Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sute de mașini, cumpărate pe furiș de ministere cu câteva zile înainte de interzicerea achizițiilor

GALERIE
masini
  • masini
- +

Până la mult trâmbițata „Ordonanță a austerității bugetare”, care ar trebui să interzică și achiziția de mașini în instituțiile și autoritățile publice, sute de mașini ar urma să fie cumpărate în licitații abia lansate la ministerele Mediului, Economiei, Sănătății și MApN. Zeci de achiziții directe au fost făcute deja și la Casele de Asigurări de Sănătate, Casele de pensii și Ministerul Muncii.

Masini electrice in fata Ministerului Mediului

După mai bine de o lună de discuții în Coaliție privind măsurile de austeritate sau de „chibzuire”, cum le numește premierul Ciucă, care să acopere deficitul de încasări la bugetul de stat vor fi adoptate vineri de Guvern.

Una dintre principalele măsuri din această ordonanță de urgență este interzicerea achizițiilor de mașini în instituțiile și autoritățile publice, dar multe ministere și instituții au furat startul și au făcut rapid achiziții directe ori au lansat deja licitații.

În ordonanța austerității propuse de guvern se prevede o excepție, aceea că achizițiile publice aflate în curs de desfășurare, vor putea fi finalizate.

Licitații abia lansate la Mediu, Economie, Sănătate și MApN pentru achiziția a sute de mașini


Mai multe Ministere și autorități publice au ales să demareze recent licitații pentru achiziția de mașini, unele în procedură simplificată - cum e cazul Consiliului Concurenței.

Prezentăm în cele ce urmează câteva astfel de licitații lansate în ultimele zile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

Admistrația Fondului pentru Mediu cumpără 18 autoturisme


Admistrația Fondului pentru Mediu (AFM), din subordinea Ministerului Mediului, a lansat în data de 5 mai 2023 o licitație deschisă pentru achiziția a 18 autoturisme noi, dintre care 4 electrice.

„Autoturismele din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu sunt într-o stare tehnică precară, necesitând cheltuieli foarte mari de întreținere și reparare pentru a putea fi menținute la un nivel minim de funcționare, motiv pentru care se impune achiziționarea a 18 autoturisme noi.
Autoturismele din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost achiziționate în perioada 2013–2016, având norme de poluare Euro 5. Astfel, considerăm imperios necesară înlocuirea autoturismelor din parcul auto al instituției întrucât acestea prezintă un grad ridicat de uzură și au un grad ridicat de emisie a gazelor cu efect de seră.”, se arată în caietul de sarcini.
Valoarea totală estimată este de peste 1,9 milioane de lei (fără TVA).


Produsele achizitionate vor fi platite din Bugetul de venituri de cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu (investitii) si din finantarile din Fondul pentru Mediu prin Programul Rabla Clasic și Rabla Plus.

Garda Națională de Mediu cumpără 31 de autoturisme


Garda Națională de Mediu, agenție în subordinea Ministerului Mediului, a lansat în 28 aprilie 2023 o licitație deschisă pentru achiziția a 31 de autoturisme.

Valoarea estimată a contractului, finanțat din fonduri bugetare, este de aproape 3 milioane de lei (fără TVA).

Agenția face această achiziție pentru modernizarea parcului auto și îmbunătățirea condițiilor de lucru.


Ministerul Mediului cumpără 2 autoturisme electrice


În plus, chiar Ministerul Mediului a lansat luna trecută o licitație pentru achiziția a 2 autoturisme noi, pur electrice, prin „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024”, denumit generic Rabla Plus.

Valoarea estimată a contractului este aproape 290.000 de lei (fără TVA).

Ministerul Sănătății cumpără 8 autoturisme


Licitația lansată de Ministerul Sănătății în data de 4 mai 2023 vizează achiziția de 8 autoturisme necesare pentru desfășurarea activității de îngrijiri paliative în cele 8 Centre Pilot Proiect „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu”.

Contractul finanțat cu fonduri UE are o valoare estimată la 696.000 lei fără TVA.

Mai mult, pe Hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri