Surprize la admiterea la liceu. Simulare ZdI: mediile de intrare, şi cu 30 sutimi mai mari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Surprize la admiterea la liceu. Simulare ZdI: mediile de intrare, şi cu 30 sutimi mai mari

GALERIE
elevi
  • elevi
- +
Calculele Ziarului de Iaşi arată că ultimele de medii de admitere în colegiile ieşene vor fi mai mari şi cu 30 de sutimi faţă de anul trecut.

Ultimii elevi admişi la colegiile ieşene, potrivit calculelor Ziarului de Iaşi, vor avea medii cu aproximativ 30 de sutimi mai mari faţă de anul trecut. Şi asta cel puţin în cazul primelor 2.000 de poziţii, acolo unde se dă „bătălia“ pentru liceele de top din Iaşi. Practic, Ziarul de Iaşi a comparat mediile din 2019 care se aflau pe diferite poziţii, din 100 în 100, în topul notelor la Evaluarea Naţională, cu cele din acest an. Astfel, dacă în primele câteva sute de poziţii diferenţele erau doar de 10-15 sutimi, spre coada clasamentului se ajunge la diferenţe de aproape un punct. Ziarul de Iaşi va reveni cu calcule mult mai exacte privind media minimă de admitere, pe fiecare colegiu în parte, aşa cum de altfel facem în fiecare an, dar asta după ce Ministerul Educaţiei va face publice, probabil sâmbătă, mediile de admitere la nivel naţional, medii care cuprind, pe lângă cele de la Evaluare, şi pe cele de absolvire, ce contează în proporție de 20% în media de admitere a elevului. Ca urmare, aceste 40 de sutimi în plus la evaluare anul acesta se vor reflecta în media minimă de admitere pe colegiile cele mai solicitate, ca o medie pe oraş, de 80% din 40 de sutimi, adică 32 de sutimi. Repetăm, ca medie, pentru că în cazul secţiilor de top ale acestor colegii, diferenţele vor fi mai puţin pronunţate, probabil de 10-15 sutimi.

Imediat după susţinerea probelor de la Evaluarea Naţională, mai mulţi experţi din educaţie menţionau faptul că, urmare a subiectelor uşoare, mediile de admitere din acest an vor fi cu peste 20 de sutimi mai mari decât anul trecut. Comparând însă mediile de la Evaluarea Naţională, care înseamnă 80% din media de admitere, putem vedea că diferenţa ar putea fi chiar mai mare de 20 de sutimi în cazul multor licee, calculele noastre indicând medii la evaluare mai mari anul acesta, ca o medie pe judeţ în primele 2.000 de poziţii, de 40 de sutimi.

Concret, comparând listele cu mediile din judeţ din 2019 şi din acest an putem vedea faptul că, încă de la primele 200 de poziţii, există o diferenţă de 5 sutimi între poziţii similare. Practic, pe poziţia 100 în 2019 se afla media 9,85, iar în acest an regăsim pe această poziţie media 9,90, iar media 9,75 devine în acest an media 9,80.

Diferenţa creşte la 10 sutimi odată ce ajungi la poziţia 300, şi se dublează încă o dată la poziţia 500. Practic, media 9,37 în 2019 este echivalentul mediei 9,55 în acest an (18 sutimi în plus). Între poziţia 600 dintre cele două topuri şi poziţia 1.000 diferenţele cresc treptat. Astfel, media 9,15 în 2019 devine 9,40 în acest an, adică 25 de sutimi diferenţă, media 9,00 devine 9,32, media 8,90 devine în acest an 9,25, iar 8,75 devine în acest an 9,17, adică cu 42 de sutimi mai mare.

