Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Surse spun că administraţia Biden pregăteşte vânzarea de avioane F-16 Turciei

GALERIE
avion_F-16
  • avion_F-16
- +

Administraţia Biden a spus Congresului că pregăteşte o potenţială vânzare de avioane de luptă F-16 către Turcia, în valoare de 20 de miliarde de dolari, au declarat vineri surse familiare cu chestiunea, stârnind o obiecţie imediată din partea unui influent congresman democrat, care de opune de mult timp înţelegerii, transmite Reuters.

Departamentul de Stat a trimis joi notificarea informală Congresului, au spus trei surse, informând comisiile care supraveghează vânzările de arme din Senat şi Camera Reprezentanţilor despre intenţia sa de a continua acordul propus.

Turcia vrea 40 de avioane de luptă F-16

Turcia, stat membru NATO, a solicitat în octombrie 2021 să cumpere 40 de avioane de luptă F-16 produse de Lockheed Martin şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente. Discuţiile tehnice între cele două părţi s-au încheiat recent.

Administraţia Biden a declarat că susţine vânzarea şi a fost în contact de luni de zile cu Congresul, în mod informal, pentru a obţine aprobarea acestuia. Cu toate acestea, până acum nu a reuşit să-şi asigure undă verde.

”După cum am clarificat în mod repetat, mă opun ferm propunerii administraţiei Biden pentru vânzarea de noi avioane F-16 Turciei”, a declarat senatorul Bob Menendez, preşedintele democrat al Comisiei de Relaţii Externe a Senatului, într-un comunicat.

Deşi vânzarea este încă în procesul de revizuire informală, este puţin probabil ca Congresul să aprobe vânzarea atâta timp cât Turcia refuză să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

Cele două ţări au pus capăt deceniilor de neutralitate

Cele două ţări au pus capăt deceniilor de neutralitate în mai anul trecut şi au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, dar Turcia a obiectat şi a acuzat ţările că găzduiesc militanţi, inclusiv din partea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este în afara legii, şi a cerut să se ia măsuri.

La o conferinţă de presă de sâmbătă, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Tayyip Erdogan şi consilierul său şef pentru politică externă, a declarat că cererile Washingtonului privind furnizarea avioanelor de luptă sunt ”nesfârşite”.

”Dacă continuă să împingă Turcia în alte direcţii cu sancţiuni legate de F-16 (şi) F-35 şi apoi Turcia reacţionează, dau vina pe Turcia din nou, atunci nu este un joc corect. Se pare că lista lor de cereri este nesfârşită. Întotdeauna există ceva”, a spus Kalin.

Notificarea, despre care Wall Street Journal a scrispentru prima dată, vine în momentul în care ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu se pregăteşte să viziteze Washingtonul miercuri, pentru discuţii, în timp ce cei doi aliaţi NATO se luptă cu o serie de dezacorduri, inclusiv cu privire la Siria şi achiziţionarea de arme.

Erdogan a ignorat drepturile omului

În urma evaluării informale, în timpul căreia liderii comisiilor pot adresa întrebări sau exprima îngrijorări cu privire la vânzare, administraţia poate continua din punct de vedere tehnic cu o notificare oficială.

Dar un înalt oficial american a spus că este ”îndoielnic” că administraţia va fi în măsură să continue dacă Menendez nu renunţă la obiecţie. Erdogan a ignorat drepturile omului şi normele democratice şi se implică într-un ”comportament alarmant şi destabilizator în Turcia şi împotriva aliaţilor vecini ai NATO”, a spus Menendez în declaraţia sa.

”Până când Erdogan nu îşi încetează ameninţările... şi nu începe să se comporte aşa cum ar trebui un aliat de încredere, nu voi aproba această vânzare”, a spus Menendez, adăugând că salută ştirile despre vânzarea de noi avioane de luptă F-35 pentru Grecia, referindu-se la Atena ca la ”un aliat NATO de încredere” şi declarând că vânzarea ”întăreşte abilităţile celor două naţiuni ale noastre de a apăra principiile comune, inclusiv apărarea noastră colectivă, democraţia, drepturile omului şi statul de drept”.

Achiziţia Turciei, în 2019, a sistemelor ruseşti de apărare aeriană a dus la eliminarea Ankarei din programul avioanelor F-35 de generaţie următoare şi a antagonizat Congresul SUA.

Dezacordurile cu Washingtonul cu privire la politica din Siria şi situaţia Turciei în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertatea de exprimare afectează, de asemenea, atitudineal Congresului.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze, spunând că departamentul nu confirmă sau comentează cu privire la vânzările sau transferurile de arme propuse până când administraţia nu va solicita oficial aprobarea Congresului.

Conform legislaţiei SUA, Congresul poate bloca o vânzare adoptând o rezoluţie de dezaprobare după o notificare oficială a vânzării, dar este puţin probabil să facă acest lucru dacă preşedintele Joe Biden decide să continue, în ciuda obiecţiilor parlamentarilor. Deşi Congresul a adoptat astfel de rezoluţii în trecut, nu a adunat niciodată majorităţile de două treimi necesare în ambele camere pentru a depăşi veto-ul prezidenţial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri