Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Surprizele din TOP 10 cele mai puternice firme din Iaşi: la un pas de un miliard de euro

Cele mai mari zece firme din judeţ au raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 990 milioane de euro.

GALERIE
delphi Iasi
  • delphi Iasi
- +

Cele mai puternice zece companii din judeţul Iaşi au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 4,8 miliarde lei, adică aproape 990 milioane de euro, arată o analiză realizată de „Ziarul de Iaşi” pe baza datelor financiare raportate la Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Marile firme au consemnat, cu câteva excepţii, creşteri semnificative ale cifrei de afaceri în 2019 comparativ cu 2018. Raportat la ediţia precedentă TOP 20 firme din judeţul Iaşi după cifra de afaceri, clasament întocmit de „Ziarul de Iaşi” în 2019, Delphi Diesel Systems România, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi şi Antibiotice SA se menţin în top 3 cele mai performante companii de pe piaţa locală, iar Build Corp Development, una dintre companiile care co­laborează cu Iulius Group (dezvoltatorul imobiliar al omului de afaceri Iulian Dascălu), a intrat anul acesta în clubul foarte restrâns al celor mai puternice firme din judeţ, la fel şi HTR Spedition, o companie de transport marfă. 

Totodată, TOP 10 de anul acesta mai arată că o firmă „a sărit” de afaceri de 2 miliarde de lei în 2019 pentru al treilea an consecutiv, dar şi că din primele zece companii la nivel local după cifra de afaceri pe anul trecut doar şase au capital privat românesc, trei având capital străin, iar una capital de stat. Campionii economiei ieşene pe 2019 au realizat o cifră de afaceri cumulată mai mare cu 9% faţă de 2018, când primele zece companii raportau, împreună, afaceri de 4,4 miliarde lei (910 milioane euro). Astfel, firmele din top pe anul 2019 şi-au majorat cifrele de afaceri, iar cele care nu au făcut-o nu se mai regăsesc între primele zece în anul 2020 (Conest şi ApaVital).

Cine ocupă podiumul

Delphi Diesel Systems România, firmă cu capital american, a rămas pe locul 1 în TOP 10 cele mai puternice firme din judeţul Iaşi după cifra de afaceri pe anul 2019, derulând afaceri de 2,23 miliarde de lei de pe urma fabricării de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare de autovehicule. În 2018, compania care are fabrica amplasată în satul Brătuleni, comuna Miroslava, raporta o cifră de afaceri tot „pe acolo”, de 2,20 miliarde lei. Pe locul 2 se află ArcelorMittal Tubular Products Iaşi, controlată de miliardarul indian Laksmi Mittal, cu o cifră de afaceri pe anul trecut de 416,1 milioane lei, mai mult cu 5% faţă de 2018, când declara la MFP o valoare de 396,4 milioane lei. Locul 3 este ocupat de Antibiotice SA, care a raportat o cifră de afaceri de 390,6 milioane lei în 2019 (365,3 milioane lei în 2018). Se constată, astfel, o creştere a afacerilor de 7%. Compania farmaceutică a fost fondată în 1955, fiind o societate pe acţiuni, având drept acţionar majoritar statul român, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Mai tare ca Jeff Bezos-cel mai bogat pământean

Unul dintre constructorii ieşeni, Build Corp Development, şi-a triplat practic cifra de afaceri din 2018 şi până în 2019, situaţia financiară arătând afaceri nete de 342,4 milioane lei anul trecut (faţă de 116,1 milioane de lei în 2018!). Aceste rezultate spectaculoase nu reprezintă doar intrarea Build Corp Development între cele mai mari companii locale, ci îl plasează direct pe locul 4.  A întrecut până şi compania lui Jeff Bezos, Amazon Development Center România, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 321,2 milioane lei. Compania din Iaşi a celui mai bogat om din lume se poziţionează, astfel, pe locul 5 în topul nostru. În 2018, afacerile Amazon în Iaşi au ajuns până la 239,1 milioane lei. Pe locul 6 se află Conex Distribution, care a raportat afaceri de 320,5 milioane de lei pe 2019, mai mult cu 14% comparativ cu anul anterior. Firma este deţinută de familia Prisecariu (Tereza şi Ioan) şi activează în domeniul comerţului cu ridicata de piese şi accesorii pentru autovehicule. În anul 2018, compania a făcut afaceri de 280,7 milioane lei. O scădere de 11% a cifrei de afaceri pe 2019 se arată la ocupantul locului 7, Media Rom Grup, având ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicata de carburanţi. Compania a avut un rezultat net în 2019 de 218,2 milioane lei, pe când în 2018 raporta la MFP 246 milioane lei. Chiar şi aşa, nu a părăsit topul, ci doar a coborât cu două poziţii (de pe locul 5 în clasamentul de anul trecut).

Cine vine din urmă?

Locul 8 revine societăţii Imperial Metal, care face bani din comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice, cu afaceri raportate de 204,1 milioane de lei pe 2019. Compania a rămas „neclintită” de pe poziţie în TOP 10 firme după cifra de afaceri  realizat în anul 2020 (pe baza datelor financiare aferente anului 2019), ocupând acelaşi loc ca anul trecut (cu situaţiile financiare din 2018). De altfel, atunci înregistra o cifră de afaceri ceva „mai subţirică”, de 176,5 milioane lei, adică mai puţin cu 27,6 milioane lei. 

Pe locul 9 în clasamentul „Ziarului de Iaşi” de anul acesta se află firma Das, controlată de antreprenorul Gheorghe Avram şi care execută lucrări de instalaţii sanitare, cu afaceri raportate de 186,6 milioane de lei în 2019. Compania a urcat 6 locuri, în clasamentul din 2019 aflându-se pe locul 15 cu afacerile din 2018 de 139,6 milioane lei. Portofoliul Das include proiecte realizate atât în România, cât şi în Republica Moldova sau Franţa. Podiumul este încheiat de o altă firmă nou-intrată în top, respectiv HTR Spedition, o companie locală fondată în anul 2014 cu activitate pe piaţa transportului de mărfuri, care a atins o cifră de afaceri anul trecut de 177,4 milioane lei, plasându-l direct pe locul 10. Spre comparaţie, în anul 2018 societatea înregistra afaceri de 115,7 milioane lei, conform datelor existente pe site-ul MFP.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri