Sute de tineri medici ieşeni cer derogare de la lege pe motiv de Covid
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 15.01.2021

Sute de tineri medici ieşeni cer derogare de la lege pe motiv de Covid

GALERIE
rezidentiat 2020
  • rezidentiat 2020
- +

Rezidenţii care au luat „peste 5” la examen, dar sub punctajul de promovare, cer tratament special. Aceştia au depus o petiţie către preşedinte şi prim ministru, pentru a fi totuşi angajaţi în spitale. „Aţi vrea să fiţi trataţi de cineva care nu a luat un examen de bază?”, este una din replicile specialiştilor din spitale.

Un grup de circa 800 de rezidenţi din toată ţara, o bună parte a acestora din Iaşi, a depus o petiţie către prim-ministrul şi preşedintele României, în care cer derogare ca anul acesta să poată fi încadraţi şi ei pe locuri în spitale, în contextul pandemiei COVID-19.

Aceştia argumentează că sunt toţi cu peste 500 de puncte la examenul de rezidenţiat, îşi asumă că nu l-au promovat, având nevoie de un punctaj de minimum 60% din nota cea mai mare, aproape 600 de puncte, dar spun că nu vor să ajungă „şomeri cu diplomă” în timp ce în spitale sunt încadraţi studenţi fiindcă există o lipsă a forţei de muncă.

„Cunoaştem cadrul legal de organizare, înţelegem că s-a respectat, ne-am asumat toate acestea când ne-am înscris pentru a deveni medici rezidenţi, dar din păcate rezultatul nu a fost cel dorit de noi. Dorim să muncim în România, stat care ne-a susţinut financiar 6 ani pentru a finaliza studiile şi că în alte state ale Uniunii Europene ne-am putea angaja în sistemul medical fără a fi condiţionaţi de acest tip de examen, asta pentru că acest examen nu poate anula şase ani de studiu şi o diplomă de licenţă şi master, recunoscută în Uniunea Europeană”, se precizează în solicitarea trimisă de aceştia către Ludovic Orban.

Printre argumentele aduse, aceştia mai susţin şi faptul că examenul din acest an a avut un grad de dificultate mai ridicat, spunând şi că au fost ani în care s-a promovat cu note mai mici de 559 de puncte.

„Însă, dincolo de aceste argumente, considerăm că trăim vremuri excepţionale, vremuri în care întreaga planetă este afectată, iar deficitul de medici, epuizarea acestora, sunt problematice chiar şi în ţările poziţionate mai bine decât noi economic. Vă rugăm să ne acordaţi sprijinul dumneavoastră prin alocarea de locuri pentru toţi candidaţii care au obţinut peste 500 de puncte, înţelegând faptul că este un an greu pentru fiecare dintre noi, riscând să ramânem şomeri cu diplomă de medic”, se mai menţionează în petiţia respectivă.

“Nu ar trebui să profite de pandemie”

„Ziarul de Iaşi” a cerut un punct de vedere oficial de la Ministerul Sănătăţii, dar nu am primit niciun răspuns.

În acelaşi timp, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, care a organizat examenul pentru toată zona de Nord-Est a ţării, au precizat că o astfel de decizie nu poate să fie luată la nivel local, însă trebuie ţinut seama şi de capacitate de instruire a universităţilor, fiindcă deja a fost o suplimentare anul acesta cu peste 2.000 de locuri.

„Cele şase universităţi de profil au fost desemnate prin metodologie şi ordin de ministru să organizeze concursul şi repartiţia din 24 - 27 noiembrie. Mai departe, răspunsurile la orice petiţie legată de suplimentarea de locuri, respectiv acceptarea încălcării metodologiei pentru a accepta şi candidaţi care nu au îndeplinit punctajul de 60%, nu este de competenţa universităţilor. Trebuie însă să se ţină cont şi de capacitatea de instruire a universităţilor”, a declarat prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu, prorector al UMF, care a coordonat desfăşurarea examenului de rezidenţiat.

Mai multe cadre didactice consultate de către publicaţia noastră au fost însă mai vehemente. Aceştia spun că tinerii nu trebuie să profite de contextul pandemiei pentru că nu s-au pregătit să poată lua echivalentul unei note 7 la un examen unde s-au suplimentat oricum locurile cu peste 2.000 faţă de anul anterior.

„Trebuie să ai acea bază de pregătire în medicină, chiar şi dacă e vorba de Boli Infecţioase sau de Interne - sunt noţiuni la examen din toate disciplinele. Aţi vrea să fiţi tratat de acel student care nu face nici măcar punctajul minim la intrarea în rezidenţiat? Este trist. Cum au trecut atâţia mii, înseamnă că cei care nu au reuşit nu au fost bine pregătiţi”, a explicat un cadru didactic al UMF, medic specialist şi la Spitalul de Neurochirurgie.

Un alt profesor consultat a explicat că, în orice caz, în ciuda lipsei de personal, nu ar fi repartizat nimeni un rezident de anul I pe vreun sector ATI sau la Boli Infecţioase, ei abia în anul al III-lea sau al IV-lea „intră în pâine”, chiar dacă necesarul de medici acum este mare.

În urma concursului de rezidenţiat susţinut pe 15 noiembrie la Iaşi au rămas 11 locuri libere la rezidenţiat, 10 la medicină de urgenţă şi 1 la ortopedie pediatrică, în timp ce la nivel naţional nu s-au ocupat 298 de locuri, cele mai multe - 79 - la medicină de urgenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

UDMR, Trump, Şoşoacă

Claudiu RAUS

UDMR, Trump, Şoşoacă

Da, nu e la modă, dar haideţi să vedem şi partea bună a ceea ce considerăm îndeobşte că este mai rău în politica românească!

Filmuletul zilei

opinii

Veşti din Lumea Nouă

Alexandru CĂLINESCU

Veşti din Lumea Nouă

Revista Le Point consacră săptămâna aceasta un excelent dosar „noilor fanatici”. E vorba de ravagiile pe care le fac ideologia decolonială, delirul identitar, discursurile dogmatice, cenzura, intimidarea, confuzia întreţinută în mediile universitare etc. E aiuritor ce teze de doctorat se pot susţine acum. Două exemple, printre multe altele: „Decolonizarea lui Venus: mitul naşterii Afroditei, receptarea clasică în Renaştere şi constituirea unui corpus teoretic estetico-decolonial” sau „Studiu queer şi decolonial al literaturii irlandeze”.

Brian May

Neculai SEGHEDIN

Brian May

Da, este vorba de acel Brian May, de la formaţia Queen, cel care a compus „We Will Rock You”, „Save Me”, „Who Wants to Live Forever”, „Too Much Love Will Kill You”, „The Show Must Go On” ş.a. May este, poate, dintre artiştii celebri ai lumii, cel care are şi o briliantă carieră ştiinţifică. 

Aritmetica lui Chirieac

Nicolae CREŢU

Aritmetica lui Chirieac

Pentru cine urmăreşte, măcar din când în când, „ecourile” în media ale actualităţii politice postelectorale, ca aceea de acum, ar fi un joc ademenitor să anticipezi, încă de la anunţarea rezultatelor votului, „ariile” preferate ale „tenorilor”/hosts, sau „abonaţi” ca invitaţi-analişti, în funcţie de atâtea semne mai vechi, acumulate, de înregimentare. 

pulspulspuls

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Tensiune mare zilele acestea în Cejăul de la casa cu pătrate, stimaţi telespectatori, şi asta zice-se că mai ales după ce prezidentul Iohannis a avut o reacţie foarte dură la adresa şefului de acolo, dom’ Costel, aşa cum ştiţi. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.