anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Sute de profesori trec prin emoţiile examenului de definitivat

Nota de promovare a urcat anul acesta de la 7 la 8.

GALERIE
definitivat
 • definitivat
- +

Aproximativ 370 de candidaţi vor susţine astăzi proba scrisă din cadrul examenului de definitivat, la Colegiul „M. Eminescu”. Examenul de anul acesta se anunţă a fi unul cu o dificultate sporită, mai ales că nota de promovare a crescut de la 7 la 8.

 

 Tezele vor fi corectate în Iaşi şi în alte judeţe, în centre de evaluare organizate la nivel naţional, de către o echipă specializată în domeniul ştiinţific şi o echipă de psihologi şi pedagogi. „Examenul are o triplă dimensiune – ştiinţifică, metodică şi pedagogică. Promovarea examenului presupune o pregătire riguroasă în domeniul ştiinţific, dar şi intuiţie şi competenţe metodice. Candidaţii trebuie să ştie să elaboreze un plan de lecţie, un program didactic, să gândească un curriculum, să abordeze strategii de prezentare a unui capitol sau a unei teme şi să răspundă la întrebări din zona pedagogică”, a punctat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general. Aceasta a mai explicat faptul că nota ridicată necesară pentru promovare este justificată de dorinţa de a avea calitate în învăţământ, dar este posibil să creeze probleme concurenţilor tineri, proaspăt absolvenţi şi cu experienţă puţină. Cei mai mulţi înscrişi sunt pentru învăţători/ institutori/ profesori pentru învăţământ primar (71), educatori (55) şi pentru disciplina limba şi literatura română (38). La polul opus, puţini candidaţi vor da proba la fizică, chimie, geografie, biologie, arte plastice sau consiliere psihopedagogică. „Acest lucru ne spune că locurile sunt deja ocupate, nefiind foarte multe ore în planul de învăţământ la respectivele discipline. Există deja profesori cu experienţă, titulari şi, probabil, tot mai puţini absolvenţi de învăţământ ştiinţific de acest tip optează pentru zona educaţiei”, a subliniat Gavrilă. Câte un singur candidat s-a înscris la discipline precum administraţie publică, alimentaţie publică, management, marketing, mecanică, TIC, iar pentru susţinerea examenului de definitivat la pedagogie s-au înscris doar două persoane. Primele rezultate ale examenului organizat de minister prin Inspectoratul Şcolar se vor afişa pe 23 iulie, urmând ca cele finale să fie făcute publice pe 27 iulie. Cei care nu vor obţine cel puţin media 8 la examen îl vor putea repeta de două ori, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului de predare. La sesiunea de anul trecut, au fost validaţi 291 de candidaţi, însă s-au prezentat 281. Dintre aceştia, 267 au susţinut efectiv proba, 14 retrăgându-se. După contestaţii, la nivel judeţean s-a înregistrat o rată de promovare a definitivatului de 74,8%.
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.