
Tableta de duminică – Ca la 20 de ani: cu griji şi fără bani. Gândurile sincere ale unui student lefter

În continuarea seriei începute în articolul de data trecută, voi scoate din paner o pară, care nu pică mălăiaţă în gura niciunui nătăfleaţă. Ea reprezintă banii pe care un student (nu) îi are.
Conform dexonline.ro, banii reprezintă monede de metal sau hârtie recunoscute ca mijloc de schimb şi de plată. Conform nouă, studenţilor, lipsa acestora reprezintă (încă) un motiv pentru care să ne sunăm părinţii.
O statistică realizată în 2022 de INS (Institutul Naţional de Statistică) arată că în România un sfert dintre tineri nu sunt nici în câmpul muncii, nici în sistemul educaţional, iar, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, proporţia tinerilor fără ocupaţie din ţara noastră este de 11,7%. Aproape dublă faţă de media europeană.
Ca student cu vârsta de 19-20 de ani începi să te confrunţi cu problema banilor, mai ales dacă nu iei bursă. Vine o vreme când începi să nu mai vrei să le ceri bani părinţilor tăi şi să fii cât de cât pe „picioarele tale”.
„E scump să trăieşti”. Dacă eşti (şi) student, este o replică pe care cu siguranţă ai spus-o; Erai în Lidl, doamna de la casierie ţi-a zis „80 de lei şi 50 de bani” iar tu ţi-ai cumpărat 5 chestii şi ajungi să spui „pe ce naiba am dat 80 de lei?”. Un mare ajutor îl poate reprezenta bursa primită de la facultate, însă cel mai mare ajutor ar fi să începi să înveţi şi să faci ceva. Bineînţeles, aici intervin mai mulţi factori: timpul, motivaţia, responsabilitatea. Toate aceste lucruri formează un lanţ, fiecare verigă avându-şi rolul ei important: dacă vrei bani, trebuie să munceşti, dar un loc de muncă nu este precum un curs de la facultate, care poate fi fentat într-o zi. Acesta necesită responsabilitate, punctualitate şi seriozitate. Evident, pentru a putea avea un loc de muncă, trebuie să îţi organizezi şi timpul în aşa fel încât să împaci şi capra şi varza. Din aceste motive, cele mai căutate joburi în rândul studenţilor sunt cele part-time.
Totodată, majoritatea angajatorilor pronunţă cuvântul cheie, sau tămâia de care fugim noi, studenţii: experienţă. Din acest motiv, ar fi bine să dezvolţi încă din adolescenţă o aptitudine: dacă eşti creativ, poţi începe să înveţi grafică, web design; dacă ai abilităţi practice, croşetatul, pictatul, crearea unor semne de carte sau stickere pot fi alte variante pe care să le accesezi; dacă eşti pasionat de ceva precum fotografie, haine, muzică, poţi începe să faci un curs de fotografie, să deschizi un site pe care să vinzi haine, să descarci o aplicaţie de mixat muzică.
Important este să începi să faci ceva. Trebuie doar să aloci nişte timp şi resurse, iar în cele din urmă vei găsi variante care să te facă să îţi suni părinţii mai rar, pentru a le cere bani. Merită experienţa…
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI
Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI
Publicitate și alte recomandări video