anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sute de ieşeni bătrâni şi bolnavi, la rând pentru un loc la "Îngrijiri paliative", la Institutul Socola

GALERIE
ingrijiri paliative
 • ingrijiri paliative
- +

"Din păcate, aici externarea se face după ce pacienţii decedează", spune managerul unităţii medicale 

La Institutul de Psihiatrie „Socola” paturile pentru îngrijiri paliative sunt ocupate în proporţie de 100% şi deja există sute de familii care aşteaptă să se elibereze un loc pentru a interna persoanele care au nevoie de acest tip de îngrijiri. În total, în cadrul institutului există 122 de locuri destinate pacienţilor care necesită îngrijiri paliative, dintre care 97 de locuri sunt la Secţia Exterioară Bârnova, iar 25 în sediul central al institutului. „Pentru paliaţie este foarte mare cererea. Din păcate, aici externarea se face după ce pacienţii decedează, iar de la 1 august am început să implementăm şi acel contract pe sejur pe care îl încheiem cu aparţinătorii. O parte dintre aceştia au înţeles că trebuie să le dea mai multă atenţie celor bolnavi, să îi integreze în mediul personal”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul unităţii medicale.

Prin acest contract de sejur, familia pacientului îşi ia angajamentul ca, după rezolvarea problemei medicale, să preia bolnavul în mediul familial, iar spitalul va asigura permanenţa asistenţei medicale de care acesta are nevoie. Proiectul a fost preluat din Franţa, în urma unei vizite efectuate recent la Hospital Intercomunale Haute Limoge din Bellac şi Centre de Proximate en Sante Mentale du Haut Limousin, şi duce la diminuarea fenomenului de abandon al bolnavilor în spital.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.