De Business

Punem punctul pe știi

Surpriză uriașă: se vinde Fabrica de Țigarete Iași, ce stă în ruine de zeci de ani. Cumpărător: o celebră berărie din Capitală

luni, 09 septembrie 2024, 03:10
4 MIN
 Surpriză uriașă: se vinde Fabrica de Țigarete Iași, ce stă în ruine de zeci de ani. Cumpărător: o celebră berărie din Capitală

Activele fostei fabrici de Țigarete sunt în curs să fie vândute unei celebre berării din Capitală. În acest sens, a fost organizată o licitație, dar tranzacția nu este încă finalizată – ar urma să fie înstrăinate 3,1 hectare pe care se află cele mai multe dintre construcțiile fostei fabrici.

Prețul de pornire la licitație a fost de 28,2 milioane lei, în condițiile în care cel de adjudecare încă nu este cunoscut. La momentul organizării procedurii, suprafața scoasă la vânzare a fost de 3,6 ha, dar Ministerul Culturii și-a exercitat un drept de preempțiune pentru parte din active.

Istoricul procesului de vânzare: de ce nu este încă încheiată vânzarea?

Galaxy Tobacco, proprietarul fabricii, a intrat în faliment în anul 2020, iar un lichidator judiciar a început să scoată la vânzare activele societății din mai multe zone din țară. În august 2023, a fost organizată o licitație pentru fosta fabrică de Țigarete de la Iași. „Vânzare teren intravilan – 35.812 mp și construcții în ruină – 4.902 mp”, a fost obiectul licitației, cu un preț de pornire de 28,2 milioane lei.

Parcela roșie este cea vândută la licitație (3,1 ha), iar pe parcela albastră se află clădirea monument istoric în care ar urma să fie amenajat un muzeu dedicat arheologiei industriale, proiect al Complexului Muzeal Moldova

Câștigătorul procedurii a fost desemnat Berăria H, societate care administrează cea mai mare berărie din sud-estul Europei, restaurant amenajat în fostul pavilion al Industriei Grele Sovietice din Parcul Herăstrău din Capitală. Însă, Ministerul Culturii și-a exercitat un drept de preempțiune pe o parte din activ, respectiv pe un teren de aproape 5.000 mp pe care sunt amplasate construcții aflate în proprietatea autorității centrale și date în administrarea Complexului Muzeal Moldova.

CITESTE SI: S-a ales scrumul de fabrica de „Tigarete”

„Conform adresei emise de Ministerul Culturii, acesta și-a exercitat dreptul de preempțiune doar pentru o parte din teren și construcții, urmând ca la finalizarea procedurii de dezmembrare adjudecatarul Berăria H SRL să efectueze plata restului de preț aferent imobilului rezultat în urma dezmembrării părții pentru care și-a exercitat dreptul de preempțiune Ministerul Culturii”, se arată într-un raport al lichidatorului judiciar. Restul de plată reprezintă diferența între garanția depusă de Berăria H (2,8 milioane lei) și prețul de adjudecare.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 23

Verificările ZDI au revelat că, în martie 2024, Galaxy Tobacco a intabulat o suprafață de 31.057 mp pe care se află opt construcții, rezultând astfel o diferență de circa 5.000 mp față de activul licitat în august 2023. Cel mai mare imobil este o clădire cu o amprentă la sol de peste 1.500 mp.

CITESTE SI: Salariatii fabricii de Tigarete ameninta cu greva foamei

ZDI a contactat mai mulți reprezentanți ai societății Berăria H, dar niciunul dintre aceștia nu a vrut să facă un comentariu oficial. Singurul lucru care ni s-a transmis a fost că tranzacția nu este finalizată, iar alte detalii nu ne pot fi oferite la acest moment. „Una este să câștigi o licitație, iar alta este să ai semnat contractul de vânzare-cumpărare”, ne-a spus unul dintre aceștia.

Ce planuri are Complexul Muzeal Moldova

Construcțiile administrate de Complexul Muzeal Moldova sunt patru la număr, dar cel mai important activ este un imobil (trei niveluri) construit în anul 1894, fiind vorba despre fostul depozit de tutun al fabricii, cu o suprafață construită de peste 1.000 mp. Acest imobil este singura construcție din complexul fostei fabrici care figurează pe lista monumentelor istorice.

Contactat de ZDI, directorul Complexului Muzeal Andrei Apreotesei a declarat că intenția instituției este ca în această clădire să fie amenajat un muzeu dedicat arheologiei industriale. „Ultimele discuții la Ministerul Culturii le-am avut în iulie acest an, așteptăm să fie finalizată intabularea terenului pentru a putea porni proiectul”, a declarat Apreotesei.

Proiectul privind înființarea muzeului este unul mai vechi și a fost inițiat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, primii pași fiind făcuți în 2010 când fostul depozit de tutun a fost transferat de la Ministerul Finanțelor la Ministerul Culturii. Însă, de la acel moment, clădirea a intrat în conservare.

Fabrica de Țigarete a fost înființată în anul 1864

Fosta fabrică de Țigarete a fost înființată în anul 1864, iar construcția complexului a început în 1875, conform datelor Complexului Muzeal Moldova. Punerea în funcțiune a avut loc în anul 1876. Trei ani mai târziu, fabrica a trecut în proprietatea statului și inclusă în Regia Monopolurilor Statului. În anii ce au urmat, complexul a fost extins cu noi facilități (ateliere, depozite, uzină termică etc.). După bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial, fabrica a fost reconstruită, activitatea fiind reluată în anul 1945.

CITESTE SI: Amendă RECORD la Iaşi pentru mizerie şi delăsare: 7.000 de lei

În 1998, fabrica producea circa 12 tone de țigări: declinul a început în anul 2000, când complexul a ajuns în proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae. În decembrie 2002, producția a fost oprită. Pentru o perioadă, fabrica a fost din nou sub controlul statului (2003), ulterior revenind tot la Ioan Niculae (2004), în cadrul unui nou proces de privatizare. Societatea acestuia, Galaxy Tobacco, a intrat în faliment în anul 2020. În tot acest timp, construcțiile din complex s-au degradat vizibil și s-au transformat în ruine.

Etichete: berarie, Iasi, Muzeu, tigarete

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii