Sute de părinţi aleargă speriaţi din farmacie în farmacie, după vaccinuri anti-rujeolă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sute de părinţi aleargă speriaţi din farmacie în farmacie, după vaccinuri anti-rujeolă

GALERIE
vaccin rujeola
  • vaccin rujeola
- +

În timp ce vaccinul pentru rujeolă (ROR), oferit de Minsiterul Sănătăţii (MS) prin Programul Naţional de Vaccinare, lipseşte din luna ianuarie a acestui an, în 15 farmacii din Iaşi se găseşte o altă variantă a lui, sub denumirea de PRIORIX, distribuit de firma Glaxo. Acesta costă însă aproximativ 50 de lei.

Pe site-ul www.medicamentelipsa.ro, mai mulţi părinţi au reclamat lipsa acestuia, răspunsul din partea MS fiind că „la data de 21 aprilie există stocuri din vaccinul ROR (PRIORIX, înlocuitorul M-M-R VAXPRO), la nivelul ţării“, în fiecare judeţ fiind disponibil în cel puţin o farmacie. Acesta se găseşte în special în lanţurile mari de farmacii, fiind necesară o comandă prealabilă, deoarece vaccinurile trebuie depozitate în condiţii speciale. După efectuarea comenzii, în func­ţie de farmacie, poate să dureze între o zi şi maximum trei până când părinţii intră în posesia vaccinurilor pentru un preţ de aproximativ 50 de lei. Aceasta ar fi, conform mai multor medici, o formă prin care anumite firme au profitat de lipsa vaccinului de la nivel naţional şi de disperarea părinţilor care, văzând criza cu care se confruntă medicii de familie, au hotărât să îşi achiziţioneze pe cont propriu serurile necesare din farmacii, indiferent de cât costă.

Vaccinul M-M-R VAXPRO, re­direcţionat medicilor de familie în mod gratuit prin Direcţia de Sănă-tate Publică, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare, a fost primit ultima dată în ianuarie, unii dintre ei având disponibil în stoc până în luna februarie. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat luni, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din România, că dozele de vaccin pentru rujeolă vor ajunge în ţară săptămâna viitoare.
 
Însă problema cea mai mare este că, în momentul de faţă, recuperarea vaccinală a copiilor se face cu mare greutate, după cum explică medicii de familie din Iaşi, deoarece fiecare copil trebuie să aibă o schemă individuală de vaccinare, în funcţie de cum a fost imunizat în ultima perioadă. „Sunt încurcături foarte mari, pentru că nu a existat o continuitate, au fost în permanenţă sincope. De exemplu, acum se face vaccinul hexavalent, din care am primit 30% din necesar la în­ceputul lunii, iar 60% zilele trecute, adică luni. Nu am avut pentru toţi, am făcut pentru cei mai mici şi pentru restanţieri. Noi trebuie să respectăm acel interval între vaccinuri. Am un copil care a făcut recent hexavalentul la vârsta de şase luni, şi nu mai pot face ultimul rapel la 11 luni pentru că trebuie respectat şi intervalul acela de şase luni între doze, ceea ce înseamnă automat că va face la un an“, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean. Medicii mai spun că cel puţin încă jumătate de an vor fi date peste cap schemele oficiale de vaccinare până se va reveni la normal, asta în condiţiile în care nu vor mai fi probleme de aprovizionare.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.