anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sute de “ţepe” în numele Domnului. Cum a fost prins?

GALERIE
inselaciuni
 • inselaciuni
- +

Tânărul în cauză a falsificat mai multe documente ale unor spitale şi parohii şi a reuşit astfel să adune peste 32.000 de euro. Printre păcăliţi sunt şi doi preoţi ieşeni.

 

Un ieşean a reuşit să păcălească sute de oameni, printre care şi doi preoţi, după ce a falsificat mai multe documente ale unor spitale şi parohii din municipiul Iaşi. Tânărul în vârstă de 25 de ani a pus la cale o escrocherie cu ajutorul căruia a reuşit să strângă o sumă imensă de bani. Ieşeanul a băgat în buzunarele proprii peste 160.000 de lei, echivalentul a peste 32.000 de euro, în decurs de numai câteva luni de zile, iar procurorii au fost nevoiţi să discute cu aproape o sută de persoane pentru a reuşi să pună cap la cap fiecare părticică din planul elaborat pus pe hârtie de tânărul ieşean.

La finalul anului trecut, Vasile Bobi Munteanu a realizat că munca cinstită nu îi oferea o situaţie financiară de invidiat şi s-a hotărât să găsească o modalitate prin care să se îmbogăţească cu uşurinţă. Astfel, a născocit un plan detaliat prin care a reuşit să îi păcălească pe toţi cei care îi ieşeau în cale. Pentru că rotiţele puse în mişcare dădeau roade, iar în conturile sale bancare erau virate la intervale scurte de timp diferite sume de bani, tânărul şi-a „extins” operaţiunea şi a depăşit inclusiv graniţele ţării. În luna noiembrie a anului trecut, Munteanu a inventat mai multe cazuri umanitare ale unor minori care ar fi avut nevoie de operaţii costisitoare în străinătate pentru a se vindeca de boli dintre cele mai cumplite.

A început prin a se folosi de mai multe fotografii cu minori aflaţi pe paturile de spital, pe care le-a salvat în telefonul propriu. Iar pentru a da veridicitate cazurilor pe care urma să le distribuie pe internet sau să le prezinte în persoană oamenilor, ieşeanul şi-a dat seama că avea nevoie şi de documente care să îi susţină povestea. Tânărul a ales la întâmplare o parohie din municipiul Iaşi şi a trecut la falsificarea mai multor documente. A găsit pe internet ştampila şi semnătura preotului paroh, pe care le-a xeroxat, iar mai apoi le-a reprodus pe actele scrise de mâna lui.

Munteanu se folosea astfel de parohia respectivă pentru a induce în eroare oamenii pe care urma să îi păcălească. Deoarece cazurile umanitare pe care le inventase făceau referire la minori, tânărul a continuat cu falsificarea unor documente medicale, pe care apăreau în antet înscrisurile unui cunoscut spital din municipiul Iaşi. După ce a scris un text emoţionant şi a deschis mai multe conturi bancare la diferite bănci, Munteanu a pus cap la cap fiecare parte din plan şi a trecut la fapte. În noiembrie 2020, tânărul a început să îşi testeze planul, iar în zilele de duminică mergea la bisericile din oraş pentru a prezenta enoriaşilor cazurile copiilor care ar fi avut nevoie urgentă de diferite intervenţii medicale. A reuşit astfel să înşele primele persoane şi să strângă primii bani nemeritaţi de pe urma enoriaşilor. Văzând că planul său începea să dea roade, Munteanu a hotărât că era vremea să îşi extindă operaţiunile şi a trecut de la enoriaşi la preoţi. A căutat numerele de telefon ale unor feţe bisericeşti şi a început să dea telefoane.

Pe unii preoţi i-a vizitat în persoană, iar altora le-a trimis mesaje prin intermediul WhatsApp, prin care prezenta ca fiind reale cazurile umanitare născocite şi documentele falsificate. La final, prezenta conturile bancare şi cerea să îi fie acordat orice ajutor financiar pe care îl putea primi. Luni de zile, planul i-a mers ca pe roate, iar sume importante de bani ajungeau tot mai des să fie depuse în conturile sale. Acela a fost momentul în care şi-a dat seama că înşelăciunea pusă la cale putea să fie aplicată nu doar în ţară, cât şi în străinătate. Munteanu s-a folosit, din nou, de internet şi a căutat numerele de telefon ale unor preoţi şi călugări români care slujeau peste hotare, în special în Germania. Totul a decurs fără niciun fel de problemă, însă până la un anumit punct. În urmă cu câteva luni de zile, preotul paroh din Iaşi a început să primească tot mai multe telefoane din străinătate, de la preoţi şi enoriaşi care aflaseră de cazurile umanitare false, citiseră documentele pe care se regăseau ştampila parohiei şi semnătura personală şi întrebau dacă greutăţile minorilor erau adevărate. Astfel a aflat preotul că cineva cerea bani în numele parohiei sale şi a anunţat poliţiştii.

„Anul trecut, spre sfârşitul lui noiembrie, am fost sunat de la nişte mănăstiri pentru a confirma dacă adeverinţa cu care s-a prezentat cineva pentru a solicita ajutor dacă este autentică, adeverinţa având semnătura mea şi ştampila parohiei. Nu era autentică, era o fotocopiere după un alt eliberat de parohie. Respectiva persoană folosea copii xerox. Am făcut o sesizare la poliţie atunci. Şi apoi au început să mă sune tot mai multe persoane din străinătate, din Germania în special, care mă întrebau acelaşi lucru. Iar din informaţiile pe care le am, mai multe persoane au virat bani destul de mulţi în conturile bancare deschise de acea persoană, pe baza acelei adeverinţe şi a unui certificat medical fals eliberat de un spital din oraş. Persoana respectivă cerea bani pentru un presupus caz social, o fetiţă cu numele Paraschiva, care avea probleme grave de sănătate. Spunea că are o fetiţă de opt ani care trebuie să meargă la o clinică din străinătate, că îl costă 100.000 de euro şi că mai are nevoie de câteva mii de euro.

Aceeaşi povestea o prezenta tuturor, din noiembrie anul trecut şi până acum câteva luni, din ce mi-au spus cei care m-au sunat. Îmi doresc ca justiţia să îşi facă treaba, însă problema este cu totul alta. Noi trebuie să fim mult mai atenţi când primim asemenea solicitări pentru că poate fi bună intenţia din partea omului şi poate fi şarlatania din partea celui care solicită. Pe oamenii care vor să ajute îi încurajez să verifice autenticitatea tuturor documentelor pe care le prezintă persoanele respective, să ia legătura eventual cu preotul care a eliberat acele documente, să vorbească şi la spital şi apoi să ajute fiecare cu cât poate acolo unde este cu adevărat nevoie de sprijin şi bunătate. Omul face fapte de milostenie, pentru că asta şi propovăduim, dar trebuie să nu le facă cu ochii închişi”, a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, Ioan Chirvasă, preot paroh al Parohiei „Sfântul Prooroc Daniel” din Iaşi.

Cazul deosebit de complex a fost preluat de către anchetatorii ieşeni, care au fost nevoiţi să stea de vorbă cu sute de persoane pentru a strânge probe cu privire la înşelătoria de proporţii pusă la cale de tânărul ieşean. Astfel au fost probate 92 de acţiuni de inducere în eroare ale inculpatului faţă de 47 de persoane vătămate, iar prejudiciul reclamat a fost de peste 165.000 de lei. În cadrul audierilor, inculpatul a recunoscut comiterea înşelătoriei, iar la data de 16 iulie a fost reţinut. Săptămâna aceasta, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.