Diferenţe de aproape un punct spre coada clasamentului. Media 6 a crescut la 7

Pe măsură ce coborâm în clasament, diferenţele devin din ce în ce mai mari. Practic, media 8,60 devine 9,10 anul acesta, media 8,50 devine 9,02, iar 8,27 devine 8,85 în acest an, a­dică 58 de sutimi diferenţă. Între media de pe poziţia 1.500 şi cea care se află în acest an pe această poziţie regăsim o diferenţă de 60 de sutimi, diferenţă care se majorează la 65 de sutimi la poziţia 1.800 şi ajunge la 70 de sutimi pe poziţia 2.000. Cu alte cuvinte, me­dia 7,67 în anul 2019 a de­venit în acest an 8,37.

Pen­tru a ne referi numai la ad­miterea la liceele cele mai solicitate din judeţ ne-am oprit la poziţia 2.000, ajun­gând aici din 100 în 100 de poziţii şi notând diferenţa, diferenţe pe care în final le-am adunat şi am făcut me­dia lor. Aceasta dă o medie a diferenţelor între anul 2020 şi 2019 de peste 39 de sutimi. Trebuie menţionat însă aici că această diferenţă la ultima medie de admite­re este foarte probabil că se va regăsi la secţiile mai puţin solicitate ale liceelor de elită, caz în care diferenţa faţă de anul trecut nu este exclus să fie chiar mai mare de 40 de sutimi. Dar această diferenţă, cum am arătat mai sus, e posibil să fie mult mai mică, de sub 20 de sutimi, în cazul sec­ţiilor extrem de solicitate, în cazul lor competiţia fiind între mediile de top, de sub poziţia 500, unde aşa cum am arătat mai sus direfen­ţele între poziţiile din 2019 şi cele din 2020 sunt de circa 10-20 de sutimi.

Diferenţe mai mari la liceele mai puţin solicitate

Chiar dacă „marea bătălie“ se va da între primii 2.000 de elevi din acest top, dacă ne raportăm la anii anteriori putem vedea însă că şi la liceele mai puţin căutate este foarte posibil să crească media de admitere, mai ales că spre coada clasamentului diferenţele devin tot mai mari între mediile de anul trecut şi cele din acest an. Astfel, ajungem la o diferenţă de 78 de sutimi între media din 2019 şi cea din acest an care se află pe poziţia 2.300, adică 7,37 devine 8,15, diferenţă care se stabilizează până aproape de poziţia 3.000, cand aceasta creşte din nou. Mai exact, media 6,75 devine 7,55, adică cu 80 de sutimi mai mare, iar mai jos în clasament, media 6,25 devine 7,12 în acest an, adică cu 87 de sutimi mai mare.

Calculăm mediile de admitere cu exactitate de câteva sutimi la începutul săptămânii viitoare

Ziarul de Iaşi a publicat în fiecare an, după o metodă „patentată“ de redactorii noştri, dar verificată îndelung în experienţă, cu o exactitate de 2-3 sutimi, mediile minime de admitere la toate liceele de top din Iaşi. Pentru acest demers vom avea nevoie însă de clasamentul mediilor de admitere pentru toţi elevii, medii care vor fi publicate de MEC abia sâmbătă, şi care se calculează după formula 80% media de la evaluare a elevului şi 20% media anilor de studiu din gimnaziu. După ce vom avea acest clasament al MEC, Ziarul de Iaşi va publica simularea mediilor minime de admitere la liceele de top, o simulare, cum spuneam, cu o exactitate de sub 5 sutimi. Vom publica acest clasament cel mai probabil în ediţia de luni. Vom anunţa însă aceasta cu o zi înainte.

Anul acesta am făcut însă şi această simulare suplimentară, pe care nu am mai făcut-o până acum, urmare a diferenţelor foarte mari, fără precedent, între mediile din doi ani consecutivi, 2019 şi 2020 în acest caz, dar şi pentru a oferi celor interesaţi o orientare suplimentară, mai din timp, în privinţa alegerii opţi­unilor.

Mediile de admitere de anul trecut, pe colegii şi licee mari, le găsiţi în cele două tabele ataşate:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.