anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Surprize la admiterea la liceu. Simulare ZdI: mediile de intrare, şi cu 30 sutimi mai mari

GALERIE
elevi
  • elevi
- +
Calculele Ziarului de Iaşi arată că ultimele de medii de admitere în colegiile ieşene vor fi mai mari şi cu 30 de sutimi faţă de anul trecut.

Ultimii elevi admişi la colegiile ieşene, potrivit calculelor Ziarului de Iaşi, vor avea medii cu aproximativ 30 de sutimi mai mari faţă de anul trecut. Şi asta cel puţin în cazul primelor 2.000 de poziţii, acolo unde se dă „bătălia“ pentru liceele de top din Iaşi. Practic, Ziarul de Iaşi a comparat mediile din 2019 care se aflau pe diferite poziţii, din 100 în 100, în topul notelor la Evaluarea Naţională, cu cele din acest an. Astfel, dacă în primele câteva sute de poziţii diferenţele erau doar de 10-15 sutimi, spre coada clasamentului se ajunge la diferenţe de aproape un punct. Ziarul de Iaşi va reveni cu calcule mult mai exacte privind media minimă de admitere, pe fiecare colegiu în parte, aşa cum de altfel facem în fiecare an, dar asta după ce Ministerul Educaţiei va face publice, probabil sâmbătă, mediile de admitere la nivel naţional, medii care cuprind, pe lângă cele de la Evaluare, şi pe cele de absolvire, ce contează în proporție de 20% în media de admitere a elevului. Ca urmare, aceste 40 de sutimi în plus la evaluare anul acesta se vor reflecta în media minimă de admitere pe colegiile cele mai solicitate, ca o medie pe oraş, de 80% din 40 de sutimi, adică 32 de sutimi. Repetăm, ca medie, pentru că în cazul secţiilor de top ale acestor colegii, diferenţele vor fi mai puţin pronunţate, probabil de 10-15 sutimi.

Imediat după susţinerea probelor de la Evaluarea Naţională, mai mulţi experţi din educaţie menţionau faptul că, urmare a subiectelor uşoare, mediile de admitere din acest an vor fi cu peste 20 de sutimi mai mari decât anul trecut. Comparând însă mediile de la Evaluarea Naţională, care înseamnă 80% din media de admitere, putem vedea că diferenţa ar putea fi chiar mai mare de 20 de sutimi în cazul multor licee, calculele noastre indicând medii la evaluare mai mari anul acesta, ca o medie pe judeţ în primele 2.000 de poziţii, de 40 de sutimi.

Concret, comparând listele cu mediile din judeţ din 2019 şi din acest an putem vedea faptul că, încă de la primele 200 de poziţii, există o diferenţă de 5 sutimi între poziţii similare. Practic, pe poziţia 100 în 2019 se afla media 9,85, iar în acest an regăsim pe această poziţie media 9,90, iar media 9,75 devine în acest an media 9,80.

Diferenţa creşte la 10 sutimi odată ce ajungi la poziţia 300, şi se dublează încă o dată la poziţia 500. Practic, media 9,37 în 2019 este echivalentul mediei 9,55 în acest an (18 sutimi în plus). Între poziţia 600 dintre cele două topuri şi poziţia 1.000 diferenţele cresc treptat. Astfel, media 9,15 în 2019 devine 9,40 în acest an, adică 25 de sutimi diferenţă, media 9,00 devine 9,32, media 8,90 devine în acest an 9,25, iar 8,75 devine în acest an 9,17, adică cu 42 de sutimi mai mare.

Diferenţe de aproape un punct spre coada clasamentului. Media 6 a crescut la 7

Pe măsură ce coborâm în clasament, diferenţele devin din ce în ce mai mari. Practic, media 8,60 devine 9,10 anul acesta, media 8,50 devine 9,02, iar 8,27 devine 8,85 în acest an, a­dică 58 de sutimi diferenţă. Între media de pe poziţia 1.500 şi cea care se află în acest an pe această poziţie regăsim o diferenţă de 60 de sutimi, diferenţă care se majorează la 65 de sutimi la poziţia 1.800 şi ajunge la 70 de sutimi pe poziţia 2.000. Cu alte cuvinte, me­dia 7,67 în anul 2019 a de­venit în acest an 8,37.

Pen­tru a ne referi numai la ad­miterea la liceele cele mai solicitate din judeţ ne-am oprit la poziţia 2.000, ajun­gând aici din 100 în 100 de poziţii şi notând diferenţa, diferenţe pe care în final le-am adunat şi am făcut me­dia lor. Aceasta dă o medie a diferenţelor între anul 2020 şi 2019 de peste 39 de sutimi. Trebuie menţionat însă aici că această diferenţă la ultima medie de admite­re este foarte probabil că se va regăsi la secţiile mai puţin solicitate ale liceelor de elită, caz în care diferenţa faţă de anul trecut nu este exclus să fie chiar mai mare de 40 de sutimi. Dar această diferenţă, cum am arătat mai sus, e posibil să fie mult mai mică, de sub 20 de sutimi, în cazul sec­ţiilor extrem de solicitate, în cazul lor competiţia fiind între mediile de top, de sub poziţia 500, unde aşa cum am arătat mai sus direfen­ţele între poziţiile din 2019 şi cele din 2020 sunt de circa 10-20 de sutimi.

Diferenţe mai mari la liceele mai puţin solicitate

Chiar dacă „marea bătălie“ se va da între primii 2.000 de elevi din acest top, dacă ne raportăm la anii anteriori putem vedea însă că şi la liceele mai puţin căutate este foarte posibil să crească media de admitere, mai ales că spre coada clasamentului diferenţele devin tot mai mari între mediile de anul trecut şi cele din acest an. Astfel, ajungem la o diferenţă de 78 de sutimi între media din 2019 şi cea din acest an care se află pe poziţia 2.300, adică 7,37 devine 8,15, diferenţă care se stabilizează până aproape de poziţia 3.000, cand aceasta creşte din nou. Mai exact, media 6,75 devine 7,55, adică cu 80 de sutimi mai mare, iar mai jos în clasament, media 6,25 devine 7,12 în acest an, adică cu 87 de sutimi mai mare.

Calculăm mediile de admitere cu exactitate de câteva sutimi la începutul săptămânii viitoare

Ziarul de Iaşi a publicat în fiecare an, după o metodă „patentată“ de redactorii noştri, dar verificată îndelung în experienţă, cu o exactitate de 2-3 sutimi, mediile minime de admitere la toate liceele de top din Iaşi. Pentru acest demers vom avea nevoie însă de clasamentul mediilor de admitere pentru toţi elevii, medii care vor fi publicate de MEC abia sâmbătă, şi care se calculează după formula 80% media de la evaluare a elevului şi 20% media anilor de studiu din gimnaziu. După ce vom avea acest clasament al MEC, Ziarul de Iaşi va publica simularea mediilor minime de admitere la liceele de top, o simulare, cum spuneam, cu o exactitate de sub 5 sutimi. Vom publica acest clasament cel mai probabil în ediţia de luni. Vom anunţa însă aceasta cu o zi înainte.

Anul acesta am făcut însă şi această simulare suplimentară, pe care nu am mai făcut-o până acum, urmare a diferenţelor foarte mari, fără precedent, între mediile din doi ani consecutivi, 2019 şi 2020 în acest caz, dar şi pentru a oferi celor interesaţi o orientare suplimentară, mai din timp, în privinţa alegerii opţi­unilor.

Mediile de admitere de anul trecut, pe colegii şi licee mari, le găsiţi în cele două tabele ataşate:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.