Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 04.10.2023

Sute de “ţepe” în numele Domnului. Cum a fost prins?

GALERIE
inselaciuni
  • inselaciuni
- +

Tânărul în cauză a falsificat mai multe documente ale unor spitale şi parohii şi a reuşit astfel să adune peste 32.000 de euro. Printre păcăliţi sunt şi doi preoţi ieşeni.

 

Un ieşean a reuşit să păcălească sute de oameni, printre care şi doi preoţi, după ce a falsificat mai multe documente ale unor spitale şi parohii din municipiul Iaşi. Tânărul în vârstă de 25 de ani a pus la cale o escrocherie cu ajutorul căruia a reuşit să strângă o sumă imensă de bani. Ieşeanul a băgat în buzunarele proprii peste 160.000 de lei, echivalentul a peste 32.000 de euro, în decurs de numai câteva luni de zile, iar procurorii au fost nevoiţi să discute cu aproape o sută de persoane pentru a reuşi să pună cap la cap fiecare părticică din planul elaborat pus pe hârtie de tânărul ieşean.

La finalul anului trecut, Vasile Bobi Munteanu a realizat că munca cinstită nu îi oferea o situaţie financiară de invidiat şi s-a hotărât să găsească o modalitate prin care să se îmbogăţească cu uşurinţă. Astfel, a născocit un plan detaliat prin care a reuşit să îi păcălească pe toţi cei care îi ieşeau în cale. Pentru că rotiţele puse în mişcare dădeau roade, iar în conturile sale bancare erau virate la intervale scurte de timp diferite sume de bani, tânărul şi-a „extins” operaţiunea şi a depăşit inclusiv graniţele ţării. În luna noiembrie a anului trecut, Munteanu a inventat mai multe cazuri umanitare ale unor minori care ar fi avut nevoie de operaţii costisitoare în străinătate pentru a se vindeca de boli dintre cele mai cumplite.

A început prin a se folosi de mai multe fotografii cu minori aflaţi pe paturile de spital, pe care le-a salvat în telefonul propriu. Iar pentru a da veridicitate cazurilor pe care urma să le distribuie pe internet sau să le prezinte în persoană oamenilor, ieşeanul şi-a dat seama că avea nevoie şi de documente care să îi susţină povestea. Tânărul a ales la întâmplare o parohie din municipiul Iaşi şi a trecut la falsificarea mai multor documente. A găsit pe internet ştampila şi semnătura preotului paroh, pe care le-a xeroxat, iar mai apoi le-a reprodus pe actele scrise de mâna lui.

Munteanu se folosea astfel de parohia respectivă pentru a induce în eroare oamenii pe care urma să îi păcălească. Deoarece cazurile umanitare pe care le inventase făceau referire la minori, tânărul a continuat cu falsificarea unor documente medicale, pe care apăreau în antet înscrisurile unui cunoscut spital din municipiul Iaşi. După ce a scris un text emoţionant şi a deschis mai multe conturi bancare la diferite bănci, Munteanu a pus cap la cap fiecare parte din plan şi a trecut la fapte. În noiembrie 2020, tânărul a început să îşi testeze planul, iar în zilele de duminică mergea la bisericile din oraş pentru a prezenta enoriaşilor cazurile copiilor care ar fi avut nevoie urgentă de diferite intervenţii medicale. A reuşit astfel să înşele primele persoane şi să strângă primii bani nemeritaţi de pe urma enoriaşilor. Văzând că planul său începea să dea roade, Munteanu a hotărât că era vremea să îşi extindă operaţiunile şi a trecut de la enoriaşi la preoţi. A căutat numerele de telefon ale unor feţe bisericeşti şi a început să dea telefoane.

Pe unii preoţi i-a vizitat în persoană, iar altora le-a trimis mesaje prin intermediul WhatsApp, prin care prezenta ca fiind reale cazurile umanitare născocite şi documentele falsificate. La final, prezenta conturile bancare şi cerea să îi fie acordat orice ajutor financiar pe care îl putea primi. Luni de zile, planul i-a mers ca pe roate, iar sume importante de bani ajungeau tot mai des să fie depuse în conturile sale. Acela a fost momentul în care şi-a dat seama că înşelăciunea pusă la cale putea să fie aplicată nu doar în ţară, cât şi în străinătate. Munteanu s-a folosit, din nou, de internet şi a căutat numerele de telefon ale unor preoţi şi călugări români care slujeau peste hotare, în special în Germania. Totul a decurs fără niciun fel de problemă, însă până la un anumit punct. În urmă cu câteva luni de zile, preotul paroh din Iaşi a început să primească tot mai multe telefoane din străinătate, de la preoţi şi enoriaşi care aflaseră de cazurile umanitare false, citiseră documentele pe care se regăseau ştampila parohiei şi semnătura personală şi întrebau dacă greutăţile minorilor erau adevărate. Astfel a aflat preotul că cineva cerea bani în numele parohiei sale şi a anunţat poliţiştii.

„Anul trecut, spre sfârşitul lui noiembrie, am fost sunat de la nişte mănăstiri pentru a confirma dacă adeverinţa cu care s-a prezentat cineva pentru a solicita ajutor dacă este autentică, adeverinţa având semnătura mea şi ştampila parohiei. Nu era autentică, era o fotocopiere după un alt eliberat de parohie. Respectiva persoană folosea copii xerox. Am făcut o sesizare la poliţie atunci. Şi apoi au început să mă sune tot mai multe persoane din străinătate, din Germania în special, care mă întrebau acelaşi lucru. Iar din informaţiile pe care le am, mai multe persoane au virat bani destul de mulţi în conturile bancare deschise de acea persoană, pe baza acelei adeverinţe şi a unui certificat medical fals eliberat de un spital din oraş. Persoana respectivă cerea bani pentru un presupus caz social, o fetiţă cu numele Paraschiva, care avea probleme grave de sănătate. Spunea că are o fetiţă de opt ani care trebuie să meargă la o clinică din străinătate, că îl costă 100.000 de euro şi că mai are nevoie de câteva mii de euro.

Aceeaşi povestea o prezenta tuturor, din noiembrie anul trecut şi până acum câteva luni, din ce mi-au spus cei care m-au sunat. Îmi doresc ca justiţia să îşi facă treaba, însă problema este cu totul alta. Noi trebuie să fim mult mai atenţi când primim asemenea solicitări pentru că poate fi bună intenţia din partea omului şi poate fi şarlatania din partea celui care solicită. Pe oamenii care vor să ajute îi încurajez să verifice autenticitatea tuturor documentelor pe care le prezintă persoanele respective, să ia legătura eventual cu preotul care a eliberat acele documente, să vorbească şi la spital şi apoi să ajute fiecare cu cât poate acolo unde este cu adevărat nevoie de sprijin şi bunătate. Omul face fapte de milostenie, pentru că asta şi propovăduim, dar trebuie să nu le facă cu ochii închişi”, a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, Ioan Chirvasă, preot paroh al Parohiei „Sfântul Prooroc Daniel” din Iaşi.

Cazul deosebit de complex a fost preluat de către anchetatorii ieşeni, care au fost nevoiţi să stea de vorbă cu sute de persoane pentru a strânge probe cu privire la înşelătoria de proporţii pusă la cale de tânărul ieşean. Astfel au fost probate 92 de acţiuni de inducere în eroare ale inculpatului faţă de 47 de persoane vătămate, iar prejudiciul reclamat a fost de peste 165.000 de lei. În cadrul audierilor, inculpatul a recunoscut comiterea înşelătoriei, iar la data de 16 iulie a fost reţinut. Săptămâna aceasta, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri