De Business

Punem punctul pe știi

Surprize în topul firmelor ieşene. Care sunt firmele ce domină economia locală?

marți, 21 august 2018, 01:50
4 MIN
 Surprize în topul firmelor ieşene. Care sunt firmele ce domină economia locală?

„Ziarul de Iaşi“ publică azi în premieră datele analizelor Camerei de Comerţ asupra firmelor din judeţ pe ultimul an. În baza acestor cifre avem un top după cifra de afaceri, dar şi unul după numărul de angajaţi. În ambele clasamente sunt surprize faţă de cele anterioare. Firmele româneşti domină topurile din punct de vedere numeric, dar sunt în minoritate ca valoare a cifrelor de afaceri. Per total, în Iaşi sunt cu 8% mai multe firme active faţă de anul anterior analizat, care au o cifră de afaceri dar şi un număr de angajaţi cu 10% mai mari.

Una dintre firmele mari din judeţul Iaşi, analizate de Camera de Comerţ şi Industrie în scopul realizării unor topuri, domină categoric economia locală. Instituţia a publicat ieri topurile firmelor ieşene în funcţie de rezultatele înregistrate pe parcursul anului trecut.

„Constatăm cu bucurie că, în pofida tuturor vicisitudinilor, mediul de business reuşeşte să-şi menţină trendul ascendent al ultimilor ani. Datele financiare ale societăţilor comerciale cu sediul în judeţul Iaşi, pe anul 2017, ne arată că au fost cu 8% mai multe firme active decât în 2016. Mai mult decât atât, acestea au cumulat o cifră de afaceri de aproximativ 5,17 miliarde euro, însemnând cu aproape 10% mai mult decât în anul 2016. Avem cu 15% mai multe firme care au reuşit să facă faţă criteriilor de evaluare şi cu 6% mai multe firme care s-au clasat în Top 10, pe fiecare domeniu. Iar aceste firme din Top 10, de la această ediţie, au o cifră de afaceri şi un număr total de salariaţi cu aproximativ 9-10% peste nivelul celor de la ediţia precedentă“, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Din analiza da­telor financiare a 20.070 firme cu sediul în judeţul Iaşi care au depus bilanţ pentru anul 2017, a reieşit că 15.490 firme au avut o cifră de afaceri diferită de zero (firme active), dintre care 6.339 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, iar 2.827 firme s-au clasat pe locurile 1-10 ale Topului. 

Top zece după cifra de afaceri

Pe locul I în topul celor mai importante firme după cifra de afaceri se află Deplhi Diesel Systems Romania SRL, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei, mai mare decât suma cifrelor de afaceri ale următoarelor nouă companii din top, care abia ajung la 1,1 miliarde de lei. Anul trecut compania a înregistrat aproximativ 1,9 miliarde de lei.  „Argintul“ a fost adjudecat de Antibiotice SA, societate deţinută de statul român prin Ministerul Sănătăţii, care a declarat în bilanţ o cifră de afaceri de aproape 337,6 milioane lei. Locul trei al podiumului a revenit firmei Conex Distribution SA, societate patronată de soţii Tereza şi Ioan Prisecaru care a urcat un loc în top, comparativ cu anul trecut când s-a aflat pe locul IV. Specializată în comerţul de piese şi accesorii pentru autovehicule, firma familiei Prisecaru a avut anul trecut o cifră de afaceri de 252,3 milioane lei. Urmează locul patru ocupat de firma Media Rom Grup SRL, firmă condusă de Ioan Melinte şi Lucian Gafencu. Aceştia au raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 216,1 milioane lei. Şi aceasta  a mai urcat un loc în top, anul trecut situându-se pe locul cinci. Următorul loc este ocupat de Industria­lizarea Carnii Kosarom, deţinută de Neculai Apostol, anul acesta compania urcând două locuri în clasament. Cifra de afaceri declarată pe anul precedent ajunge la 165,6 milioane de lei. Pe locul şase se află Amazon Development Center cu o cifră de afaceri de 155,6 milioane, urmată de firmele Apavital SA cu 149, 4 milioane de lei, Cotnari SA cu 148 milioane de lei, IG WatteeuW Romania SRL cu 136,6 milioane de lei şi Fermador cu 136,1 milioane de lei, cifră de afaceri.

Cei mai mari angajatori

Topul celor mai mari angajatori ai judeţului Iaşi din 2017 este deschis de aceeaşi companie, Delphi, cu un număr de 2.011 salariaţi. Conduent Business Ser­vice România cu 1.600 de angajaţi se află pe locul doi,  fiind urmată de Antibiotice SA, pentru care lucrau anul trecut, în medie, 1.420 de persoane. Următoarele poziţii sunt ocupate, în ordine, de Compania de Transport Public Iaşi, cu 1.327 de salariaţi, Apavital (1.262 de oameni), GIP EST SRL (886 angajaţi), SCC Services Romania (882 salariaţi), Amazon Development Center Romania SRL (846 salariaţi), Te-rox Prod din Paşcani (775 salariaţi) şi Salubris SA (730 angajaţi). La majoritatea acestor companii se observă o scădere uşoară a numărului de oameni, comparativ cu anul 2016. „Camerele de Comerţ realizează acest clasament de 25 de ani, prin aplicarea în mod unitar, la nivel naţional, a unei metodologii complexe, care încorporează mai mulţi indicatori, cu ponderile aferente. Se obţine astfel un rezultat obiectiv pentru că, pe de o parte, analizăm toate bilanţurile depuse, deci nu este pe bază de «cine se înscrie», ca la un concurs, iar pe de altă parte vorbim de cifre şi raportări anuale ale firmelor, asumate de către acestea şi depuse la Finanţe. Desigur, ca orice lucru, şi metodologia este perfectibilă. Dar faptul că rezultatul, şi anume clasamentul de Top, cuprinde firme ce cumulează trei sferturi din totalul cifrei de afaceri a firmelor cu sediul în judeţul nostru şi aproape două treimi din numărul de salariaţi din cadrul societăţilor comerciale, denotă un grad de relevanţă ridicat. Luna viitoare, după ce toate clasamentele din ţară se vor finaliza şi vor fi centralizate de Camera de Comerţ şi Industrie a României, vom putea vedea şi care sunt firmele din Iaşi care s-au clasat în Top 10 la nivel naţional“ a completat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii