Sute de elevi și profesori din toată țara în aceste zile la „Negruzzi”. Concursul Transcurricular de Lectură „Ionel Teodoreanu”

joi, 16 mai 2024, 21:31
4 MIN
 Sute de elevi și profesori din toată țara în aceste zile la „Negruzzi”. Concursul Transcurricular de Lectură „Ionel Teodoreanu”

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” se desfășoară zilele acestea la Iași. S-au reunit peste 200 de elevi, alături de peste 100 de profesori veniți din toate județele țării și din municipiul București. Este o competiție cu un format unic, întrucât abordează forme diverse ale artei, precum literatura, arta dramatică, arta plastică și cinematografia.

Competiția a fost inițiată în anul 2005, de prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general la acea vreme și, în prezent, director al Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași. Până acum, Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”  a fost organizat alături de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației.

 Se împlinesc 18 ani de competiție

Festivitatea de deschidere a concursului a avut loc joi, 16 mai, de la ora 17, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii. Toate locurile au fost ocupate, iar elevii și profesorii au admirat arhitectura sălii pe acorduri de Vivaldi, susținute de elevii Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

În cadrul evenimentului, Camelia Gavrilă a trecut în revistă însemnătatea acestei competiții și a explicat că rolul său este de a forma tineri care știu să caute sensuri și să decodifice. Este o competiție care, dincolo de competențele de comunicare, testează înțelegerea textului literar în relație cu alte forme de artă.

„Optsprezece ani înseamnă maturitate, consecvență, dăruire pentru o idee, pentru o fostă olimpiadă devenită concurs, apoi concurs transcurricular care și-a decupat o zonă extrem de importantă, cea în care evaluăm, evident, și competențe lingvistice, literare ale elevilor, competențe de comunciare, dar ne interesează mai ales acea interferență în înțelegerea textului literar în relație cu alte forme de artă. Ne dorim să creăm cititori avizați, tineri care iubesc cultura și arta și înțeleg limbajele artistice, care știu să asocieze o imagine cu un text literar, să vadă textul și subtextul, să se bucure de codul culorilor, de codul muzical, să caute sensuri, să le decodifice. Credem că în felul acesta, prin acomodare, uneori prin joc, alteori prin frumusețea, expresivitatea și senzorialitatea imaginii, se pot crea apropieri tot mai profunde de literatură”, a menționat Camelia Gavrilă în cadrul festivității de la Palatul Culturii.

La deschiderea Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” a luat parte și Luciana Antoci, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, care a spus că această competiție este un prilej pentru elevi de a ieși din tiparele restrictive ale disciplinei.

„A XVIII-a ediție este, fără îndoială, un semn al maturității, al unei tradiții care s-a așternut în anii care au trecut și care a făcut din acest concurs un eveniment educațional național și o bucurie pentru noi, cei de la Iași, care în fiecare primăvară ne gândim la Concursul «Ionel Teodoreanu». Este o ocazie de a pune în valoare tot ceea ce înseamnă pregătirea pentru performanță și angajamentul în educație al fiecărui elev participant, dar și sensibilitatea artistică, forța interpretativă și puterea de a reconfigura mesaje și de a găsi sensuri noi originale”, a afirmat Luciana Antoci.

Numeroase activități printre probele de concurs

Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” constă în două probe, scrisă și orală, care se desfășoară la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași în zilele de 17 și 18 mai.

Pe lângă proba de concurs, din programul primei zile a competiției fac parte un eveniment editorial cu Bogdan Crețu, intitulat „Luciditatea criticii și labirintul creației” și dedicat membrilor Comisiei Centrale și profesorilor însoțitori, un spectacol lecție susținut de elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și o întâlnire cu scriitoarea Cristina Andone.

Pe lângă proba orală, ziua de sâmbătă va fi marcată și de o plimbare prin Iașul cultural și istoric. Elevii și profesorii vor descoperi Parcul Copou, Bojdeuca Ion Creangă, Casa Vasile Pogor, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Palatul Roznovanu, Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Trei Ierarhi.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 19 mai, în amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași. Elevii vor fi răsplătiți cu premii și mențiuni acordate de Ministerul Educației, instituții de cultură și edituri de prestigiu, la care se adaugă premiile speciale „Costache Negruzzi” și „Ionel Teodoreanu”. Tot atunci va fi lansat și „Jurnalul negruzzist”, un supliment al revistei „Corolar” a Colegiului Național „Costache Negruzzi”.

Componența comisiei competiției

Comisia Centrală a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” este formată din 35 de membri. Criticul literar și scriitorul Bogdan Crețu, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este președintele de onoare al concursului. Camelia Gavrilă și Daniel Georgescu, consilier la Ministerul Educației, sunt președinți executivi. Gabriela Anamaria Gâlea și Cristina Marian-Ionescu ocupă poziția de vicepreședinte, iar Mihaela Doboș și Maria Kosak sunt secretari științifici. Secretarii Comisiei Centrale sunt Mihaela Apetroae, Adrian Bozdoro, Bianca Burciu și Mihai-Cezar Zaharia.

Ceilalți membri ai comisiei sunt: Diana-Otilia Achim, Maria-Petronela Apetrei, Andreea Bălăcescu-Panciu, Lavinia Bîtie, Laura Buhaciuc, Irina Căpățână, Mariana Chiriac, Mariana Chirilă, Gabriela-Laura Constantinescu, Mihaela Dulea, Lăcrămioara Dumitrache, Elena-Daniela Filipescu, Cezar-Vasile Hărățu, Luminița Hîrcă, Diana Iacob, Corina-Mihaela Ilisan, Simona Konradi, Ancuța Mihaiu, Mihaela-Andra Niculescu, Nora Niță, Diana Petranici, Florina Pletea, Florina Roatiș și Georgiana Troia.

Etichete: concurs, lectura, negruzzi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii