Surprizele din obstetrică-ginecologie: sarcina cu tripleți, în plină pandemie, a ascuns un al patrulea copil
Dr. Răzvan Socolov, specialist în obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Elena-Doamna” din Iași, spune că a ales una dintre cele mai grele, dar și frumoase meserii din lume. Cu siguranță este unică, explică el, pentru că nu mai sunt specializări în medicină în care „să începi cu un pacient și să termini cu cel puțin doi”. Dar nașterile la care a asistat și femeile care au călcat pragul spitalului explicându-le doctorilor că vor să își întemeieze o familie sunt mici pastile de energie care-l ajută pe el, dar și pe colegii săi, să-și facă în continuare meseria cu pasiune.
Citește integral ediția nr. 25 a Ziarului de Sănătate
Toate cazurile de obstetrică-ginecologie sunt impresionante, spune medicul, mai ales cele cu copii care ajung pe lume din situații foarte dificile, de la paciente cu anomalii uterine, spre exemplu, care nu ar putea duce deloc o sarcină sau n-ar putea să ajungă cu ea la termen fără intervenția specialiștilor.
Dar au fost și unele cazuri specifice, care i-au marcat activitatea lui dr. Răzvan Socolov și pe care le va ține minte toate activitatea sa. Unul dintre acestea s-a întâmplat în urmă cu cinci ani, fiind vorba de o pacientă de 27 de ani, care nu reușea să aibă copiii. Aceasta a solicitat ajutorul medicilor din Iași după ce specialiștii în Italia i-au pus un diagnostic de fibrom, o afecțiune a organelor genitale. Ea se plângea și de dureri lună de lună, la fiecare ciclu, fără a putea fi explicate cu ușurință.
„Pacienta a venit la noi cu un diagnostic ciudat, acel fibrom s-a demonstrat că nu era – vorbim pur și simplu de un uter accesoriu, care în loc să aibă forma triunghiulară clasică, o jumătate din el era diminuat și strâns ca într-o bilă. Am îndepărtat acea parte accesorie și asta a rezolvat problema cu durerile”, a declarat dr. Răzvan Solocov.
Povestea tinerei nu se termină însă la momentul în care medicii au reușit să îi amelioreze durerile. Doi ani mai târziu, ea a venit din nou la spital, de data asta cu o veste bună: în jumătatea de uter care îi rămăsese găzdui doi embrioni. A rămas însărcinată, chiar cu gemeni, un caz foarte rar, spune dr. Răzvan Socolov, mai ales că vorbim de o persoane căreia i-a fost îndepărtat jumătate din uter.
„Cazul a fost apoi lipsit de evenimente: a fost o sarcină normală, care a mers până la termen, tânăra a avut doi copii, un băiat de 1.650 de grame și o fetiță de 1.930, care s-au dezvoltat normal, fără probleme. Greutățile feților nu sunt mici, în general uterul atât este făcut să primească, în jur de 3-4 kilograme plus lichid amniotic. A revenit pentru control câteva luni mai târziu, era bine, apoi am mai văzut-o după doi ani, cred că se întorsese în Italia și a rămas cu cei doi copii pe care-i creștea fericită. Nu știu să fi avut în plan vreo altă sarcină la momentul respectiv”, a precizat dr. Răzvan Socolov.
Surpriza din sala de operații
Un alt caz pe care medicul și-l amintește și îi va rămâne pentru mult timp în minte este cel al unei tinere care a venit la unitatea medicală în 2020, în pandemie. Atunci, Maternitatea „Elena Doamna” fusese desemnată ca fiind unitate medicală suport-COVID, iar toate cazurile din județele din Nordul Moldovei care erau urgențe medicale imediate, dar la care exista infecția cu SARS-CoV-2, erau direcționate acolo.
Atunci a ajuns la medici și o tânără care a venit cu o sarcină cu tripleți. Mama era infectată, fără simptome majore, dar avea și o boală cardiacă. Iar cum sarcina era avansată, s-a luat direct decizia cezarienei pentru a naște. Doar că în momentul în care se derula procedura, medicii au avut o surpriză: cei trei băieți pe care urma să îi aibă pacienta erau, de fapt, patru.
„A fost până la urmă o mamă cu cvadrupleți, care a născut la noi prin cezariană. Copiii aveau între 1.400 și 1.800 de grame, au necesitat reanimare, dar per total mama și copiii au fost și au rămas sănătoși. A fost o sarcină obișnuită, problemele pot apărea la recuperare, dacă nu se contractă uterul, dacă apar sângerări. Dar mama a fost bine, nu a avut complicații, și a stat sub tratament la noi, în timp ce copiii au fost transferați la Maternitatea «Cuza-Vodă», fiind prematuri”, a povestit dr. Răzvan Socolov.
Sarcinile cu trei sau patru copii nu pot fi prezise și se întâmplă ca un act normal biologic, spune specialistul, dar sunt câteva elemente care pot duce la un astfel de fenomen. Spre exemplu, pacientele care rămân însărcinate în urma tratamentului in vitro sunt mai predispuse să facă sarcini gemelare, fiindcă ambele ovare sunt stimulate și ovuleză. Se pot obține până la patru embrioni viabili astfel, spune specialistul, la fel și în cazul femeilor care iau tratament contraceptiv o perioadă îndelungată, apoi îl sistează și la scurt timp rămân însărcinate.
„O sarcină gemelară ajunge până la 36 fără probleme, iar copiii se nasc cam cu două săptămâni sau o lună mai devreme, dar cele cu cvadrupleți sunt cazuri în care copiii trebuie aduși în lume și la opt luni. Rata de cezariene e mai mare, fiindcă feții sunt de regulă mai fragili, dar pot fi născuți și natural”, a conchis dr. Răzvan Socolov.
Publicitate și alte recomandări video