Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sute de cazuri noi de cancer pulmonar în ultimele nouă luni. Explicaţiile medicilor oncologi ieşeni

GALERIE
iro iasi
  • iro iasi
- +

În contextul în care luna noiembrie este luna de luptă împotriva cancerului pulmonar, la Iaşi a fost lansat ieri parteneriatul strategic „Lung Ambition Alliance“, partenerii fiind Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, Guardant Health, Coaliţia Globală împotriva Cancerului Pulmonar şi AstraZeneca. Lansarea a avut loc la IRO Iaşi. „Evenimentul de la Iaşi îşi propune să lanseze la nivelul IRO, o platformă internaţională. Alianţa reuneşte cercetători de rang internaţional, grupuri mari de advocacy a reprezentanţilor pacienţilor. Scopul ei este de a crea o misiune comună, ca până în 2025 supravieţuirea pacientului cu cancer să crească practic de două ori“, a precizat Irina Berechet, reprezentant AstraZeneca. 

Statistică îngrijorătoare pentru cancerul pulmonar la Iaşi. Aproape 300 de cazuri noi au fost diagnosticate cu această maladie în primele nouă luni la Institutul Regional de Oncologie. 
 
În ultimii ani au existat însă progrese extrem de importante atât în domeniul diagnosticului, cât şi în domeniul terapiilor, terapii care se deosebesc foarte mult de ceea ce era până acum. “Vorbim de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate care permit abordări individualizate ale pacienţilor. Totuşi rămâne principalul cancer care ucide”, a spus prof.univ.dr. Lucian Miron, şef secţie oncologie medicală la IRO. 
Neglijenţa pacientului şi reticenţa medicilor de familie
 
În România, în 2018, au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, această maladie fiind principala cauză de mortalitate oncologică. În lume, la fiecare 18 secunde, un om îşi pierde viaţa din cauza acestei boli, şi doar unul singur din cinci pacienţi supravieţuieşte 5 ani de la diagnostic. Specialiştii consideră că mai trebuie făcuţi încă paşi în ceea ce priveşte educarea populaţiei cu privire la gravitatea acestei boli. “Mulţi dintre pacienţi, şi pot spune că mai mult de jumătate dintre ei, sunt diagnosticaţi în stadii avansate. Şi asta se întâmplă datorită mai multor factori. În primul rând este o localizare care nu dă o simptomatologie specifică, pacientul nu prea este alertat cu ceea ce se întâmplă cu el. În marea majoritate a cazurilor, acestea sunt depistate întâmplător, cu ocazia altor investigaţii”, a declarat dr. Mădălina Berlea, medic oncolog la Compartimentul Pneumologie IRO Iaşi. 
 
O altă problemă a sistemului în acest domeniu este durata de când pacientul se adresează medicului şi până când i se pune diagnosticul. De precizat este faptul că la IRO Iaşi, 25% dintre pacienţii cu cancer pulmonar provin din alte judeţe. “Dacă neglijenţa pacientului este un factor, medicina primară întâmpină şi ea nişte dificultăţi. Nu am înţeles nici până acum reticenţa medicilor de familie în a recomanda radiografii toracice, care nu pun un diagnostic, dar îţi ridică nişte suspiciuni”, a mai spus dr. Mădălina Berlea.
 
Un CT la Paşcani într-o săptămână, la Iaşi într-un an
 
O altă problemă întârzie punerea unui diagnostic rapid, este faptul că nu există încă o accesibilitate la investigaţiile de înaltă performanţă. “Vobim de computer-tomografie. Aici este o piedică foarte mare, şi, surprinzător, piedica este mai mare în Iaşi decât în teritoriu. În Paşcani, Rădăuţi, durează cam o săptămână ca pacientul să obţină accesul la computerul tomograf compensat de către CJAS. În IaşI, cu excepţia IRO, unde timpul de aşteptare este de două-trei săptămâni, pacientul trebuie să aştepte între 6 şi 12 luni”, a adăugat Mădălina Berlea. În multe centre din Moldova nu există aparatura adecvată pentru efectuarea biopsiilor şi nici specialişti. “Am observat un dezinteres în rândul rezidenţilor de a se implica în acest gen de investigaţii. Chiar dacă pneumologul reuşeşte să facă o fibroscopie cu biopsie, laboratoarele de anatomie patologică nu reuşesc să dea un diagnostic în timp util. Dau exempu Bacăului, unde timpul de aşteptare este de o lună, o lună jumătate pentru obţinerea rezultatului la o biopsie. La IRO, rezultatul vine între cinci şi şapte zile, la care se mai adaugă o săptămână pentru testarea moleculară”, a subliniat dr. Mădălina Berlea. 
 
Terapii necompensate şi medicamente lipsă
 
Prin terapiile molecular ţintite s-a ajuns la o creştere a speranţei de viaţă a bolnavului în stadiul IV de un an cât era în anul 2000 la 2 ani şi jumătate în prezent. Dar toate aceste inovaţii implică şi costuri. “Sunt multe terapii care sunt compensate de CJAS, dar sunt şi multe care aşteată ca şi noi să fie compensate. Sunt terapii care acum ajung la 5000 de euro pe lună”, a declarat medicul oncolog Bogdan Gafton. O altă problemă este absenţa citostaticelor în schemele de tratament. “O parte din medicamente lipsesc. În general, lipsec cele ieftine, unde nu există interes comercial. Noi însă ni le dorim pentru că soluţiile alternative pe care le oferim sunt eficiente, dar unele sunt fie toxice, fie mai greu de administrat. Nu sunt soluţiile optime întotdeauna”, a adăugat Bogdan Gafton.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri