anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Surprize, surprize la un producător local de vinuri

GALERIE
vinia 198
 • vinia 198
- +

APDRP vrea să oblige compania Vinia să-i returneze o sumă considerabilă de bani primită prin intermediul programului SAPARD.

Lovitură de teatru în cazul insolvenţei companiei Vinia. O instituţie a statului a formulat o cerere către instanţă pentru a se înscrie la masa credală din cauza unui ajutor oferit firmei ieşene, controlată de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu. Producătorul de vinuri a adunat deja datorii în sumă totală de 30 milioane lei.
 
 

O datorie neaşteptată

 
 
La Tribunalul Sindic, dosarul de la Vinia are nu mai puţin de 21 de părţi şi povestea nu s-a încheiat încă. De ce? În urma unui termen, în dosar a apărut un element surpriză. Potrivit dosarului, Vinia a accesat fonduri europene prin Programul Sapard pentru a realiza lucrări de reabilitare şi retehnologizare a plantaţiilor de viţă de vie din Băcani şi Pogana, judeţul Vaslui. Banii au venit prin Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală pentru Pescuit (APDRP), însă între timp societatea comercială a intrat în insolvenţă, lucru care a transformat-o în firmă neeligibilă condiţiilor impuse de Uniunea Europeană pentru accesarea fondurilor nerambursabile. „APDRP cere înscrierea în tabelul creditorilor cu suma de 923.039 lei, un sprijin financiar nerambursabil în numele comunităţii europene al Statului Român. Intrarea în stare de insolvenţă a beneficiarului de fonduri alocate prin Programul SAPARD, precum şi înstrăinarea bunurilor ce fac obiectul proiectului finanţat programul SAPARD reprezintă nereguli, încălcări ale contractului de finanţare şi ale legii speciale în domeniu, respectiv a Legii nr. 316/2001, pentru acestea fiind stipulate ca neeligibilă a cheltuielilor aferente şi declanşarea procedurii de constituire şi recuperare debite potrivit legislaţiei aplicabile creanţelor bugetare”, s-a arătat în cererea formulată de APDRP, care a fost depusă la câteva zile după ultimul termen de la tribunal.
 
 

Ce spun practicienii în insolvenţă

 
 
Pentru a afla mai multe informaţii despre banii pe care Vinia i-a luat de la APDRP şi pe care ar urma să-i dea înapoi, dacă nu se redresează, reporterii de la Ziarul de Iaşi au discutat cu Anghel Ficu, directorul APDRP. „Într-un astfel de caz, procedura este ca APRDP să se înscrie la masa credală, urmând să fie trecută ulterior cu suma pe care o are de recuperat”, a declarat Anghel Ficu. Acesta a continuat însă, precizând că există foarte puţine firme care iau fonduri europene nerambursabile şi care intră ulterior în insolvenţă. „Din aproximativ 8000 de firme din întreaga ţară care iau fonduri europene pentru diverse activităţi, poate doar 1% intră în insolvenţă. Sigur, ne-am dori să nu existe nici acest 1%, dar asta este”, a mai spus Ficu. Reporterii de la Ziarul de Iaşi au contactat şi un practician în insolvenţă pentru a-i cere părerea despre cazul în care o firmă intră în insolvenţă după ce a luat fonduri europene. „Până acum, eu nu m-am confruntat cu un astfel de caz, însă lucrurile s-ar desfăşura în felul următor în ceea ce priveşte împărţirea creanţelor: întâi se plăteşte procedura, apoi creditorii garantaţi, apoi drepturile salariale şi apoi banii care au venit de la bugetul statului”, a declarat Adrian Ababei, practician în insolvenţă.
 
 

Cine sunt principalii creditori

 
 
În urma intrării în insolvenţă a Vinia, firma a intrat pe mâna administratorului judiciar reprezentat de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), filiala Bucureşti. Potrivit dosarului de la tribunal, Vinia ar avea datorii totale în valoare de aproximativ 28 de milioane de lei. Un raport realizat pentru verificarea activelor firmei a arătat însă că dacă s-ar vinde, Vinia ar valora în jur de 41 de milioane de lei. Astfel s-ar achita toate datoriile şi ar rămâne şi o sumă considerabilă. În prezent, lista creditorilor este destul de lungă, ajungându-se până la 71. Dintre aceştia, principalele instituţii care au de recuperat bani de la Vinia sunt BRD Groupe Societe Generale, care are de luat aproximativ 6,5 milioane de lei, Raiffeisen Bank, instituţie bancară care este înscrisă în tabelul creanţelor cu uma de 10,5 milioane, dar şi Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP), care are de recuperat 5,9 milioane de lei. În lista creditorilor sunt înscrise însă şi primăriile a cel puţin 10 comune, nu doar din judeţul Iaşi. Într-un raport depus la dosar, administratorul judiciar al Vinia a precizat şi motivele pentru care firma nu este în prezent profitabilă, precinzând că “activitatea de exploatare a societăţii generază pierderi în fiecare lună analizată. În această situaţie, societatea nu îşi mai poate achita obligaţiile curente, iar valoarea capitalului permanent se diminuează constant. Având în vedere că producţia de struguri din 2012 a fost vândută, putem concluziona că societatea nu poate produce vin din recolta proprie pentru a fi vândut şi a genera profituri care să acopere cheltuielile totale”, au arătat cei de la Casa de Insolvenţă Transilvania, filiala Bucureşti.
De precizat este şi faptul că următorul termen în cazul firmei aflată în procedura insolvenţei a fost stabilit pentru 19 noiembrie, anul curent, atunci când APDRP va şti dacă a fost acceptată sau nu la masa credală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.