anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Sute de ieşeani au ajuns la spital din cauza virozelor şi a pneumoniilor

GALERIE
internari
 • internari
- +

Conform datelor oferite de Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în săptămâna 27.01.2020 – 02.02.2020, s-au înregistrat 11.031 de cazuri de viroze respiratorii. În ceea ce priveşte pneumoniile, au fost raportate 1945 de cazuri. (viroze respiratorii – 11.031 cazuri – internări – 225; pneumonii – 1.945 cazuri – internări – 124)

De asemenea, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului şi până în prezent, s-au înregistrat 35 cazuri de gripă (11 cazuri de tip AH1, 10 cazuri de tip AH3 şi 14 cazuri de tip B).

Având în vedere apariţia mai multor cazuri de infecţii respiratorii acute, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, a recomandat suspendarea cursurilor, la mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi

– o şcoală primară – toate clasele pe 6 şi 7 februarie.

– o şcoală gimnazială – 3 clase – pe 6 şi 7 februarie (închisă parţial).

– un liceu teoretic – 3 clase – pe 6 şi 7 februarie (închis parţial).

– o şcoală gimnazială – o clasă – pe 6 şi 7 februarie (închisă parţial).

Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, din luna octombrie şi până în prezent, s-au vaccinat 92.630 de persoane din judeţul Iaşi. În funcţie de categoriile de persoane, vaccinările au avut loc după cum urmează: persoane cu boli cronice – 35.719; medici şi alte categorii de personal – 8.178; copii şi bătrâni institutionalizati – 1770; persoane peste 65 de ani – 46623; gravide – 127; copii (6 luni – 59 luni) – 213;

În total, pentru judetul Iasi s-au repartizat 93.920 de doze

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, recomandă populaţiei respectarea urmatoarelor măsuri:

– evitarea aglomerărilor umane.

– evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave.

– spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave.

– omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).

– bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut.

– aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.

– mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.

– evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

– respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.

De asemenea, o importanţă majoră, o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.