSD este candidatura directorului Liceului de Informatică, Adina Mihaela Romanescu, proaspăt încrisă în partid, anterior fiind membru PNL. Printre candidați se numără și doi primari din județ, realeși la scrutinul din vară.

Deocamdată, social-democrații nu au stabilit ordinea pe listele care vor apărea pe buletinele de vot. În primă fază, fiecare candidatură va fi supusă validării Biroului Permanent Județean (BPJ), iar, în cursul săptămânii viitoare, candidații vor fi selectați în baza votului oferit de conducerea lărgită a filialei.

Romanescu s-a încris în PSD în urmă cu câteva zile

Din informațiile ZDI, directorul de la Informatică s-a înscris în PSD în urmă cu câteva zile, în condițiile în care, anterior, a fost membru PNL.

„Ea încă figurează în baza de date, e o surpriză neplăcută, mergem înainte, nu avea obligația să ne anunțe”, a comentat aseară unul dintre liderii liberali. Intrarea pe ultima sută metri în PSD și depunerea candidaturii pot fi semne că acesteia i s-a oferit un loc eligibil pe lista social-democrată pentru alegerile parlamentare. Romanescu a intrat în atenția presei centrale în urmă cu trei ani: ea a primit distincția de „Directorul anului 2021” chiar din partea președintelui Klaus Iohannis.

Într-un punct de vedere trimis ZDI, Romanescu nu a detaliat în mod explicit motivele pentru care a plecat din PNL, dar a subliniat că nu a pretins funcții de la partid, ci a dorit doar să fie lăsată să lucreze „pentru binele comunității” și să fie „un profesionist în sprijinul celorlalți”. În context, ea a adăugat că își dorește ca școlile să fie independente, iar directorii să aibă parte de „un mediu sigur”. „Trebuie să fim lăsați să funcționăm liber”, a spus aceasta.

Legat de intrarea în PSD, ea s-a arătat convinsă că va face echipă „cu lideri vizionari și integri”. „Sunt un director corect și asta mi-a cauzat multe probleme. Apreciez la PSD transparența cu care a gestionat depunerile candidaturilor pentru Parlamentul României, cred că acest partid a înțeles că listele pentru alegerile parlamentare nu sunt premii pentru anumite servicii, ci este o competiție onestă pentru profesioniști și oameni care pot fi motorul dezvoltării comunităților. Am încredere că PSD Iași va realiza o evaluare corectă și transparentă a candidaturilor, va prețui competența”, a conchis Adina Romanescu.

Doi primari vor să candideze: Chirilă de la Țigănași și Iosub de la Tătăruși

Așa cum ZDI a relatat, câțiva primari PSD din județ urmau să se înscrie în cursa internă, iar doi dintre aceștia au și făcut-o: Iulian Chirilă (Țigănași) și Costel Iosub (Tătăruși). Ambii și-au confirmat mandatul la scrutinul din iunie: Chirilă a avut 80% dintre voturile exprimate, iar Iosub 87%. În cazul în care aceștia vor ajunge în Parlament, în comunele menționate vor avea loc alegeri anticipate. Cei doi se numără printre cei mai influenți primari pe care PSD îi are în județul Iași. Ei nu au putut fi contactați aseară, după ce social-democrații au anunțat lista celor înscriși.

Cine sunt favoriții pentru primele poziții de pe liste

Social-democrații mizează pe trimiterea în Parlament a cel puțin 4 deputați și a unui senator, iar, pentru aceste locuri, considerate eligibile, se vor înfrunta numeroși social-democrați, în total fiind vorba despre 25 de persoane. Însă, doar câteva dintre acestea au șanse reale să se numere printre candidații eligibili.

Liderul organizației județene Bogdan Cojocaru este, potrivit surselor ZDI, favorit pentru deschiderea listei la Camera Deputaților. La Senat, pentru prima poziție favorit este Maricel Popa, actual senator.

Actualii deputați ai PSD (Vasile Cîtea, Vasile Toma și Silviu Macovei) sunt toți înscriși, dar surse ZDI spun că șanse reale pentru un nou mandat ar fi doar în cazul lui Macovei. Dintre ceilalți candidați, șanse pentru o poziție eligibilă ar avea următorii: Cristian Stanciu (lider al consilierilor județeni ai PSD), Mihaela Ivancia (consilier județean ales) și Genoveva Farcaș (fost inspector școlar general), alături de cei deja enumerați mai sus (Cojocaru, Popa, Romanescu, Macovei și cei doi primari).

Nu în ultimul rând, organizația municipală Iași a PSD se va „lupta” pentru o poziție eligibilă, printre reprezentanții acesteia fiind Florin Boca (consilier județean ales), Bogdan Crucianu (consilier local ales) sau Roxana Necula (consilier local ales). Însă, șansele ca unul dintre aceștia să prindă un loc eligibil sunt reduse, conform surselor ZDI.

 

Lista completă a candidaturilor, în ordine alfabetică: 

  1. Alexa Bogdan – consilier județean, director general Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSCUP)
  2. Amironesei Gabriel – jurist, manager proiect Fundația Solidaritate și Speranță
  3. Boca Florin – om de afaceri, coordonator PSD Iași Diaspora
  4. Chirilă Iulian – primarul comunei Țigănași și prim-vicepreședinte PSD Iași
  5. Cîtea Vasile – deputat în Parlamentul României, președintele Federației Române de Box
  6. Cojocaru Petru Bogdan – informatician, președintele PSD Iași
  7. Crucianu Bogdan – director Casa de Cultură a Studenților Iași, președinte TSD Iași
  8. Farcaș Genoveva – profesor Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Iași (2017 – 2021)
  9. Florea Costică – inginer mecanic, Director Oficiul Județean de Poștă și Curierat Iași
  10. Gerd Franck – profesor dr. științe umaniste Colegiul Național „Costache Negruzzi”
  11. Huțanu Ion – economist, pensionar
  12. Ionescu Dragoș – inginer proiectare și infrastructură construcții, coordonator PSD Pașcani
  13. Iosub Costel – primarul comunei Tătăruși și vicepreședinte PSD Iași
  14. Ivancia Mihaela – conf. univ. dr. Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Științele Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad”, Iași
  15. Luca Dorin – prof. univ. dr. Facultatea de Științe și Ingineria Materialelor, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași
  16. Macovei Silviu – deputat în Parlamentul României, jurist
  17. Matei Laura – consilier juridic Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor
  18. Necula Roxana – Șef Centru de servicii sociale pentru persoane adulte în dificultate Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, univ. dr. asociat Univ. „Al.I.Cuza”, Facultatea de teologie
  19. Pintilie Ciprian – consilier local municipiul Pașcani, director Oficiul zonal de poștă Pașcani
  20. Popa Maricel – om de afaceri, senator în Parlamentul României
  21. Romanescu Mihaela Adina – director Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași
  22. Stanciu Cristian – om de afaceri, lider de grup al consilierilor județeni social-democrați și vicepreședinte PSD Iași
  23. Șerbescu Marian – director executiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași
  24. Toma Vasilică – economist, deputat în Parlamentul României
  25. Urcaciu Lorin – inginer, consilier județean, președinte PSD Tomești

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii